Gå til sidens hovedinnhold

- Et ork å komme seg ut

Jens Arne Svartedal slet med å motivere seg for hardtrening. Nå har han funnet løsningen.

- Jeg synes det er vanskelig og tungt å motivere seg for harde økter. Jeg har holdt på i mange år, og det et blitt et ork å komme seg ut, sier Svartedal til Nettavisen.

Løsningen for 31-åringen har blitt å konkurrere mye, også utenfor skisesongen. Siden 1. mai har han derfor deltatt i 14 konkurranser. Han har gått på ski, rulleski, løpt, syklet, svømt og orientert.

- Lettere med startnummer
- Til sammen har jeg konkurrert i 11 timer og 20 minutter. Totalt sett har jeg trent 16 timer på de to øverste trinnene av intensitetsskalaen i den samme perioden, så konkurransene utgjør en veldig stor del av hardtreningen, konstaterer Svartedal.

Han ser på alle konkurransene som «gratistrening».

- Alt blir mye lettere når jeg får startnummer på brystet og skal kjempe mot mange andre. Det er mentalt veldig annerledes å konkurrere enn å trene tradisjonelt, poengterer sprintverdensmesteren fra Sapporo.

- Godt av å tape
At han ikke klarer å hevde seg i alle konkurransene, tror han bare er sunt.

- Alle har godt av å tape en gang i blant. Samtidig er det gøy å oppleve framgang, og det får du når du konkurrerer i noe du ikke behersker så godt. Jeg har merket det på syklinga i løpet av sommeren, sier Svartedal.

I sin faste spalte på nettstedet Langrenn.com framhever han også en annen fordel ved konkurransetreningen.

- En triathlon på halvannen time eller et sykkelritt på 3 timer er mye lenger enn mine normale hardøkter, som sjelden strekker seg mer enn 45 minutter og en sjelden gang opp mot en time, skriver han.

Bleieskift-økter
En konsekvens av all konkurransetreningen, er at sarpingen knapt har trent tradisjonelle intervaller hittil i sommer.

- Det er også helt bevisst. Jeg har i det hele tatt ikke trent veldig mye hardt i sommer. Det viktigste har vært å bygge opp en solid base. Planen er å trappe opp utover høsten, slik at jeg får en naturlig progresjon fram mot sesongen. Og jeg synes jeg har fått det til å stemme veldig bra i sommer, sier Svartedal til Nettavisen.

Før sesongstarten i Düsseldorf 27.-28. oktober skal han også igjennom en helt ny type hardøkter, som bleieskiftarbeider.

Fru Trude har termin i midten av september.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar