*Nettavisen* Sport.

Et kanttreff fra Garmin

Foto: Peter Andreas Gørbitz (www.procycling.no)

UTSTYR: Desorientert? Fortvil ikke. Vi har testet Garmin Edge 810.

10.04.13 14:25

Endelig er den her: Den nye supercomputeren Edge 810 fra Garmin har sannsynligvis allerede kommet til en butikkhylle nær deg. Spørsmålet blir selvsagt, hvor bra er den egentlig? Og er den verdt pengene i forhold til forgjengeren Edge 800?

Les også: Test av Merida Scultura SL 909!

La oss ta det positive først. For det er nemlig mye bra å si om Garmin Edge 810. Du finner alle egenskapene som gjorde Edge 800 til en favoritt, og mer til. Navigasjonssystemet fungerer fortsatt supert, og det er virkelig til hjelp om du befinner deg i et område hvor du ikke er kjent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (www.procycling.no)

Det nye oppsettet med egne sykkel- og aktivitetsprofiler fungerer knallgodt, og er med på å løfte brukeropplevelsen fra tidligere utgaver. Mulighetene for å personifisere din Edge 810 er strålende. Du vil garantert ikke gå tom for datafelter, uansett hvor mange eksterne sensorer du måtte ha knyttet til computeren din. Her er det mulig å sette opp egne skjermer, for langturer, intervaller, (ritt for eksempel), hver skjerm med inntil 5x10 datafelter.

Barflyholderen, som er inkludert i pakken, fungerer utmerket. Den er faktisk bedre enn andre tredjeparts løsninger vi har testet. Garmins egen løsning setter computeren i samme høyde som styret, noe som gir bedre aerodynamikk og et rent utseende. Resten av pakken er også god, pulsbelte, tråkkfrekvens/fartssensor, og to fester til stemmet følger med. Her får du virkelig følelsen av at du har kjøpt et høykvalitetsprodukt, og noe av prisen reflekteres definitivt i alt ekstrautstyret!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (www.procycling.no)

En annen nyhet ved Edge 810 er muligheten for Bluetooth-tilkobling til smarttelefon. Dette fungerer sømløst og gir deg automatisk opplastning til Garmin Connect, samt mulighet for værmelding underveis på turen. Ikke minst får du gjennom denne tilkoblingen også Garmin’s nye livetracker-funksjon, som gjør det mulig for kona, naboen, treneren å følge deg underveis på turene dine, med både posisjon, hastighet, puls og watt. Du kan også invitere alle Facebook-vennene dine til å følge deg når du er på tur! Dette velger du imidlertid helt selv, og setter du pris på ensomheten når du sykler er det bare å ikke skru på denne funksjonen. Alle disse Bluetooth-funksjonene er selvsagt morsomme, men hvor nyttige de er kan man vel sette spørsmålstegn ved?

En ting vi savner på Edge 810 er muligheten til å låse skjermen med en egen tast. Vi opplevde flere ganger at innstillingene plutselig var endret da computeren hadde ligget noen minutter i baklomma mens vi tok fram sykkelen. I og for seg ingen «big deal», men det er likevel et irritasjonsmoment når man tenker på hvor enkelt dette kunne ha vært fikset med en liten «låseknapp» på en av sidene. Batterikapasiteten kunne med fordel også vært bedre, den er faktisk redusert fra Edge 800. Selv om batteritiden er oppgitt til 17timer klarte vi bare å tyne knappe 13 timer moderat bruk ut av vårt testeksemplar. Med andre ord skal du være rask fra Trondheim til Oslo om du skal få registrert hele turen på computeren!

Et annet problem i testperioden har vært et par gjentatte feil, hvor computeren henger seg opp, og må restartes før man kan bruke den igjen. Dette høres kanskje ut som en bagatell. Men sett at du befinner deg i en rittsituasjon, og du plutselig ikke vet hvor langt det er igjen til mål. Da kan en slik feil bli skjebnesvanger. Garmin vil nok skrive dette på kontoen for barnesykdommer på et nytt produkt. Men i denne prisklassen mener vi slikt ikke burde skje selv tidlig i produksjonsstadiet. Her skal det også nevnes at vi har opplevd gjentatte problemer med at data fra både kraft og pulssensor faller ut underveis i en økt. Dette er heller ikke noe du ønsker å tukle med underveis på en tur. Spesielt om du for eksempel sykler i mye regnvær eller trafikk, og du helst skal holde øynene på veien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (www.procycling.no)

Nå kan det virke som om det er de negative faktorene som er framtredende ved Garmin Edge 810. Men alle de nevnte problemene kan ikke rokke ved at den er en svært god og brukervennlig sykkelcomputer, som dekker så å si samtlige behov en syklist kan ha. Likevel er det vanskelig å si seg helt fornøyd, både prisen og de nevnte manglene tatt i betraktning. Skulle man imidlertid få rettet opp datafeilene med en fremtidig programvareoppdatering, mener vi Garmin Edge 810 er markedets desidert beste sykkelcomputer. Har du allerede en Edge 800 er det imidlertid liten grunn til å svi av flerfoldige tusenlapper på denne!

Tekniske spesifikasjoner (oppgitt av Garmin):
Farge: Sort
Skjerm: 3,6 x 5,5 cm (2,2 tommer) (samme som Edge 800)
Batteri: Oppladbart Lithiumion
Batteritid: Opptil 17 timer
Vanntett: Ja
GPS: Ja
Vekt: 98 gram

+: god navigasjon, intuitive menyer, enkel opplastning, nye sosiale funksjoner

-: bugs og signaler som blir borte, ikke veldig stor forskjell fra Edge 800, høy pris, litt dårlig batteri

Terningkast: 4

Selges i tre utgaver til 4700, 4300 og 3650 kroner. Høyeste pris (som vi testet) inkluderer alt ekstrautstyr samt kart, til 4300 får du det samme som «toppmodellen» bortsett fra kartet, og den billigste utgaven gir deg kun selve computeren. Se garmin.no for mer informasjon.

Ps! Vi har også den nye Edge 510 inne til test, følg med.

Har du tips eller ønsker du at vi skal teste utstyr for deg? Send meg en mail her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag