*Nettavisen* Sport.

Ett år for Contador?

Foto: Pedro Armestre (AFP/Scanpix)

28-åringen mister Tour de France-tittelen – dersom spanske medier har rett.

27.01.11 14:10

Madrid-baserte Marca skriver tirsdag at «alt peker i retning av en ettårig utestengelse» for Alberto Contador.

Årets Tour de France-vinner testet som kjent positivt på clenbuterol den 21. juli i fjor. Det var under den andre hviledagen i rittet, men nyheten sprakk først den 30. september.

Les også: - Jeg har ingenting å skjule

Siden har først UCI (det internasjonale sykkelforbundet) og deretter det spanske forbundet brukt månedsvis for å komme seg til bunns i dopingsaken. Torsdag kommer det trolig en avklaring på den svært omtalte Contador-saken.

Dopingsaken ikke avgjort
Endelig blir den derimot ikke. Etter alle solemerker ender saken i CAS (idrettens voldgiftsdom). Spanjolen har nemlig muligheten til å appellere saken i løpet av ti dager, i tillegg er neppe UCI fornøyd med at rytteren slipper med halvparten av den normale straffereaksjonen.

Marca skriver at ingen har vært i stand til å bevise hvordan stoffet er kommet inn i utøverens kropp. Clenbuterol var opprinnelig kjent som en astmamedisin, men kan også benyttes til å enten å bygge muskelmasse eller ha en slankende effekt.

Bli venn av procycling.no på Facebook - trykk her!

Den påtroppende Saxo Bank-rytteren har hele tiden skyldt på et biffmåltid han inntok kvelden i forveien, og siden har spanske dopingjegere og journalister endevendt spanske slakterdisker i håp om løse clenbuterolgåten.

Marca skriver sågar at disiplinærkomiteen har falt ned på en ettårig utestengelse. Et slags kompromiss ettersom dopingfunnet er svært vrient å påvise.

Noen slipper billigere
Totalt har det dukket om fem tilfeller av clenbuterol-misbruk innenfor sykkelsporten. Tre av disse har endt med en ettårig karantene.

Den argentiske bokseren Mariano Carrera slapp unna med en fire måneder lang utestengelse i 2006.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kyrre Lien

En annen argentiner, tennisspilleren Mariano Puerta, slapp unna med ni måneder i skammekroken i 2003.

Den eneste spanske utøveren som har blitt tatt for clenbuterolbruk tidligere, er hekkeløperske Josephine Onyia. Hun ble idømt en toårig utestengelse i 2008.

Totalt er det blitt registrert 66 saker relatert til clenbuterol blant toppidrettsutøvere.

Spente døgn for Bjarne Riis
Varigheten på utestengelsen er særdeles viktig for Bjarne Riis og Saxo Bank/SunGard-laget. Riis satset alt på den tidligere Astana-rytteren, da Schleck-brødrene satte kurs mot Luxembourg-prosjektet etter 2010-sesongen.

Dersom Contador ender opp med en ettårig karantene, vil han ikke kunne delta i sommerens Tour de France. Heller ikke Vuelta a España-starten i Benidorm den 20. august vil 28-åringen fra Pinto få med seg.

Han vil også miste seieren fra fjorårets Tour de France. I stedet vil Andy Schleck krones til vinner av 2010-versjonen.

I dekning på Mallorca
Alberto Contador er for tiden i full gang med sesongoppkjøringen og lagets treningsleir på Mallorca.

Her voktes hotellet av store vaktstyrker for å sikre at hovedpersonen blir minst mulig eksponert for medienes oppmerksomhet. Saxo Bank har likevel planlagt et pressetreff fredag. Etter planen skal både Riis, ryttere og sportsdirektører være disponible for journalistene - men neppe Contador.

- Alberto er igang med sine nitidige forberedelser foran neste sesong, og den første treningsleiren i det nye året, het det i en uttalelse fra Saxo Bank.

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.