*Nettavisen* Sport.

Et sanndrømt mareritt

PALERMO/BERGEN (TV 2 Nettavisen): Vulkanutbruddet i Palermo kom som tatt ut av Åge Hareides verste mareritt: Gianluca Zambrotta. - Ja, det var dette jeg fryktet, sier Hareide.

06.09.04 13:56

Trykk her for å se hvordan kampen var minutt for minutt

ITALIA - NORGE 2-1: Lenge før kampen på Sicilia ble spilt, snakket Åge Hareide om frykten for Gianluca Zambrotta. Og det var nettopp Zambrotta som avgjorde kampen. Ti minutter før slutt kom han stormende fra venstreback-plassen og spilte fri signore Palermo - Luca Toni – og hele Italia.

Stormløp
- Ja, det var akkurat det jeg fryktet. Jeg synes vi klarte å holde Zambrotta ganske bra, men vi kan ikke holde en slik spiller i 90 minutter, Åge Hareide til TV 2 Nettavisen.

Følelsen av å være vitne til et nytt norsk mirakel i Italia kom etter 41 sekunder. Norge sjokkåpnet, Petter Rudi lekte silkefot og John Carews dårlige skudd endte i mål.

HTML EMBED
Italia slo Norge 2-1. Kommer Norge likevel til VM?
Har fortsatt troen
Nei, de er for dårlige
Bryr meg ikke

Se resultat

Men så startet stormløpet mot Norge. Og uttellingen kom umiddelbart.

Daniele De Rossi vippet inn 1-1 nøyaktig tre minutter etter det norske ledermålet. Resten av første omgang handlet om Espen Johnsen, Vidar Riseth og Italia.

Norge kom på banen igjen etter pause, men den gode innledningen forvandlet seg raskt til ny stor italiensk dominans.

Sanndrømt mareritt
Kall det gjerne et mareritt. Åge Hareides sanndrømte mareritt. Eller kall det Gianluca Zambrotta.

Italias nummer 11 ble flyttet ned på venstrebacken, og Christer Basma måtte isteden forholde seg til Stefano Fiore, da Marcello Lippi dyttet inn Aimo Diana.

Zambrotta var det ingen som forholdt seg til. Da han kom stormende fri, alene - og sikkert lykkelig - på Norges høyre side ti minutter før slutt.

Den silkemyke pasningen stusset Luca Toni elegant i mål. Vinnermålet.

- I det øyeblikket de scoret det målet, var det bare å pakke sammen å dra hjem, sier Hareide.

Ikke råd til
- Espen tar de store målsjansene, mens vi forrærte dem de små. Det har vi ikke råd til mot Italia, oppsummerer landslagssjefen.

Det startet altså med magiske 43 sekunder som nådde klimaks med John Carews scoring. Magne Hoset fintet vekk Gennaro Gattuso inne på Italias banehalvdel, spilte ballen til Petter Rudi, som på første berøring spilte Carew gjennom.

Skuddet var lavt og ikke spesielt godt, men Gianluigi Buffon klarte ikke å stoppe det.

Gleden ble kortvarig. Fabrizio Miccoli tvang fram en italiensk corner med et bra skudd fra 18 meter som Espen Johnsen reddet. Den påfølgende corneren ble klarert, men andreballen kom inn i det norske feltet igjen. Daniele De Rossi lobbet ballen elegant, med utsiden av foten, over Johnsen og i mål.

Fire minutter etter avspark stod det 1-1.

Slet med pasningene
Norge åpnet kampen positivt, men fikk etter hvert store problemer, spesielt med å demme opp for Gianluca Zambrotta, Fabrizio Miccoli og Daniele De Rossi. Det hjalp lite at Martin Andresen brukte en halv time på å finne pasningsfoten.

Et kvarter ut i matchen på Stadio Renzo Barbera gikk Vidar Riseth ned med et skrik. Rosenborg-stopperen fikk tommelen ut av ledd, og lå tre minutter på sidelinjen mens han fikk behandling.

Konsekvensen ble det totale kaos.

Mens Riseth lå på sidelinjen, fikk også John Arne Riise en smell, Norge spilte med ni mann mens Brede Hangeland var i oppvarming, og Christer Basma og Espen Johnsen kranglet om ballen i feltet. Johnsen ble liggende etter smellen han fikk i den duellen.

Ryddet opp
Så kom Vidar Riseth inn igjen – og godt var det! 32-åringen vant samtlige hodedueller og ryddet også opp i andres søl på det norske kjøkkenet. Først måtte Riseth rydde opp etter John Arne Riise, som rett og slett bommet på ballen i et forsøk på å klarere.

Sa var det Basmas tur til å få hjelp. Rosenborg-backen stod i eget felt og ventet på ballen, mens Gianluca Zambrotta angrep den. Men Riseth var nok en gang våken og rask, og tørket opp det som kunne blitt et svært grisete baklengsmål.

59 minutter inn i kampen burde Italia tatt ledelsen, da Miccoli var alene gjennom. Men Espen Johnsen var raskt ute og reddet lobben. Like etter kom Bernardo Corradi inn for Alberto Gilardino.

Men det var først da Luca Toni ble byttet inn mot slutten av kampen, at også Riseth fikk panikk. Palermos store helt var enormt sterk i hodeduellene, og skapte kaos i Norges 16-meter.

Klart best
Han skapte en utrolig sjanse, da han headet ballen inn foran mål kvarteret før slutt, Bernardo Corradi rakk ikke ballen, men som et lyn kom Diana susende på bakerste stolpe. Utrolig nok klarte Espen Johnsen å redde.

Den store positive beholdningen var nettopp Espen Johnsen. Norges klart beste spiller. Og belønningen er onsdagens kamp mot Hviterussland. Ingen tvil om hvem som står i mål for Norge der.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.