Etter endt seriespill i Telenorligaen venter alle i spenning på sluttspillet i Lillehammer i slutten av mai. Også spillerne venter, men i mellomtiden har de tatt seg tid til å stemme på vårens lag i seriespillet. Her har vi valgt ut fem roller innad i spillet, selv om det finnes flere roller, som vi mener er de viktigste.

Alle spillerne i ligaen har hatt en stemme hver, og har valgt ut sin favoritt i hver kategori.

Les også: Nettavisen med storsatsing på e-sport - skal vise sluttspillet i Telenorligaen

Les også: Dette må du vite om sluttspillet i Telenorligaen

Helt til slutt ser vi på statistikken fra årets sesong, for å se om spillernes kåring samsvarer med den faktiske statistikken i sesongen.

Vi har også fått med oss ekspert og kommentator for Telenorligaen, Tommy «TommyM» Monsen, til å gi sine tanker rundt kåringen, og hva han tror er grunnen til at akkurat de spillerne ble valgt.

Les også: Usikker på hvordan en Counter-Strike-kamp spilles?

Beste AWP-er

Kanskje den jevneste kategorien, hvor bare én stemme skilte førsteplassen og de to spillerne på delt andreplass. Her var det Demise-spiller Ole «Marcelious» Langan som stakk av med seieren, like foran nesen på Ole «Saidonz» Christensen og Håkon «hallzerk» Fjærli. Monsen mener følgende om Langans prestasjon.

- Det er ingen tvil om at «Marcelious» har et høyt toppnivå med AWP-en. «Saidonz» har også vist høyt nivå i årets liga, så det skal bli spennende å se om disse to møtes i sluttspillet til duell.

Les også: Ekspertkommentator langer ut mot stjernelaget: - Det er en skandale

Beste taktiske leder

Det ble også ekstremt jevnt når det skulle kåres den beste taktiske lederen. Her var det også bare én stemme som skilte første og andreplassen. Nykommer og Entelechy-kaptein Ole «Saidonz» Christensen tok seieren på fotofinish foran Anders «aNdz» Kjær i Kingpins.

- «Saidonz» har styrt laget som var forventet å ligge i bunn, til å vinne det innledende spillet. Det er helt fortjent at han blir kåret som beste taktiske leder. Så blir det spennende å se om han klarer å videreføre dette på et sluttspill, hvor mye mer står på spill.

Les også: Epic Games spytter inn 800 millioner som Fortnite-premiepenger

Beste rifler

I kategorien beste rifler var det fjorårets statistikkvinner Sigurd «MV» Schmidt-Hansen som stakk av med flest stemmer. En rifler er den spilleren på laget som alltid spiller med AK og M4, og leverer solide resultater med disse våpnene gjennom hele runden. En rifler kan også være både entry og clutcher. Likevel har de fleste lag en spiller som skiller seg spesielt ut med de tradisjonelle våpnene.

Monsen er ikke overrasket over at det er unggutten som stikker av med seieren.

- «MV» er en god rifler, og det er ingen overraskelse at gutten er høyt verdsatt i det norske miljøet. Han gjorde det godt forrige sesong, og har tatt ytterligere steg i løpet av denne sesongen.

Beste entry

Også i beste entry-spiller stikker «MV» av med seieren. En entry-spiller er en spiller som kaster seg inn på bombeplassene først, og gjerne får en eller to frags før resten av laget kommer inn. Dette er en veldig verdifull rolle for laget, siden han er den spilleren som i utgangspunktet skal skaffe laget sitt en fordel før man kjører taktikkene inn mot bombeplassene.

Monsen forklarer hvorfor han tror Schmidt-Hansen stikker av med seieren også i denne kategorien.

- «MV» har en veldig eksplosiv og underholdende spillestil, som er krydret med en god treffsikkerhet. Dette er egenskaper som gjør han til en fryktinngytende entryfragger.

Beste clutcher

Også «Saidonz» fra Entelechy skulle stikke av med seieren i to kategorier. Ikke bare ble han kåret til sesongens taktiske leder, men også clutcher. Kunsten å clutche er vanskelig, og få spillere mestrer dette. Det krever at man har kontroll på sitt eget spill, samtidig som man spiller mot flere spillere alene. Når man clutcher er man gjerne én mot flere. Monsen sier at mye har med nervene å gjøre.

- «Saidonz» har vist at han kan ha kontroll på nervene i år, og vært stabil og god de gangene jeg har sett han spille. Det er ikke overraskende at han blir sett på som en av de beste spillerne i årets innledende spill.

Dette var spillernes kåringer. Nå skal vi se litt nærmere på statistikken etter seriespillet for å finne de beste spillerne der.

Beste rating

Rating er den statistikken som samler alle statistikker, og gir spillerne en rangering basert på dette. Den spilleren som har høyest rating, er den spilleren som har bidratt mest til laget sitt i løpet av en kamp, for eksempel frags, bistander eller skade gjort drar opp eller ned din rating.

I følge vår statistikk topper «Marcelious» med en rating på 1.54. Han har dog ikke spilt alle rundene. Av de som har spilt alle rundene leder Jonathan «Zame» Nyhagen foran Ole «Saidonz» Christensen med henholdsvis 1.32 og 1.31 i rating. Begge har spilt for Entelechy gjennom sesongen.

Flest clutch-poeng

Clutch er en situasjon der spilleren havner i en situasjon der han er alene mot en eller flere motstandere. Noen spillere er bedre enn andre i disse situasjoner, av forskjellige grunner. Noen spillere er naturlige «clutchere», mens andre er bedre i selskap med lagkamerater.

Statistikken samsvarer med kåringen. «Saidonz» topper både her og i spillernes egen kåring.

- Rating og clutch-statistikken er en god indikator på om noen har spilt godt, men det har også mye å si hvilken rolle de har i laget. Om man løper først inn, eller kaster granater for å skape mer rom for de andre på laget, vil det være betydelig vanskeligere å få høy rating enn en som har en mer beskyttet rolle. Flest clutch-poeng synes jeg ikke sier noe særlig om hvordan en spiller har spilt. Her handler det mye om hvem som ofte er sist igjen i rundene, hvor 80 prosent av spillerne sjeldent kommer i disse situasjonene. Jeg skulle gjerne sett hvor mange prosent av clutch-situasjonene de hadde vunnet, og ikke bare hvor mange, sier Monsen.

Høyest ADR

ADR står for Average Damage per Round, eller på norsk gjennomsnittlig skade per runde. En spiller som gjør mye skade hver runde, er med på å gjøre jobben lettere for alle sine spillere. Dette er en statistikk som har blitt mer og mer brukt de siste par årene, og gir et godt bilde av hvordan spillere gjør det utenom frags og dødsfall. Per i dag er ikke denne statistikken tilgjengelig på våre sider, men redaksjonen har sendt inn ønske om å innlemme denne til neste sesong. Rangeringen ser dere i faktaboksen til høyre.

- ADR syns jeg er en mer spennende kategori, for den gir muligheter for spillere som går først inn, til også å få gode statistikker. Dette ser man tydelig med at «H4RR3» ligger høyt oppe, selv om han ikke har spilt alle kampene, sier Monsen.

Kartstatistikk i 1. divisjon

Før hver kamp spilles, får lagene velge hvert sitt kart før kampen. Dette gjør at noen kart blir mer spilt enn andre. Forrige sesong var ikke Nuke et populært valg, men ble spilt tre ganger i løpet av denne sesongen, mot ingen i løpet av høstsesongen.

I forkant av sluttspillet endret også Valve på kartrotasjonen. Cobblestone ble erstattet av Dust2, noe som også skjer i sluttspillet.

- Jeg er ikke overrasket over at Inferno, Cache og Mirage er populære. Dette er kart som mange er komfortable med, sammenlignet med Nuke, Cobblestone og Overpass. Jeg tror Dust2 vil bli mer populært enn Cobblestone, og er glad for at denne endringen har kommet. Det skal bli ekstremt spennende å se hvilke lag som kommer godt forberedt på Dust2 i sluttspillet, avslutter Monsen.