DOHA (Nettavisen): – Jeg er meget skuffet over hans ledelse, sier Karen Espelund (61) til Nettavisen.

Hun kjenner godt til den utskjelte sveits-italieneren som nå er øverste hode i Fifa, og som er under massiv kritikk – både for monologen før VM-premieren, og fordi Fifa har truet med sportslige sanksjoner om lagkapteiner bruker One Love-armbind.

Espelund var selv styremedlem i Uefa da Infantino ble valgt til Fifa-president i 2016.

I Netflix-serien «Fifa: Uncovered» kan man se at hun klapper inn sveitseren som nyvalgt president på kongressen i Zürich. Infantino kom den gang fra rollen som generalsekretær i Uefa.

Les også: Ubehagelige scener i Doha: –⁠ Nå blir jeg bekymret

Nå nærmest beklager 61-åringen, som i dag er administrerende direktør for Museene i Sør-Trøndelag, hvordan hennes tidligere organisasjonskollega har fremstått etter at han tok over for Sepp Blatter.

Hun forteller at hun var en del av et Uefa-styre som foreslo Infantino som Fifa-president for seks år siden, men hadde ikke i sine villeste fantasier trodd at det ville gå så galt.

– Jeg hadde en følelse av at Sepp Blatters ambisjon før han gikk av var at han jobbet intenst for å få Nobels fredspris, og å operere på en verdensarena. Infantino går akkurat ut med det samme. Han skal klistre seg med ulike regjeringsledere og sjeiker, sier Espelund til Nettavisen.

Hun legger ikke skjul på at hun nærmest føler et ansvar når hun ser hvordan Infantino leder Fifa.

– Han har gått i akkurat samme fotsporene og i de samme dimensjonene som Blatter, og det synes jeg er veldig, veldig synd og beklagelig.

Les også: Danskene oppgitt over VM-arrangøren: Vurderte drastisk grep

Har du tips til fotball-VM? Dersom du har tips til Nettavisens journalist kan du sende mail til adrian.richvoldsen@nettavisen.no. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

En solkonge i egen oppfatning

Espelund forteller at hun i sin tid sammen med resten av Uefa spilte inn det de mente var nødvendige endringer etter skandalene med Blatter overfor Infantino.

Hun ramser opp maksperioder som Fifa-president, aldersgrense og ikke minst en maktfordeling mellom styre og administrasjon, der prinsippet må være at styret tar kollektive beslutninger som vesentlig.

Etter at den nordeuropeiske delen av Uefa under Espelunds tid argumenterte for et tydeligere skille mellom den valgte funksjonen og den løpende administrasjonen, ble det hele forandret da Michel Platini ble Uefa-president i 2007.

– Og det har Infantino vært et eksempel på i Fifa. Han blir i egen oppfatning en solkonge, fyrer Espelund, som fortsetter.

– Han betrakter seg som en aktør på verdensfred og G20-landene, og kjører på med det Blatter var mester i; å bygge allianser. Særlig med Afrika, og han bruker virkemidler som handler om den økonomiske fordelingsmodellen, sier hun.

Les også: Hamrer løs mot superstjernene: – Ekstremt gammeldags holdning

Hun forklarer at Infantino dermed styrker Fifa på bekostning av konføderasjonene, og hun ser heller ikke igjen forslagene til endringer som hun og Uefa-kollegene foreslo for Infantino etter at han ble valgt.

– Jeg beklager den utviklingen.

Espelund får støtte av Andreas Selliaas. Han driver nettstedet idrettspolitikk.no, og mener Fifa-kongressen i 2023 er et klart tegn på at makten er på vei bort fra det europeiske kontinentet.

– At en kongress er lagt til Rwanda er også et sterkt signal, uten tvil. For to-tre år siden tok Fifa nærmest over det afrikanske forbundet fordi de mente det ikke var styrbart, forteller han til Nettavisen.

Han er klar på at kongressen er lagt til Rwanda for å anerkjenne det afrikanske kontinentet og styrke Infantinos posisjon.

– Det er nok også for å gjøre det vanskelig for kritiske journalister å komme seg dit. Det er et tegn på at makten er flyttet fra Europa.

Kaller det «ubegripelig»

Tilbake i 2016 ble Infantino valgt til Fifa-president med overlegen margin. Espelund fortalte den gangen at Infantino er en mann med høy integritet, etter at sveits-italieneren hadde imponert stort på talerstolen under Fifa-kongressen i Zürich – blant annet takket være hans mektige språkøre.

– Han holdt jo en god tale på kongressen, men det som har skjedd i ettertid er nesten ubegripelig. Det er det gamle ordtaket om at makt korrumperer på et vis, for det tok veldig fort av med tanke solkonge-tendenser.

– Føler du deg nesten litt lurt?

– Ja, eller i hvert fall ekstremt skuffet over utviklingen. Både grepene han har gjort i Fifa, hvordan hans fremstår, håndteringen av Qatar, lønn og rolleforståelse. Det er så mange ting jeg er kritisk til. Jeg er veldig skuffet.

Infantino skapte nye overskrifter da han stilte til pressekonferanse dagen før VM-åpningen i Qatar. På den oppsatte pressekonferansen, som var satt opp til å vare i 45 minutter, brukte han nesten en time på å gå i strupen på kritikken mot Qatar.

Espelund mener talen er et nytt bevis på at 52-åringen styrer Fifa i fullstendig gal retning.

– Han bommer totalt med å gjøre seg selv til offer. Og bekrefter det jeg var inne på – han skaper motsetninger og konflikt i formuleringene sine om Europa mot resten av verden. Det skaper fiendebilder internt i organisasjonen, og han forstår ikke hva Qatar-kritikken handler om.

For en drøy uke siden ble det også klart at Infantino er garantert fire nye år som Fifa-president, etter at det ikke stiller noen motkandidater.

Det betyr at han blir eneste kandidat på Fifa-kongressen i Rwandas hovedstad Kigali. «Valget» skal gjennomføres 16. mars 2023.

– Infantino stiller til gjenvalg og blir gjenvalgt fordi ingen vil stille som motkandidater. Han har fjernet alle kritikere og alliert seg med asiatiske og afrikanske land. På den måten har han manifestert sin posisjon gjennom et spill, avslutter Selliaas.