*Nettavisen* Sport.

Estil får to OL-harer

Anders Aukland, Eldar Rønning, Frode Estil og Tord Asle Gjerdalen skal gå søndagens jaktstart 30 km (skiathlom) i OL i Torino.

Anders Aukland og Eldar Rønning går søndagens åpningsdistanse med én oppgave: Å sørge for at Frode Estil vinner OL-gull.

PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): Torsdag ettermiddag offentliggjorde herretrener Krister Sørgård laget til åpningsdistansen i langrenn i OL. Debutantene Tord Asle Gjerdalen og Eldar Rønning går sammen med veteranene Frode Estil og Anders Aukland søndagens 2x15 km duathlon.

Uttakket innebærer at Sørgård gjør alvor av prosjekt OL-hare, som han har snakket om flere ganger i løpet av sesongen. Planen er å riste av seg så mange fristilspesialister som mulig på de første 15 kilometerne.

- Frode Estil er den av våre som realistisk kan håpe på medalje. Ved å bruke Anders og Eldar som fartsholder i klassiskdelen, håper vi å slanke feltet ganske mye, sier Sørgård til TV 2 Nettavisen.

- Drømmesituasjon
Han understreker at det ikke blir snakk om å forsøke å rykke på klassiskdelen.

- Vi ønsker å ha jevnt høy fart, slik at feltet krymper bakfra. Det er stor forskjell på om det er 10 eller 30 løpere som kommer samlet i en spurt, poengterer Sørgård.

Frode Estil er selvfølgelig meget fornøyd med sjefens prioritering.

- Dette er jo en drømmesituasjon for meg, medgir 33-åringen, som delte gullet på distansen med Thomas Alsgaard i Salt Lake City for fire år siden. Da var det imidlertid en pause mellom klassisk- og fristildelen.

- Foreløpig bronseform
Estil tør likevel ikke å garantere edelt metall.

- Det forplikter jo litt, dette her. Og jeg går for medalje. Men det er mange i feltet som er større favoritter enn meg, fastslår han.

Samtidig innrømmer Estil at mesterskapsformen er i anmarsj.

- Formpila peker jevnt oppover.

- Har du funnet gullformen?

- Jeg tror vi sier bronseformen foreløpig.

Positiv Aukland
Anders Aukland gleder seg til å hjelpe jevnaldringen fra Lierne i søndagens renn. Han var aldri i tvil om å si ja, da han under høydeoppholdet i Seiser Alm ble bedt om å ta på seg oppgaven som fartsholder.

- Jeg synes dette er en tøff tanke. Frode er den eneste av oss som har en realistisk medaljesjanse, og da synes jeg det er en god plan at andre på laget jobber for at han skal lykkes, sier Aukland til TV 2 Nettavisen.

Likevel: Ingen av de involverte tør garantere at taktikken lykkes.

- Alle går veldig fort, så det er ikke sikkert at vi klarer å riste så av mange av lasset som vi i utgangspunktet håper, medgir Aukland.

Fortløpende vurdering
Akkurat det er Krister Sørgård fullstendig klar over.

- Vi prøvde jo med Odd-Bjørn Hjelmset som hare i VM i fjor, og han fikk trøbbel med utstyret akkerede på den første kilometeren. Det er ikke sikkert vi lykkes, men jeg synes i hvert fall det er verdt å prøve, sier treneren.

Skulle taktikken skjære seg, får løperne nye instrukser underveis.

- Jeg vurderer det som skjer fortløpende. Det kommuniseres mye under en fellesstart, sier Krister Sørgård.

PS. Damelaget til 2x7,5 km består som ventet av Marit Bjørgen, Hilde Gjermundshaug Pedersen, Kristin Størmer Steira og Kristin Mürer Stemland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag