*Nettavisen* Sport.

Et gjesp av et uttak

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

KOMMENTAR: Men kanskje er det enkle det beste?

29.07.09 07:56

I sin forrige periode som landslagssjef var Egil Drillo Olsen kjent for å plukke de mest overraskende jokerne ut av ermet når det dro seg til mot viktige kamper.

Til VM-kvalifiseringskampen mot Skottland 12. august, som kan redde siste rest av VM-spenning for Norge, fant han ingen jokere å ta med.

Dermed ble tirsdagens uttak et realt gjesp. Akkurat som ventet.

Og det er vanskelig å finne noe å kritisere ham for. For selv om en del nye profiler har stått fram i Tippeligaen i år, er det ingen som har vært stabile på et så høyt nivå at de har grunn til å kreve landslagsplass.

Sjekk troppen her!

Selvsagt keepervalg
Nærmest å befinne seg i en slik posisjon, er kanskje Sandefjord-keeper Espen Bugge Pettersen. Men denne gangen var det ikke grunnlag for å diskutere keeperuttaket. Jon Knudsen har vært sikker som banken både på klubb- og landslag, og er Norges førstekeeper.

Og når Rune Almenning Jarstein ble tatt ut til tross for sin stygge tabberekke i forrige tropp, var han selvskreven nå. Riktig nok kom det en blemme mot Lillestrøm søndag, men da hadde RBK-keeperen en lang periode bak seg med stabilt spill og særdeles få innslupne mål.

Spillere som Morten Fervang (Odd), Geir Ludvig Fevang (Start), Kristofer Hæstad (Vålerenga), Erik Nevland (Fulham), Magne Hoseth (Molde) og Trond Olsen (Rosenborg) kunne sikkert ha gjort seg forhåpninger om å bli tatt ut, men ville uansett ikke aspirert til startplass mot Skottland. (Alexander Tettey og Vadim Demidov, som kanskje har vært Rosenborgs beste norske spillere denne sesongen, er begge skadet og dermed uaktuelle.)

Iversen og Carew
Vesentlig mer interessant blir selvfølgelig uttaket av de elleve som faktisk skal gjøre jobben mot Skottland.

Drillo venter seg en kamp der Norge må styre, noe han i utgangspunktet ikke liker spesielt godt. Det betyr at Norge må komme rundt på kantene – og ha nok folk inne i boksen til å kunne true det skotske målet når innleggene kommer.

Jeg tror Drillo går for et 4-4-2-system med John Carew og Steffen Iversen på topp, for å vinne luftkrigen i et overbefolket skotsk straffefelt.

På midten må han ha både løpskraft og pasningsferdigheter, og dermed kan rekka fort bli bestående av Morten Gamst Pedersen, Christian Grindheim, Simen Brenne og Bjørn Helge Riise.

Det handler om håpet
John Arne Riise, Kjetil Wæhler og Brede Hangeland er selvskrevne i forsvaret, mens kampen om høyrebackplassen blir den tøffeste fram mot uttaket. At Drillo har tatt med både Jon Inge Høiland, Tom Høgli og Espen Ruud i den posisjonen, vitner om at han langt fra har bestemt seg for hvem som får denne nøkkelrollen.

(Hadde jeg vært Drillo, hadde jeg prøvd å overtale Roar Strand til å halse opp og ned langs krittet på Ullevaal, men jeg er ikke Drillo ...)

Uansett hvem som spiller, er det bare seier som gjelder om Norge skal kunne gjøre seg noen som helst forhåpninger om å komme til VM neste sommer.

Selv med seier er sjansene små, men litt spenning rundt landslaget utover høsten hadde ikke vært å forakte.

Det gjør ikke noe at tirsdagens uttak var et gjesp hvis kampen blir spennende og det lille VM-håpet fortsatt lever etterpå.

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.