LIÉGE/OSLO (procycling.no): Cadel Evans vant fjorårets Tour de France, og er følgelig en av de største favorittene i år. Rundt seg har han et samlet BMC-lag, men ingen Thor Hushovd.

Nordmannen måtte gi opp tour-drømmen grunnet helseproblemer tidligere i år.

I vinter gikk det rykter om at Cadel Evans ikke ønsket å ha med Thor Hushovd til årets Tour de France.

Stort pluss
På pressekonferansen dagen før starten i Liège lørdag, spurte procycling.no Evans om Hushovd.

- Med tanke på ambisjonene du har foran årets Tour de France, ser du på det som en fordel eller en ulempe at Thor Hushovd ikke er en del av laget?

- Thor visste fra starten, også før han kom hit, at dersom han gjorde det (lagbyttet) ville vi dra til Tour de France med et mål – og kun det. Det var Thor klar over, sa Evans til procycling.no.

- At han ikke er her skyldes at han har hatt helseproblemer. Det har ikke gått bra for ham denne sesongen, men vi håper han snart er tilbake på sitt vanlige nivå. Thor på toppnivå hadde vært et stort pluss for oss, men han er ikke der nå, og han er dessverre ikke en del av laget vårt.

Da avgørelsen falt
Hushovd slet lenge med formen i vår, og etter at han måtte bryte Giro d’Italia, ble det tatt en avgjørelse.

- Avgjørelsen ble tatt etter at han måtte gi seg i giroen. Da satt vi oss ned og så på dette sammen, sa sportsdirektør John Lelangue til procycling.no.

- Thor kunne ikke sykle på grunn av helseproblemene, og det skjønte han selv. Man må være på et visst nivå for å kunne starte Tour de France. Det er synd at han ikke kunne være med, det er en ressurs mindre for laget.

Årets BMC-lag går en stor oppgave i møte. De skal nemlig forsvare fjorårets tour-seier. Det betyr at alle må være i toppslag, fra start til mål.

- Var det han eller dere som tok avgjørelsen?

- Det er alltid en diskusjon. Vi diskuterte på telefon og i ritt, og i tillegg bor begge i Monaco. Thor har erfaring, og han vet at man må være klar til å arbeide hardt for å forsvare seieren i touren.

På vei mot OL
Istedenfor Tour de France, sykler Thor Hushovd Polen rundt som oppkjøring til OL i London.

- Det viktigste nå er at han er bedre, og kommer tilbake i Polen. De er på treningsleir i Italia nå, også håper jeg hatt han blir bra til OL, og etter det er sesongen lang nok, sier Lelangue til procycling.no.

BMC stiller med Cadel Evans, Marcus Burghardt, Steve Cummings, Philippe Gilbert, George Hincapie, Amaël Moinard, Manuel Quinziato, Machael Schär og Tejay van Garderen i årets viktigste ritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik bestemte de laget
På presserommet ved Park Inn Liege Airport var det smekkfullt. Mange lurte blant annet på hvordan laget hadde blitt tatt ut.

- Vi hadde en vanskelig utvelgelse. Vi har valgt ut ni fantastiske ryttere, og vi har to fantastiske reserver: Bookwalter og Morabitio, sa BMC-sjef Jim Ochowicz.

Sportsdirektør Lelangue fortalte om en lang prosess frem til det endelige uttaket.

- Vi startet i etterkant av fjorårets tour. Vi så etter nye ryttere, hva som gikk bra – hva vi kunne forbedre. Å forsvare tittelen i 2012 var i tankene våre allerede da.

- Vi hadde 15 navn, deretter var vi nede i 11. Det var tøft. Vi hadde en klar idé om å balansere det mellom klassikerryttere, de som skal forsvare Cadel og en gruppe gode klatrere. Vi sendte åtte av dem til Dauphiné. De har alle erfaringen de trenger i Tour de France. Seks av dem var her i fjor. Det er ingen førsteårsproffer med her, og vi har en rutinert tropp. I tillegg kjørte ingen av dem giroen, fortalte belgieren videre.

Lagets kaptein, Cadel Evans, var svært godt fornøyd med laget sjefene hadde klart å sette sammen.

- Selvsagt, jeg må nesten si det ettersom alle er i rommet. Jeg er glad det ikke var min jobb å si til noen av disse rytterne at de ikke får kjøre her i år. Vi har et lag som kan prestere på det høyeste nivået, sa australieren.

Den mest rutinerte av Evans’ hjelpere er George Hincapie. Årets Tour de France blir hans 17 og siste, og kanskje hans tiende sammenlagttriumf.

I den forbindelse fikk han er spesiallaget sykkel, med innlakkert «Lucky seventeen» på ramma.

- Vær så snill, ikke be meg om å kjøre 17 Tour de France – for jeg startet altfor sent til å gjennomføre noe slikt, smilte Evans.