BMC-rytter Cadel Evans angrep Ivan Basso på de tre siste kilometerne av lørdagens Giro-etappe, men klarte ikke hente ledende Johan Tschopp (Bbox Bouygues Telecom) eller ta nevneverdig med tid på sine konkurrenter i sammendraget.

Evans fikk det ikke helt til å stemme opp den bratte Mortirolo-stigningen fredag, og trives bedre når stigningsprosenten er under 7-8 prosent, noe det var opp Gavia og Tonalo på lørdagens etappe.

Alt gikk etter planen for Liquigas-laget på den 20.-etappen av Giro d`Italia lørdag. Ivan Bassos menn styrte hovedfeltet med millimeterpresisjon på den knallharde fjelletappen fra Bormio til Passa del Tonale.

Etter at rytterne hadde kommet seg over den legendariske Passo di Gavia-stigningen stupte de over 1000 høydemeter ned for å ta fatt på Passo del Tonale hvor det var målgang på den nest siste etappen av årets Giro d`Italia.

Les også: Alt du trenger til Giro d'Italia

Liquigas-hjelperytter Robert Kiserlovski jobbet som vanlig knallhardt for sine to kapteiner med tre kilometer igjen til mål. Basso så ut til å cruise til toppen, og til en ny Giro-seier uten særlig anstrengelse, men plutselig kom angrepet ingen hadde ventet seg.

Evans girte opp på storeskiven i et forsøk på en ny etappeseier i tillegg til å stjele verdifulle sekunder før søndagens tempoetappe. BMC-rytteren lyktes ikke med etappeseieren, til det var Johan Tschopp altfor langt foran når angrepet ble satt inn med tanke på avstanden opp til mål.

Ivan Basso krysset målstreken ni sekunder bak Evans, og kan trolig kontrollere på søndagens tempoetappe i Verona. David Arroyo (Caisse d'Epargne) beholdt andreplassen i sammendraget.

Michele Scarponi fikk en liten luke på Vincenzo Nibali, som måtte gjøre mye av grovarbeidet da Evans støtet, men klarte ikke passere Nibali i sammendraget. Det betyr at Nibali leder med ett sekund på Scarponi foran tempoetappen søndag.

Les også: Usikker Nibali

Slik gikk det
Carlos Sastre (Cervèlo Test Team) og Alexandre Vinokourov (Astana) var meget offensive fra start på lørdagens harde fjelletappe. Sastre fikk med seg lagkamerat Marcel Wyss, og Vinokourov hadde med seg lagkamerat Gorazd Stangelj.

Gruppen til Sastre og Vinokourov var på rundt 25 ryttere i startfasen, men flere av rytterne fikk nok av tempoet i løpet av de tre første kategoriserte stigningene.

Med 75 kilometer igjen til mål var følgende ryttere med i bruddet i tillegg til nevnte Sastre og Vinokourov: Herbert Dupont (AG2R) Jose Rodolfo Serpa (Androni Giocattoli), Alexandre Vinokourov (Astana), Johan Tschopp (Bbox Bouygues Telecom), Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom), Xavier Zandio (Caisse d'Epargne), Carlos Sastre (Cervélo TestTeam), Marcel Wyss (Cervelo TestTeam), David Moncoutie (Cofidis),Stefano Pirazzi (Colnago-CSF Inox), Gilberto Simoni (Lampre), Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto), Pieter Weening (Rabobank), Marco Pinotti (HTC-Columbia) og Laurent Didier (Saxo Bank).

Les også: Full pakke for Monfort

Stefano Pirazzi (Colnago-CSF Inox) gikk for klatrepoengene, og fikk en luke på resten av utbruddet. Italieneren stupte nedover mot den legendariske Gavia-stigningen.

Dårlig vær
Rytterne skulle over hele 5 kategoriserte stigninger i løpet av 178 kilometer fra Bormio til målgangen på toppen av Passo del Tonale.

I forkant av etappen var det mange rykter rundt Gavia-stigningen. Etter mye fram og tilbake fredag kveld fikk rytterne klarsignal lørdag formiddag til å klatre helt opp til 2618 meters høyde over havet.

Pirazzi kom først inn i Gavia, men ble raskt hentet av gruppen bak. Vinokourov og Sastre satt fart på bruddet i Gavia-stigningen, og fikk med seg Moncoutie, Simoni, Tschoop, Lloyd og Pinotti. Liquigas holdt tempo oppe i hovedfeltet bak.

På toppen av Passo di Gavia var rytterne omkranset av snøkanter og en haug med tilskuere. Tschoop og Simoni rykket fra de andre i bruddet før toppen, og kjempet om klatrepoengene og ikke minst æren for å være først på Cima Coppi (høyeste fjellet i Giroen).

Tschopp vant klatrespurten foran Simoni. Vinokourov, Sastre, Pinotti og Lloyd stupte over toppen 40 sekunder bak tetduoen. Hovedfeltet med Maglia Rosa (Ivan Basso) passerte 1,30 bak teten.

Dristig utforkjøring
Johan Tschopp parkerte Gilberto Simoni ned til bunnen av Passo del Tonale som fikk besøk av Vinokourov med 10 kilometer til mål. Vladimir Karpets (Team Katusja) og Daniele Righi (Lampre) rykket fra hovedfeltet i nedoverbakken, og kom dannet en trio med Vinokourov etter at Simoni fikk nok med det høye tempoet.

Carlos Sastre og Marco Pinotti klarte ikke henge med i utforkjøringen og havnet mellom trioen foran og hovedfeltet hvor Liquigas jaktet med Robert Kiserlovski for deres lagkapteiner Basso og Vincenzo Nibali.

Opp Passo del Tonale kjempet Johan Tschopp tappert, og holdt en bra avstand til Vinokourov og Righi som jaktet etter at Vladimir Karpets måtte slippe. Ved femkilometersmerket var avstanden 45 sekunder til duoen som jaktet, og over to minutter til hovedfeltet hvor Maglia Rosa satt.

Cadel Evans (BMC Racing Team) startet kjøret med tre kilometer igjen til mål. Vinokourov og Righi klarte ikke følge kanonen som kom bakfra. Nibali, Michele Scarponi og Basso så ingen annen utvei enn å kjøre full gass bak.

BMC Racing Team-rytteren hentet mange sekunder på Tschopp, men kom for sent. Sveitseren krysset målstreken 16 sekunder foran Evans som tok ti sekunder på Scarponi og Evans.

PS: Giro d`Italia avsluttes søndag 15,3 kilometer lang tempoetappe i Verona.

Gabriel Rasch (Cervelo Test Team) brøt dagens etappe sammen med blant annet lagkamerat Xavier Tondo.

Les også: - Rasch ferdig i Giroen

Resultater, 20.-etappe:
1 Johann Tschopp (Bbox Bouygues Telecom) 5.26,47
2 Cadel Evans (BMC Racing Team) +16
3 Ivan Basso (Liquigas-Doimo) +25
4 Michele Scarponi (Androni Giocattoli)
5 David Arroyo Duran (Caisse d'Epargne) +41
6 Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) +43
7 John Gadret (AG2R La Mondiale) +48
8 Bauke Mollema (Rabobank) +50
9 Daniele Righi (Lampre - Farnese Vini) +57
10 Vasil Kiryienka (Caisse d'Epargne) +1,01
(..)
DNF Gabriel Rasch (Cervelo Test Team)

Sammenlagt:
1 Ivan Basso (Liquigas-Doimo) 87.23,00
2 David Arroyo Duran (Caisse d'Epargne) +1,15
3 Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo)+2,56
4 Michele Scarponi (Androni Giocattoli) +2,57
5 Cadel Evans (BMC Racing Team) +3,47
6 Richie Porte (Team Saxo Bank) +7,25
7 Alexander Vinokourov (Astana) +7,31
8 Carlos Sastre (Cervelo TestTeam) +8,55
9 Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) +14,06
10 Marco Pinotti (Team HTC - Columbia)+15,00

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Vil du vinne en tur til Tour de France?Svar på spørsmålet under!

2015-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!