Politiet er mer eller mindre ferdig med etterforskningen, og sier de har et bilde av hva som har skjedd. Skofterud ble funnet død på land på øya St. Helena i Hovekilen ved Tromøy i Arendal. Vannscooteren lå da i en liten bukt i nærheten.

- Vi er i det store og det hele ferdig med etterforskningen. Vi har dannet oss et bilde over hva som har skjedd denne kvelden. Det viktigste i denne saken er å ta vare på familie og pårørende, sier etterforskningsleder Torbjørn Trommestad i Agder politidistrikt til Nettavisen.

- Vannskuter som Skofterud har vært fører av, har truffet land. Det kan virke underlig at når hun er kjent i området så kjører hun feil på dette stedet, men det er svært vanskelig å kjøre båt om natten og denne kvelden var det veldig mørkt. En av de mørkeste kveldene på lang tid, sier Trommestad.

Han sier at vannskuteren må ha hatt en viss hastighet, men det er foreløpig ukjent hvor for Skofterud kjørte da hun traff land.

- Ut fra undersøkelser på stedet så har denne skuteren hatt noe fart. Nøyaktig hvor stor fart den har hatt, vet jeg ikke om vi klarer å finne ut, men det jobbes med kriminaltekniske undersøkelser, sier han og legger til.

- Disse vannskuterne har et voldsomt fartspotensiale. Det stiller store krav til fører, og dagens lovverk sier at hvem som helst kan kjøre disse fartøyene.

Politiet gjennomfører nå tekniske undersøkelser av skuteren, samt venter på obduksjonsrapport.

Les mer: Vibeke Skofterud omkom i vannscooterulykke

Ulykken skjedde ved midnatt

Politiet vet at ulykken skjedde rundt midnatt. Siste observasjon av Skofterud var i nærheten av ulykkesstedet. Personer så henne da kjøre vannskuteren.

Den tidligere skiløperen (38) ble meldt savnet rundt klokka 1 natt til søndag, og ble funnet død rundt klokka 12.30 søndag ettermiddag. På lørdagskvelden var Skofterud i Arendal. Hun var på vei hjem til hytta, da hun krasjet i en holme like ved hytta.

I løpet av helgen har politiet avhørt folk som har sett og møtt Skofterud i forkant av ulykken.

– Vi har en helt sikker observasjon av henne på et sted som ligger ganske nær ulykkesstedet. Ting tyder på at hun har kjørt i retning av hytta og beklageligvis manøvrert feil i mørket og truffet fjellet, sier Trommestad.

– Kanskje den første mørke kvelden

Den siste observasjonen ble gjort rundt midnatt, og politiet tror derfor at ulykken skjedde kort tid etter dette. Politiet mener at mørke og dårlig sikt kan ha bidratt til feilmanøvreringen.

– Det var mørkt på dette tidspunktet. Dette var kanskje den første mørke kvelden i sommer. Det var overskyet og hadde regnet, sier etterforskningslederen.

– Man kan anta at hun har truffet land med scooteren og har fått skader på grunn av dette. Disse svarene vil obduksjonsrapporten kunne gi, sier Trommestad.

– Trist og vanskelig

Skofterud ble meldt savnet av kjæresten Marit Stenshorne da hun ikke kom tilbake til hytta på Tromøy. Tidligere på kvelden hadde de vært på konsert sammen i Arendal. Stenshorne tok søndag kveld til Instagram for å sette ord på sine følelser.

– Vibeke, du er min store kjærlighet, min kjæreste, min elskede, min helt, min mentor og bestevenn. Vi sa: Vi to for alltid. Vi skulle jo bli gamle og krokete sammen. Det kommer til å bli så trist og vanskelig uten deg. Du ga meg så mye positivitet, takknemlighet, latter, glede, kunnskap og kjærlighet. Elsker deg, skriver Stenshorne.

Vibeke Skofterud var i mange år i verdenseliten i langrenn. Hun la opp i 2015. Hennes største meritter som idrettsutøver var OL-gull i stafett fra 2010 og to VM-gull i stafett (2005 og 2011).

I 2012 gikk Vibeke Skofterud til topps i langløpet Vasaloppet som første norske kvinne. Hun tok også et individuelt NM-gull i sprint i 2002 og hadde 15 pallplasser individuelt i verdenscupen.