Gå til sidens hovedinnhold

Et magisk Crosby-show

NHLs utendørs vinterklassiker foran 71.217 tilskuere ble avgjort av den største stjernen av dem alle.

BUFFALO - PITTSBURGH 1-2: Det er drøyt å kalle det en selvfølge at det ble Sidney Crosby som avgjorde den historiske kampen i Buffalo, men det var i alle fall typisk.

Typisk Crosby, altså.

Straffekonk
Pittsburgh Penguins-kapteinen ble kåret til ligaens viktigste spiller allerede som 19-åring, etter å ha vunnet poengligaen og ført klubben til sluttspill for første gang på flere år. Nå er han 20 år gammel og nettopp kåret til årets idrettsutøver i Canada.

Tirsdagens kamp i Buffalo ble spilt på Ralph Wilson Stadium, som til vanlig huser NFL-laget Buffalo Bills. Det var dermed den første utendørskampen i NHLs historie på amerikansk jord. Det tok 20 minutter å selge ut de 42.000 billettene som ble lagt ut for salg i første omgang og det viste seg raskt at det faktisk ikke var plass til alle som ville ha billetter.

71.217 tilskuere så Sidney Crosby avgjøre kampen i straffeslagkonkurransen som fulgte etter at det sto 1-1 etter full tid og fem minutter med overtid.

- Det var fantastisk! Det har vært en herlig erfaring for oss alle, å spille utendørs foran alle disse menneskene, sa Crosby til NBC etter at seieren og to viktige poeng var i boks.

Snøfall
Pittsburgh tok ledelsen etter bare 20 sekunder, også det skjedde takket være Crosby. Han førte pucken langs venstrekanten, skar inn foran mål og skjøt. Ryan Miller reddet, men Colby Armstrong scoret på returen.

Brian Campbell utlignet til 1-1 tidlig i andre periode, i en periode hvor snøen ikke var så travel med å falle fra himmelen som den var resten av kvelden.

Snøen skapte ellers store vanskeligheter for spillerne, som tidvis slet med å kontrollere pucken. Likefullt ble det god underholdning for de fremmøtte. Ikke minst fordi den største stjernen og det største trekkplasteret innfridde.

Kampen var såpass spesiell at Nettavisen byr på et fullstendig kampreferat under dette bildet:

FØRSTE PERIODE:
20 sekunder: 0-1! Sidney Crosby (Pittsburgh) fosser fram på venstrekanten, skjærer inn foran mål og skyter. Ryan Miller redder, men Colby Armstrong scorer på returen! En utrolig start på kampen!

Det laver ned snø på hjemmebanen til NFL-laget Buffalo Bills. Akkurat nå ligger det om lag halvannen centimeter snø på isen.

3-4 minutter (fulgte ikke med på klokka): Sidney Crosby er på farten igjen! Han fører pucken mot to backer. Han vipper den opp og trikser med puck og kølle mens han skøyter forbi Buffalo-backene! For en spiller! For en helt utrolig spiller!

4.22: Tim Connolly (Buffalo) får to minutter for hekting. Pittsburgh presser under hele overtallsspillet, men skaper ingen virkelig store sjanser.

7.16: Nytt overtall for Pittsburgh. Maxim Afinogenov blir utvist for hekting. Pittsburgh har åpnet klart best, men dette overtallsspillet avsluttes med at Derek Roy (Buffalo) herjer i pingvinenes sone. En skikkelig dynamo, Buffalos nummer 9.

12.17: Thomas Vanek (Buffalo) blir utvist for holding. Tredje sjanse for Pittsburgh i overtall og vi er så vidt over halvveis i første periode. Masse folk kommer på isen for å fjerne litt av snøen som ligger der. Imens viser de triksingen til Crosby i reprise på tv. Hvis du ikke så denne kampen på tv, kan jeg allerede midtveis i første periode garantere deg at du virkelig gikk glipp av noe!

Det ble en lang pause. Ryan Malone (Pittsburgh) forteller reporter Darren Pang at taktikken helt enkelt er å gjøre ting enkelt - for å si det enkelt.

12.55: Evgeni Malkin får to sjanser til å vise fram slagskuddet sitt i løpet av et par sekunder. Ryan Miller redder.

13.02: Pittsburghs første utvisning. Colby Armstrong må sone to minutter for å forstyrre Sabres-målvakt Ryan Miller.

14.50: Jaroslav Spacek brekker kølla i to med et slagskudd.

16.16: Ryan Malone skyter i stolpen på en kontring.

16.36: Ty Conklin med en fantastisk redning. Han treffer nok av pucken til å omdirigere den til stolpe ut. Pittsburgh kontrer og skaper en sjanse i den andre enden.

17.17: Ny stopp i spillet. De 73.000 tilskuerne som skaffet seg billett til dette showet på Ralph Wilson Stadium får valuta for pengene. Dette er damhockey på sitt morsomste! Spillet bølger fram og tilbake med store sjanser til begge lag.

Pittsburgh leder skuddstatistikken 11-6.

17.32: Publikum jubler. Nå ser jeg hvorfor. Dommer Don VanMassenhoven falt i isen.

20.00: Det tok 20 sekunder før vi fikk et mål. Første periode ble like underholdende som det tidlige målet antydet, selv om resten av perioden var målløs. Verdens beste ishockeyspiller - Sidney Crosby - spiller som om han ikke er fornøyd med den statusen. Han spiller som om han vil bli tidenes beste.

ANDRE PERIODE:
0.30: Buffalo åpner best i midtperioden.

1.20: 1-1! Tim Connolly (Buffalo) spiller pucken tversover til Brian Campbell, som scorer fra fem-seks meters hold.

4.00: Pittsburgh har overtatt initiativet igjen.

8.00: Det likner mer på en vanlig hockeymatch nå. Det snør heller ikke lenger.

12.10: Det er 16 minutter siden Pittsburgh fikk et skudd på Ryan Miller i Buffalos mål. De lyseblå må heve seg. Skuddstatistikken er nå 23-11 i favør hjemmelaget.

Det slår meg forresten av draktene til Buffalo, de hvite med blå skuldrer, blå bukser og sabel-logoen på brytet, må være de kuleste i NHL.

13.03: Derek Roy skyter på volley fra to meter og treffer tverrliggeren.

15.30: Nå er det 22 minutter siden forrige skudd fra Pittsburgh mot Buffalos mål.

20.00: Pittsburgh fikk to skudd på mål til slutt. Michel Therriens gutter dominerte de siste skiftene i andre periode, men er heldige som ikke ligger under.

TREDJE PERIODE:
2.55: Jordan Staal er på isen, 19-åringen som var så fenomenal for Pittsburgh i fjor, da han spilte sin første sesong i NHL. Jeg likte ham bedre som 18-åring. Denne sesongen har han vært en stor skuffelse. Han ser ut som om han spiller uten selvtillit, som om han plutselig har skjønt hvor vanskelig det er å spille i NHL.

4.10: Det begynner å snø igjen. Kommentatorene har akkurat kommet med et godt poeng; Begge målene har kommet tidlig i periodene. Snøfall har gjort isen kranglete utover i periodene. Denne perioden skal lagene bytte side etter 10 minutter, for å utligne fordelen av å spille med vinden i ryggen.

6.25: Der er Staal igjen, alene gjennom etter en tre mot to. Den unge pingvinen bommer på pucken idet han skal skyte. Isen må ta litt av skylden. Uansett - gutten kommer til å bli veldig god, men det ser ut som om denne sesongen vil være et slit fra ende til annen for ham.

7.18: Reklamepause. Canal+ viser en plakat med de beste svenske poengplukkerne i NHL. Du verden så dyktige svenskene er på å få fram ishockeyspillere i verdensklasse. Daniel Alfredsson, Mats Sundin, Henrik Zetterberg - alle tre tilhører verdenseliten.

8.24: Sidney Crosby har et godt skift. Det slår meg at han trenger bedre medspillere, spillere som kan utnytte de sjansene han skaper litt bedre enn Colby Armstrong og Ryan Malone klarer.

9.13: Ny pause i spillet. Canal+ viser en plakat som forteller oss at de også sender Washington - Ottawa direkte i kveld. Det har aldri vært så moro å være NHL-fan i Norge. Med Canal+, NASN og internett kan du se kamper hver eneste kveld/natt.

10.00: Der lyder sirenen. Lagene skal bytte side. Zambonien går i gang med å vaske isen. Forhåpentligvis blir det mål ut av det.

Det er forresten et fantastisk syn, 73.000 mennesker til stede på en utendørs ishockeykamp. Det hadde vært moro å sett noe sånt på Bislett!

Skuddstatistikken er forresten 25-20 nå, i favør Buffalo.

Ryan Miller står med lue. Han har byttet lue i hver periode, forteller Mike Emrick og Ed Olszyk, kommentatorene til NBC. Luene skal doneres til veldedighet. NHL-spillere er ekstremt flinke til å vise seg i nærmiljøet, gjerne i forbindelse med veldedighet eller sykehusbesøk. Norske idrettsutøvere har noe å lære her.

12.36: Kampen trenger en scoring. På den annen side vil det være morsomt å se en straffeslagkonkurranse foran 73.000 henrykte fans.

Pittsburgh leder skuddstatistikken i tredje periode 9-2.

Et nærbilde viser Sergei Gontsjar med skikkelige roser i kinnene. Det ser kaldt ut, ja.

13.10: Jason Pominville og Paul Gaustad skaper en god sjanse for Buddalo. Noen sekunder senere står Jevgeni Malkin (Pittsburgh) og sover i offensiv sone. Russeren har vært uvanlig usynlig i kveld.

Førsterekken til Buffalo, Maxim Afinogenov, Derek Roy og Thomas Vanek, har hatt flere gode skift. Ellers er det ikke så mange som har utmerket seg i denne uvanlige kampen. Å spille i 1-2 centimeter snø er nok ikke det enkleste.

Ed Olszyk snakker om Sidney Crosby. Olszyk var trener for Pittsburgh Penguins de første månedene av Crosbys NHL-karriere. Han forteller at Crosby forstår hva rollen hans som ligaens ansikt utad er, at han alltid stiller opp for media og supportere selv om presset er enormt både før og etter kamper.

14.35: Crosby med pucken. 20-åringen er smart, han vipper den opp slik at den spretter og blir vanskeligere å få tak i for de to backene han forsøker å skøyte gjennom.

16.20: Jeg er ganske sikker på at Jevgeni Malkin ikke fikk med seg det jeg skrev i sted, men nå viste han enorm styrke bak Buffalos mål og skapte en målsjanse for Sidney Crosby.

Buffalo sender pucken til icing og da får de ikke lov til å skifte spillere. Det var et langt og tungt skift mot Malkin og Crosby, så Sabres-trener Lindy Ruff tar timeout for å gi dem hvile.

18.36: Godt skift av Crosby og Malkin igjen. Buffalo sliter nå. Skuddstatistikken i tredje periode er 12-3 i favør Penguins.

19.01: Buffalo skaper en kjempesjanse, men pucken sklir forbi Ty Conklins mål.

19.53: Det er bare Buffalo her på tampen, med nevnte Afinogenov-Roy-Vanek-rekke. Ty Conklin redder trolig ett poeng. Jepp, der går sirenen. Og Pittsburgh Penguins Colby Armstrong har pådratt seg en utvisning. Dermed blir det spill tre mot fire i overtidsperioden.

FJERDE PERIODE:
0.00: Buffalo spiller altså med én mann mer på isen de første to minuttene - eller til de scorer og dermed vinner kampen.

0.30: Buffalo får etablert seg i Pittsburghs sone. Det ligger definitivt et mål i lufta - sammen med snøen, som igjen laver ned.

1.39: Thomas Vanek har vært på isen i hele perioden. Han holder på å score, pucken ligger løs ved høyrebeinet til Ty Conklin, men dommeren blåser av spillet fordi han tror den er blokkert.

2.00: Pittsburgh overlevde undertallsspillet, utrolig nok. Nå blir det sannsynligvis fire mot fire utespillere resten av kampen.

2.30: Sidebytte igjen.

3.28: Stor sjanse for Buffalo! Conklin redder.

3.37: Pittsburgh kontrer og kommer med tre spillere mot to. Crosby passer til Gontsjar, men russeren får ikke kontroll over den fordi den bremser i snøen. Buffalo kontrer og skaper nok en målsjanse.

5.00: Det ender med straffeslag! Fantastisk!

STRAFFEKONK:
1-0! Ales Kotalik scorer med et håndleddsskudd ved Ty Conklins snapphandske.

MISS! Erik Christensen, en av ligaens beste på dette, bommer for Pittsburgh.

MISS! Tim Connolly kan gi Buffalo en nærmest uinntakelig ledelse, men Conklin redder.

1-1: Kris Letang scorer! Han mistet pucken, fikk igjen kontrollen og rakk å ta en dragning og løfte pucken i mål med en backhand. Den talentfulle backen har faktisk scoret på fire av fire straffeslag i sin unge NHL-karriere.

MISS! Maxim Afinogenovs finte lurer ikke Conklin!

1-2! SIDNEY CROSBY setter pucken mellom beina på Ryan Miller og avgjør kampen for Pittsburgh Penguins!

Kommentarer til denne saken