*Nettavisen* Sport.

Et halvt år til uten resultatpress

Praha (NTB): Per-Mathias Høgmos resultater som landslagssjef så langt imponerer ingen, og motstanderne blir bare vanskeligere. Det betyr ingenting om laget hans er rede til å prestere om et halvt år.

05.03.14 07:45

– Først og fremst handler det om å skape gode prestasjoner, for uten dem blir det aldri seier. Det deles ikke ut en eneste medalje, eller en eneste sluttspillplass, før det braker løs mot Italia i september, sier landslagssjefen før kampen mot Tsjekkia onsdag.

– Vi vil øve mot best mulig motstand. Et resultat her betyr egentlig ingenting, bortsett fra at vi ønsker å vinne fotballkamper. Misforstå meg rett, for det gjør vi.

Etter seks kamper har Høgmo en seier, en uavgjort og fire tap mot motstandere som i snitt er utenfor topp 50 på FIFA-rankingen. Samtidig har Norge falt til 60.-plass på samme ranking.

Fram mot EM-kvalifiseringen skrus kvaliteten på motstanderne opp. Tsjekkia, Frankrike og Russland står for tur, sannsynligvis de tre beste lagene Høgmos Norge har møtt så langt. Det ser han bare som positivt.

Tøff test

– Jeg regner med et veldig aggressivt Tsjekkia. De spiller sin første kamp hjemme med ny trener, så det ligger i kortene. Det blir en tøff test, sier han med forventning i stemmen.

For ti år siden var Åge Hareide ny landslagssjef for Norge, og hans oppgave var å forberede laget til kvalifisering der Italia var første motstander. Han startet med seks strake seirer og hadde 6-2-0 som statistikk da alvoret startet. Det hjalp lite da Norge innledet VM-kvalifiseringen med tap for Italia og uavgjort mot Hviterussland.

For Høgmo er læringen viktigere enn resultatene i kampene før EM-kvalifiseringen tar til.

– Kampen mot Tsjekkia er veldig relevant for oss fordi deres fotballkultur ligner på Kroatias. Det er god relevans for kampen i mars neste år, sier han.

Han ønsker å gjenskape kampbildet fra bortekampen mot Danmark i november, da Norge tross 1-2-tap var best i store deler av kampen.

Ole Brumm

– Greier vi å gjenskape de prestasjonene mot en motstander omtrent på samme nivå, vil jeg være godt fornøyd. Jeg ser for meg at vi skaper mellom fem og sju målsjanser og ikke gir bort flere enn fire-fem.

Der Ole Brumm nøyde seg med «begge deler», vil Høgmo ha mer.

– Jeg håper å få se godt etablert angrepsspill, kontringsspill, at vi er gode i gjenvinningsfasen og i å balansere, og jeg ønsker også å se det etablerte forsvarsspillet vi så i fjor høst. Dessuten vil jeg ha svar på hvordan enkeltspillere håndterer rollen sin, sier han.

For første gang siden 1992 går Norge til en kvalifisering uten en eneste spiller som har vært i en sluttspilltropp. Høgmos plan er å sørge for at det blir lenge til neste gang. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag