Gå til sidens hovedinnhold

«Et privilegium å ha Edvald på laget»

Sky-sjefene fullroser Boasson Hagen etter å ha ofret seg for Bradley Wiggins.

LA PLANCHE DES BELLES FILLES (procycling.no): Det var ikke bare pene jenter som koste seg ved slutten av lørdagens Tour de France-etappe. Det må også ha vært en følelse av å gå på skyer om man kjørte i sort drakt med blå stripe og hvit skrift på overkroppen.

Dave Brailsford, Sean Yates, Servais Knaven og de andre hadde formanet til en velkjent oppskrift, både Sky-laget, og andre storlag som US Postal og Team CSC, har benyttet med suksess gjennom årenes løp.

Taktikken var en liten konfekteske bestående av Edvald Boasson Hagen, Michael Rogers, Richie Porte og Chris Froome. Når sistnevnte i tillegg vant etappen – og Bradley Wiggins kjørte seg inn i den gule ledertrøyen, ja, da begynte selv formuleringsgeniet Brailsford å gå tom for ord.

- Du er nødt til å være stolt over laget ditt i dag, Dave?

- Det begynner å nærme seg, ja, gliste Brailsford da procycling.no snakket med ham utenfor lagbussen.

- En av de beste i bransjen
På en dag da alle Sky-rytterne pådro seg solide stjerner i boka, fikk også Boasson Hagen en god porsjon skryt av lagledelsen.

25-åringens oppgave var å sette fart foran i feltet i partiet mellom dagens nest siste og den siste stigningen. Rudsbygdingen dro til så hardt at hovedfeltet delte seg i to.

I denne perioden fikk også Jurgen Van Den Broeck, Bauke Mollema og Alejandro Valverde forskjellige problemer, slik at Wiggins etter hvert fikk færre og færre konkurrenter å bekymre seg for der framme.

- Edvald har en veldig høy grad av variasjon i talentet sitt. Det er ikke bare å være med i spurten og slåss for etappeseier. Han er et uvurderlig medlem av laget vårt. Når du trenger noen med mye krefter og mye hurtighet til å lede laget inn mot foten av et fjell, er han en av de beste «in the business», sier Brailsford til procycling.no og fortsetter:

- Han gjør det alltid med et smil. Han klager aldri. Han sier aldri et vondt ord om noen. Han er forbilledlig profesjonell og man kunne ikke bedt om mer fra en rytter. Det er et privilegium å ha ham på Team Sky.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Edvald liker det
Det trofaste smilet har også Servais Knaven, en av lagets sportsdirektører, bitt seg merke i.

- Han er en av de beste sykkelrytterne i verden. Når man setter en slik i front av feltet, kommer det til å gå unna.

- Det ser ut som han gjør det med et smil om munnen også?

- Ja, han liker det. Han er en skikkelig lagspiller. Det er så bra å ha ham på laget. Han kan kjøre opptrekk, han kan kjøre på i bakkene og på flatene. Han kan gjøre omtrent alt, og han kan vinne selv også. Det er en av de beste hjelperytterne man kan ha.

I front av feltet
Dersom Sky kommer til å følge oppskriften fra blant annet Paris-Nice og Critérium du Dauphiné i fortsettelsen, kommer vi til å se mye til gudbrandsdølen.

Og selv om mange der hjemme sikkert river seg i håret ved tanken om hva en slik rytter kunne utrettet på egenhånd, skal man ikke glemme at han meget vel er en del av laget som kommer til å vinne hele Tour de France.

- Det beste med Edvald, og kanskje det vanskeligste for andre ryttere, er å ofre seg når man vet man er god nok til å vinne selv. Det kan være tøft, men Edvald liker å gjøre det likevel. Han vet at han får sine egne sjanser også, sier Knaven og tenker naturligvis på de to pallplassene han allerede har sikret seg i årets tour.

Hørte ryktene selv
Selv var Sky-poteten like smilende og fornøyd som han har vært etter de øvrige etappene i årets ritt.

- Planen var å ta over mot slutten av den neste siste bakken og inn til foten av den siste. Da skulle vi holde farten oppe. Det klarte jeg. I tillegg vant Chris Froome og vi har gul trøye, så det var en bra dag det.

- Det så ut som du delte feltet i to der?

- Jeg hørte rykter om det. Jeg forsøkte bare å holde dem der oppe og kjøre jevnt tempo. Men da gikk det fort nok i hvert fall. Det er bra det, sier han til procycling.no.

Troika tauet Wiggo oppover
Oppover mot La Planche des Belles Filles ble Edvald nødt til å slippe taket da BMC-laget presset seg fram.

Litt lengre opp i kneika overtok Michael Rogers føringen i tet. Deretter sto lagkompisene omtrent i kø for å trekke Wiggins de siste kilometerne opp til målstreken.

- Og så hadde dere Rogers, Porte og Froome...

- Ja, det var planen, bekrefter Brailsford.

- Mick klatret veldig bra. Han klarte å holde seg unna trøbbel den første uka. Richie var vi litt usikre på etter at han veltet tre ganger i går. Han var også bra. Folk lurte på hvor Froome kom fra under Vuelta a España, men i dag viste han at han kan følge det opp. Han er nødt til å være blant de beste klatrerne i feltet akkurat nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Porte: - I dag var det vakkert
Med en såpass velprøvd oppskrift var det kanskje ikke så rart at Sky laget hakkebøff av resten av feltet lørdag ettermiddag.

Helt opp var det kun Cadel Evans, Vincenzo Nibali og Rein Taaramäe som orket å henge på. Etter nedfarten fra stigningen var det kun brede smil som ble servert i området rundt Sky-lagets superbuss.

- Det er ikke alltid det blir slik, men det var vakkert i dag. Vi utførte det perfekt i dag. Vi måtte bare gripe muligheten når vi kunne, sier Richie Porte til procycling.no.

Porte veltet selv tre ganger under fredagens blodige affære:

- Hvordan er din egen form, var du selvsikker foran starten av etappen?

- Tja, jeg veltet jo tre ganger i går, men samtidig visste jeg at jeg hadde en jobb å gjøre. Det hadde vært fint å ha hatt litt mer hud på kroppen og mindre smerte, men alt tatt i betraktning er jeg fornøyd med det som skjedde.

- Hvor går veien videre herfra?

- Det er langt i igjen til Paris. Vi har et sterkt lag, men vi kan ikke telle kyllingene før de er klekket ut. Vi må likevel ha lov til å nyte dette øyeblikket.

Stjernelaget Sky
I Tour de France er ikke dette med kyllingene så klisjéaktig som det høres ut. I livet på landeveien vet rytterne aldri hva som venter rundt neste sving.

Likevel må det være lov til å si at det ser meget bra ut for et Sky-lag som dominerte Critérium du Dauphiné fullstendig med åtte (sju nå, ettersom Kanstantsin Sivtsov er ute med skade, vår anm.) av rytterne som utgjorde troppen som sikter mot Champs-Èlysées.

- Er det noen lag som er sterkere enn dere her nede?

- Jeg håper ikke det. Vi får se om et par uker, sier Boasson Hagen.

Det kan være lurt å ta med seg Brailsfords visdomsord videre ut i sommernatten også:

«A team of stars isn’t necessary a star team».

Det er altså ikke noen garanti for at stjernelaget er det aller beste laget. Men selvsagt hjelper det når stjernerytterne er villige til å ofre seg for hverandre.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken