RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eventyret i Sevilla

Sist oppdatert:
Trodde du at Manchester United var verdens største klubb, eller at Milans mesterliga-triumf var det størst som skjedde i fotballverden i år? Glem det. Ingenting kommer i nærheten av 80.000 skotter på pilgrimsferd til UEFA-cupfinalen i Spania.

Det vil si - ikke bare skotter. For selv om Celtic er hjemmehørende i den skotske ligaen, er klubben kanskje i like stor grad for irsk å regne. Og irer finnes det som kjent en del av over hele verden. Mange av dem var å finne i den sydspanske storbyen noen dager i mai 2003. Det var også en håndfull nordmenn. UEFA-cupfinalen og festen rundt ble for meg det ubestridte idrettshøydepunktet i 2003.

Før Celtic-supporterne fra hele verden kunne sette fyr på den andaluciske hovedstaden, var det en del hindre som måtte forseres. Middelmådigheter og storheter som Sudova, Blackburn, Celta Vigo, Stuttgard og Liverpool ble rimelig greit satt på plass underveis til semifinalen. Der ventet Boavista - som skulle vise seg å bli en hardere nøtt å knekke. Det hele så ut til å gå portugisernes vei. Helt til Henrik Larsson dukket opp på rett sted til rett tid - og banket ballen i mål slik han har for vane. Det var klart - Celtic var i finalen! Vi skulle til Sevilla.

Når verdens største klubb er klar for europacupfinalen for første gang på 33 år, da må man selvsagt være til stede. Ingen vet om det går 33 år til neste gang. Slik tenkte jeg, og slik tenkte supportere over hele kloden. Fly fra Glasgow, Belfast, Dublin, New York, Sydney, Oslo og Bergen til Sevilla, Malaga, Madrid og Barcelona ble fullbooket i løpet av dager. De mest avsindige reiseopplegg ble klekket ut. Ukelange bussturer fra Hebridene til Sevilla. Togturer via halve Vest-Europa.

Da den bergenske delegasjonen på fire ankom sydkysten to dager før finalen, var den grønn-hvite festen allerede i gang. Sevilla var fylt til randen av Celtic-supportere. Overalt var det grønnhvite drakter å se, og velkjente sanger runget fra hver en tapasbar. Det var forventet 30-50.000 tilreisende supportere på forhånd. UEFAs beskjedne anslag i ettertid lyder på 80.000. Enkelte hevder det var over 100.000. Aldri tidligere har så mange bortesupportere fulgt et lag i Europa. Aldri har et lag vært i nærheten av å engasjere og begeistre et slikt antall. Aldri tidligere har Europa sett maken til forballfest.

Og aldri har et slikt antall supportere oppført seg så til de grader eksemplarisk. Kampdagen forløp uten at en eneste av de over 80.000 tilstedeværende kom i klammeri med de lokale politimyndighetene. Ikke en eneste arrestasjon. Ikke en eneste voldsepisode. Dette til tross for at 50.000 av de tilreisende ikke hadde billett til kampen, og måtte ta til takke med tv-skjermene på de utallige barer og puber i byen.

I sommer tildelte UEFA som seg hør og bør årets Fair play-pris til Celtic og klubbens supportere for den fantastiske atmosfæren man skapte i Sevilla. Og på FIFA-gallaen like før jul ble Celtic-fansen like godt kåret til verdens beste supportere.

Den elleville festen kulminerte som de fleste husker med tap i finalen mot Porto. Tapet til tross - Sevilla-eventyret vil for alltid stå som et viktig og uforglemmelig kapittel i Celtics fantastiske historie. De 35.000 Celtic-supportere som forlot Estadio Olimpico etter kampslutt var kanskje skuffet og bitre, men først og fremst stolt over klubben - taknemmelige over å ha fått gleden av å ta del i festen. For som en forbipasserende, lettere påseilet supporter sa: "Cheer up, at least we were there" .

2003 var et spesielt Celtic-år. Mange hevder det var det beste på lenge, selv om en sesong uten titler ikke er godt nok for en klubb med Celtics ambisjoner. Men mange i og rundt klubben ga tidlig uttrykk for at de gjerne byttet bort trofeer i de hjemlige turneringene med seier i UEFA-cupen. Det ble riktignok tap i finalen, men ingen av de som var i Sevilla ville ofret den opplevelsen for et ligamesterskap hjemme i Skottland.

Nå krysser vi fingrene for at 2004 skal bli enda bedre. Da må the Bhoys ta seg til UEFA-cupfinalen i Göteborg og sikre seieren i den hjemlige serien. Sistnevnte er i boks når vi slår rangers i Old Firm 3. nyttårsdag.

Godt nyttår! Måtte det bli grønt og hvitt!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere