RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et svart år for ishockey

Foto: AP/AFP/Scanpix
Mordforsøk, nakkebrudd, økonomisk krise og lockout. Man kan trygt si at hockeyfansen har sett bedre tider. TV 2 Nettavisen oppsummerer de viktigste ishockey-hendelsene i året 2004.

Det startet med Steve Moores grisetakling på Markus Näslund i en NHL-kamp i Denver 16. februar. Svensken måtte sy 12 sting i hodet, og mistet de tre neste kampene til Vancouver Canucks. Lagkameratene hans sverget hevn.

8. mars møttes Colorado og Vancouver igjen. 110 kilo tunge Todd Bertuzzi, en av verdens beste spillere, slo ned Steve Moore bakfra og falt så over ham. Moore ble liggende i en blodpøl i ti minutter.

- I løpet av mine sju år i NHL har jeg aldri vært med på noe liknende. Slike ting gjør at folk ikke vil se ishockey. Hvem vil at deres barn skal oppleve noe liknende? Ikke jeg. Jeg har to barn, sa Colorados back Derek Morris etterpå - han var dypt rystet.

Sent i høst inngikk Bertuzzi en avtale med kanadiske myndigheter, hvor han erklærte seg skyldig i overfall mot at han slipper unna med betinget fengsel og samfunnstjeneste.

I St. Louis foregikk det faktisk verre ting. Blues-spilleren Mike Danton ble tiltalt og kjent skyldig i å ha forsøkt å drepe sin spilleragent David Frost. Danton ble idømt sju og et halvt års fengsel.

Danton hadde kranglet med Frost om sitt utsvevende liv og alkoholkonsum og var redd agenten skulle fortelle klubbledelsen om livsførselen hans. Han tilbød Justin Levi Jones, som han trodde var en leiemorder, 10 000 dollar for å drepe Frost. Men Jones var ikke leiemorder – han jobbet for politiet.

Hjemme i Norge ble Storhamar både seriemester og norgesmester. Veteranen Michael Smithurst ble matchvinner med sitt 2-1-mål i forlengningen av den sjuende og avgjørende NM-finalen mot Vålerenga i Hamar OL-amfi.

- Jeg har faktisk drømt at jeg skulle bli matchvinner. Det var enda morsommere i virkeligheten, sa matchvinner Michael Smithurst til TV 2 Nettavisen.

Noen få uker senere stod B-VM på programmet. Norge hadde et realistisk håp om opprykk til A-VM, men stoppet i Hviterussland, som sørget for Norges eneste tap da de vant 5-2 i Jordal Amfi.

Norske hockeyfans fikk i alle fall se at Patrick Thoresen er en mann for framtiden. 20-åringen gjorde ni poeng på fem kamper, og dannet en fryktinngytende rekke sammen med Øystein Olsen og Tore Vikingstad.

A-VM ble en opptur for Canada og en nedtur for Sverige. Våre naboer i øst tok ledelsen 2-0 i finalen, men kollapset etter at Rob Niedermayer taklet Peter Forsberg ut av kampen. Forsberg ble taklet i ryggen mens han sto med hodet ned mot vantet.

- Det var stygt. Jeg må ha fått opp hendene, ettersom jeg ikke er død. Jeg hadde ingen sjanse til å beskytte meg, jeg visste jo ikke at han kom, sa Forsberg til Expressen etterpå. Ryan Smyth, Dany Heatley, Rob Niedermayer, Jay Bouwmeester og Matt Cooke scoret for Canada.

Canada nådde imidlertid ikke helt opp i Stanley Cup-sluttspillet. Calgary Flames overrasket hele NHL ved å gå hele veien til finalen, men etter sju kamper sto Tampa Bay Lightning igjen som vinnere av verdens største trofé.

Ruslan Fedotenko scoret begge målene da Lightning vant den avgjørende kampen 2-1.

Den store historien i media dagen etter, var Dave Andreychuk. 40-åringen vant Stanley Cup for første gang – etter 22 sesonger i ligaen. Lagkameraten Brad Richards ble kåret til sluttspillets mest verdifulle spiller, mens en annen Tampa Bay-spiller – Martin St. Louis – ble kåret til ligaens beste spiller.

Så kom sommeren. Og snakket om lønnskonflikten i NHL tiltok. Mange regnet med at en lockout ville bli innledet i oktober.

August måned så gjenoppstandelsen av landslagsturneringen World Cup og av hockeygeniet Mario Lemieux. 38-åringen (han er 39 nå) var isens beste spiller da Canada vant 3-2 over Finland i finalen 15. september.

Siden har ingen sett stjernene på amerikansk is. Lockouten ble innført – som ventet. Klubbeierne i NHL krever at det blir innført et lønnstak, men spillerne nekter å få med på det kravet.

På ti år har lønnsutgiftene i ligaen steget fra 414 millioner dollar til 1,494 milliarder dollar. I 2002/03-sesongen gikk 75 prosent av inntektene rett ut i lønn til spillerne. For ti år siden var tilsvarende tall 57 prosent.

Billettprisene ligger i gjennomsnitt på 300 kroner. Ifølge NHL er spillerkostnadene per billett i gjennomsnitt 450 kroner. NHL-klubbene taper med andre ord i snitt 55 millioner kroner per sesong.

Konflikten i NHL førte til en strøm av verdensstjerner til europeisk ishockey. Noen av dem fant også veien til norsk hockey; Scott Hartnell, Mark Bell, Chris Mason, Travis Brigley og nå nylig også Chris Clark.

Svensk hockey har hatt julaften hver kveld i to-tre måneder nå. Verdensstjerner som Peter Forsberg, Marian Hossa, Marian Gaborik og mange andre er på plass i eliteserien. Når lockouten i NHL er over, forsvinner de aller fleste tilbake til Nord-Amerika.

Så langt er det lite som tyder på at det skjer med det første. Partene forhandler ikke lenger, og virker begge fast bestemt på å stå på sitt. Kanskje er NHL – National Hockey League – rett og slett historie.

Og hjemme i Norge er det heller ikke bare fryd og gammen. Bergen Flyers står i fare for å miste lisensen på grunn av dårlig økonomi, Vålerenga sliter med å betale spillerlønningene regelmessig og egentlig er det vel kanskje bare Storhamar som kan sies å ha sunn økonomi.

Det er på tide å ønske 2005 hjertelig velkommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere