Gå til sidens hovedinnhold

- Et oppgjør for historiebøkene

Novak Djokovic slo til slutt «kongen av Wimbledon».

Sveitsiske Roger Federer hadde spilt åtte finaler i Wimbledon-turneringen i tennis, før søndagens gigantmøte med serbiske Novak Djokovic på centercourten i London.

Sju av dem hadde han vunnet, sist gang for to år siden.

Det var med andre ord en sveitser som trivdes svært godt på gressdekket i Sørvest-London som entret banen søndag ettermiddag, på tross av at motstanderen Djokovic var regnet som favoritt av de fleste før kampen.

Men det ble en thriller av de sjeldne på centercourten.

Kampen gikk til fem sett, og etter en god start av Federer var det etter hvert Novak Djokovic som fikk overtaket. Serberen kunne til slutt juble over sin sjuende Grand Slam-tittel - og sin andre i Wimbledon-turneringen - med settsifrene 6-7, 6-4, 7-6, 5-7, 6-4.

Hedret hverandre
Og etter den utrolige kampen er de to kamphanene opptatte av å hedre hverandre.

- Først av alt vil jeg gratulere Federer med en fantastisk kamp. Han har vunnet 17 Grand Slam-turneringer og er fortsatt i toppen. Takk for at du lot meg vinne, sier Novak Djokovic i seiersintervjuet, henvendt til Federer.

Sveitseren på sin side nøler ikke med å gratulere seierherren.

- Det var en fantastisk finale. Jeg skjønner nesten ikke hvordan jeg klarte å komme helt til femte sett. Det så tøft ut en stund. Djokovic er alltid vanskelig å spille mot. Jeg må bare gratulere ham. Han vant fortjent, sier Federer.

Serveoppvisning
Første sett ble en oppvisning i serving fra to av verdens desidert beste tennisspillere de siste årene.

Verken Djokovic eller Federer lot motstanderen få en breakball, og settet gikk følgelig til tiebreak. Der fortsatte den gode servingen, men til slutt var det den sveitsiske veteranen som tok tiebreaket med 9-7, etter å ha reddet to setballer for Djokovic.

Et tidlig breakpoint i andre sett sørget imidlertid for 6-4-seier for Djokovic i andre sett, og nå hadde serberen fått blod på tann.

Tredje sett gikk, i likhet med første, til tiebreak, men denne gangen var det Djokovic som trakk det lengste strået, med 7-4.

Dermed kunne han avgjøre kampen i fjerde sett.

- Utrolig hvordan han har snudd
Og der så Djokovic ut til å gjøre kort prosess.

Han vant to breakballer, og kunne avgjøre kampen på stillingen 5-3. Men da svarte Roger Federer, som tok et break på Djokovic.

Plutselig skinte Federer igjen, mens Djokovic så ut til å være preget av stundens alvor. Et nytt breakpoint sørget for at Federer plutselig kunne avgjøre det fjerde settet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Helt utrolig hvordan han har greid å snu dette. På 5-3 servet Djokovic for kampen. Så glapp det litt, kommenterte NRKs ekspertkommentator Jan Frode Andersen.

- Dette er et oppgjør for historiebøkene, sa hans medkommentator Ingrid Sørli Glomnes idet Federer var i ferd med å avgjøre det fjerde settet.

- Slår en tennislegende
For det gjorde han, og kampen gikk til et femte sett.

Det fortsatte på samme måte som kampen hadde begynt. Finaleduellantene lot ikke servene gå fra seg.

Først i det tiende gamet kom det første breaket i femte sett, et break som samtidig avgjorde kampen.

Novak Djokovic returnerte Roger Federers server på herlig vis, og kunne strekke armene i været.

- Han slår en tennislegende. Han slår kongen av Wimbledon! utbrøt NRKs Sørli Glomnes idet seieren var et faktum.

«Comeback»
Og som nevnt - det var egentlig ventet.

For 8. juli 2012 var sist gang Roger Federer var i en Grand Slam-finale - da, som nå, på centercourten i Wimbledon-turneringen.

Men han har ikke vært vant til seiere de siste året.

Federer, som tok 16 Grand Slam-titler fra 2003 til 2010, hadde «bare» den ene Wimbledon-seieren fra 2012 å vise til de fire siste årene, da han slo skotske Andy Murray i finalen.

Dermed kunne en ny Wimbledon-seier vært et aldri så lite «comeback» for Federer, som likevel mer eller mindre har vært å finne i verdenstoppen de siste elleve årene.

Men verdenstoer Novak Djokovic - som rykker opp på toppen av ATP-rankingen med søndagens seier - sørget altså for at det ble med andreplass denne gangen.

Kommentarer til denne saken