Eskil Ervik ble før årets sesong overtalt av daværende landslagstrener Peter Mueller til å gjøre comeback, utelukkende med tanke på å ta medalje på lagtempoen over 3000 meter i OL.

Etter en god start med fjerdeplass på 5000-meteren i NM i slutten av oktober, har det meste gått på tverke for den tidligere storløperen.

- Jeg har vært syk og dårlig, derfor fikk jeg ikke gått noen løp i verdenscupen før jeg dro med landslaget til Nord-Amerika, sier Ervik til Nettavisen.

Fikk ikke gå favorittdistansen
Under løpene i Calgary brukte Ervik tiden på å trene seg opp foran 5000 meteren i Salt Lake City. Den skulle gjøre ham kvalifisert for OL i Vancouver.

- Men så fant trenerne ut at jeg i stedet skulle gå 1500 meter, noe jeg var svært uenig i. Jeg var veldig skuffet over den avgjørelsen, sier Ervik.

Årsaken er at alle skøyteløpere som skal gå løp under OL må ha klart en viss tidsmessig, internasjonal kvalifiseringsgrense før uttaket gjøres. Ervik, som liker seg på de lengre distansene, mener selv han fint ville klart kravet om å gå under 6.35,00 på 5000-meteren.

- Under NM i oktober gikk jeg på 6.38 i et middels bra løp på ikke spesielt god is i Vikingsskipet. Det er bare å se hvilke tider løpere jeg slo der har i etterkant for å skjønne at jeg ville klart det kravet, sier Ervik.

Istedenfor ble det altså 1500 meter på den raske isen i Salt Lake City. Tiden 1.49,46 var et snaut halvsekund for sent til å klare grensen på 1.49 blank.

- Når jeg får den ene sjansen, så må det være på den distansen jeg har best mulighet for å gjøre det bra. Nå har OL-mulighetene mine minsket radikalt, mener Ervik.

- Trengte fartstrening
Landslagstrener Jarle Pedersen forklarer hvorfor de valgte å sette opp Ervik på 1500 meter istedenfor 5000 meter.

- Under lagtempotreningene merket vi at Eskil Ervik manglet fart i forhold til de fem andre aktuelle kandidatene til lagtempolaget. De var ganske klart bedre enn Eskil på treningene. Derfor ville vi gi ham fartstrening og se hvordan det gikk på 1500 meteren, sier Pedersen til Nettavisen.

Det gikk altså ikke spesielt bra.

- 1500-meteren hans bekreftet dessverre det inntrykket vi hadde om at han manglet litt fart. På en lagtempo over 3000 meter gjelder det å henge med helt fra starten av. Det går såpass fort unna at distansen ligner mer på en 1500 meter enn en 5000 meter, mener Pedersen.

Sterkt lagtempolag
På de to lagtempoene i Nord-Amerika brukte Norge fem forskjellige løpere - Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen, Fredrik van der Horst, Henrik Christiansen og Mikael Flygind Larsen. Det endte med en tredjeplass og en seier etter to sterke løp.

- Alle disse fem har prestert bedre enn Eskil og ligger foran ham i køen for en plass på lagtempolaget, sier Pedersen.

Det skal tas ut fire løpere til lagtempolaget i OL, mens det er tre løpere som går når selve løpet starter.

I og med de fem andres gode prestasjoner er det derfor langt fra gitt at Eskil Ervik selv med en god 5000 meter ville vært særlig nærmere en plass på lagtempolaget.

- Selv om han hadde klart det formelle kvalifiseringskravet til å delta i OL, ville andre kunne stilt lenger foran ham i køen. Alle de andre har tross alt allerede klart kravet, sier Pedersen.

- Forstår du at Eskil Ervik er skuffet over at han ikke fikk gå 5000 meteren?

- Det gjør jeg. Men det var altså viktigere for oss å få testet farten hans. Det skal gås fort i 8 runder på en lagtempo. Det er en del av landslagstrenerjobben å ta avgjørelser. Da kan man få en situasjon der alle ikke er fornøyd med alt som gjøres. Ideelt sett skulle vi latt alle gå, men vi var 15 løpere der borte, og det var en kabal i forhold til å gi alle et tilbud. Vi har nasjonale kvoter for hvor mange løpere vi kan stille i hver øvelse, sier Pedersen.

OL-håpet lever
Han forteller at siste OL-tog ikke er gått for Ervik.

- 29. desember skal det være en skate-off mellom Ervik, Tore Solli, Øystein Grødum, Sverre Lunde Pedersen, Fredrik van der Horst og Lars Kvaalen på 500 og 5000 meter. Vinneren sammenlagt får den fjerde og siste plassen til EM på Hamar. Dersom Ervik tar den siste plassen, klarer det formelle kvalifiseringskravet og viser langt bedre form under EM, så er det fortsatt en mulighet, sier Pedersen, men lar det skinne gjennom at håpet er syltynt.

Det siste halmstrået vil Eskil Ervik likevel gjøre alt for å gripe.

- Jeg kan ikke bruke energi på en avgjørelse som det ikke går an å gjøre om på. Nå skal jeg bare kline til fremover og gi alt i skate-off'en, sier Ervik.

Angrer ikke
- Du ble nærmest garantert en plass på lagtempolaget av Peter Mueller. Angrer du i ettertid på at du gjorde comeback?

- Nei, og jeg er ikke ferdig med comebacket ennå heller. Jeg er i angrepsposisjon og klar for å gjøre mitt beste nå som jeg er frisk og har fått trent bra i en periode, sier Ervik.

- Hva skjer dersom du ikke kvalifiserer deg for OL?

- Da må jeg høre på signaler fra trenerne om de vil satse på meg i verdenscupene og allround-VM etter OL, sier Ervik som uansett har bestemt seg for at denne ene comeback-sesongen er hans siste på den internasjonale skøyteisen.

- Men jeg gir meg ikke før den siste, lille muligheten er borte. Fram til da gir jeg full gass, avslutter Ervik.

PS. Håvard Bøkko, Henrik Christiansen og Sverre Haugli er de tre løperne som allerede er tatt ut for å representere Norge i allround-EM i Vikingskipet på Hamar 9. og 10. januar.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene