ZHANGJIAKOU (Nettavisen): Mens Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo tok et imponerende OL-gull på lagsprinten, ble det langt tøffere for de norske kvinnene.

Tiril Udnes Weng og Maiken Caspersen Falla måtte til slutt nøye seg med en skuffende 8. plass.

Udnes Weng var utsatt for et uhell på sin etappe da hun brakk staven, men NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener det på ingen måte var det som kostet det norske laget en medalje onsdag.

- La det være helt klart, kommenterte Bjørn på NRKs radiosending.

Konklusjonen var rett og slett at de norske kvinnene ikke var raske nok.

Etterlyste Johaug

Før uttaket til lagsprinten innrømmet landslagsledelsen at Therese Johaug var en aktuell kandidat for det norske laget på øvelsen.

Johaug var også selv åpen for å gå, men landslagsledelsen vurderte Udnes Weng og Falla som sterkere på en lagsprint.

Ekspertene Torgeir Bjørn og Fredrik Aukland kommenterte imidlertid begge under NRKs radiosending at de trodde Johaug ville ha gjort en bedre jobb.

- Den første jeg hadde tatt ut var Therese Johaug, kommenterte Bjørn allerede før finalene var i gang.

Også ekspertkollega Aukland var overbevist både før og etter rennet.

- Vi har sett det gjennom dette mesterskapet at det har vært et stort gap mellom Therese Johaug og de andre norske. Det er litt det vi ser også i dag. Når det begynner å dra seg til i finalene så har vi dessverre ikke gode nok løpere på start og jeg er nok ganske trygg på at dette løpet ville passet bedre for Therese Johaug.

- Denne distansen i disse tøffe løypene, i høyden, i denne kalde snøen, det er klart at det ville passet Therese bedre. Om vi hadde kjempet om medalje får vi aldri vite, men vi hadde i hvert fall stilt et sterkere lag, kommenterte Aukland.

Bjervig forklarer valget

Langrennssjef Espen Bjervig vurderer det annerledes enn NRK-ekspertene.

- Hadde vi trodd det, så hadde Therese gått, sier Bjervig til Nettavisen.

Den norske langrennssjefen mener det er forskjell på å gå lagsprint i forhold til distanserenn, selv om rennet er mer kondisjonskrevende enn vanlige sprintrenn.

- Det er noe med farten og det å gå i felt. Av de utøverne vi har her i Kina så er Tiril og Maiken helt klart vårt førstevalg, forklarer Bjervig.

Tiril Udnes Weng fortvilte etter onsdagens sprintfinale og omtalte seg selv som en «landsforræder» da hun møtte Nettavisen og de andre norske mediene på plass i Zhangjiakou.

Udnes Weng mener imidlertid at Norge landet på riktig uttak.

- Det hadde vel gått bedre med hvem som helst andre enn meg i dag, sier Udnes Weng.

- Jeg følte at Therese sikkert kunne gjort en bra jobb, men jeg tror jeg og Maiken var riktig uttak. Det var vel enighet om det, så jeg tenkte ikke så mye mer på det. Når jeg har fått plassen på laget så stoler jeg på at trenerne mener det er riktig, forklarer den norske langrennsløperen.

Hun får støtte av Falla.

- Da uttaket ble gjort så synes jeg at jeg og Tiril stilte med de sterkeste kortene. Det var Therese også helt enig i, sier Falla til Nettavisen.

Falla mener det ville vært mer aktuelt dersom Johaug på forhånd hadde satset på å gå lagsprinten.

- Hun ble på en måte kastet inn i den diskusjonen i de siste timene. Da synes jeg at hun måtte ha forberedt seg. Hvis hun hadde forberedt seg og planlagt å gå en lagsprint så tror jeg at det hadde vært annerledes, forklarer Falla.

Nå gjenstår kun 30-kilometeren i OL for langrennskvinnene. Der stiller Johaug til start og er gullfavoritt.