Et langrennsopprør

Foto: (AFP/Scanpix)

- Lederne våre er inkompetente og motarbeider antidopingarbeidet.

24.03.10 13:06

Tenk om Petter Northug hadde skrevet brev til Kong Harald eller statsminister Jens Stoltenberg. Han var nemlig fortvilet. De andre løperne var for dårlige. Trenerne hadde skylda. Så ba altså Northug kongen eller statsministeren om hjelp til å rydde opp.

Vel, det er akkurat det som nå har skjedd i Russland.

Krast brev
14 russiske langrennsløpere har nemlig skrevet brev til Russlands president, Dmitrij Medvedev. Der kommer de med knallharde anklager mot sine egne ledere, og ber presidenten om å rydde opp.

Det skriver nettstedet langd.se.

- Lederne våre er inkompetente, skrives det i brevet.

De hevder at ledelsen kun jobber for å ta vare på sine egne posisjoner.

- Vi trenger spesialister som kjenner og elsker sporten vår. Vi ønsker folk i forbundet som forstår den utviklingen langrennssporten er i akkurat nå, og som evner å løse akutte problem, heter det videre.

Motarbeider antidopingarbeidet
Det nevnes også at ledelsen ikke straffer de legene eller trenere som forsøker å få utøverne til å bruke dopingpreparater.

Sånn sett motarbeider ledelsen altså arbeidet med å bli kvitt dopingen.

Presidenten i Russlands OL-komité har allerede måttet gå etter russernes svake innsats i Vancouver-OL. Sjefen i skiforbundet likeså. Men ifølge løperne handler ikke dette om å bytte ut et visst antall personer. Det handler like mye om en endring av hele systemet.

De 14 løperne klager på dårlige treningsforhold, dårlig mat og dårlig transport. Lederne evner visstnok heller ikke å hjelpe løperne hvis de har fysiske problemer, ifølge brevet klarer ikke legene en gang å få kontroll over en normal forkjølelse. De har også vanskelig med å forstå hvorfor de må bruke 12 timer i buss for å komme seg til et sted, mens konkurrentene bruker én time i fly på samme strekning.

Brevet, som starter med «Kjære Dmitrij», er ifølge langd.seunderskrevet av disse løperne:
Olga Rotcheva
Ilia Chernousov,
Irina Khazova,
Artem Zhmurko,
Serguei Novikov,
Natalia Korosteleva,
Maxim Vylegzhanin,
Nikolai Pankratov,
Olga Savialova,
Nikolay Morilov,
Andrei Parfenov,
Alexei Petukhov,
Alexander Panzhinsky
Nikita Kriukov (OL-mester)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.