*Nettavisen* Sport.

Ezinne i eksklusivt selskap

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

- Det er en litt eksklusiv klubb, sier Norges nye sprintstjerne. Hun har knallharde mål for sesongen.

BISLETT STADION(Nettavisen): Etter imponerende innsats på 100 meter i Beijing-OL i fjor sommer, ble Ezinne Okparaebo for alvor norsk allemannseie da hun løp inn til EM-sølv på 60 meter i Torino i mars.

Siden den gang har den blide Ammerud-jenta vært på treningsleir ved USAs olympiske treningssenter i San Diego.

Der slipper ikke hvermansen inn.

Bare for verdens beste
- Det er bare de ti beste sprinterne i USA som får lov til å trene der. I tillegg tar de også inn de beste i verden, sier Okparaebo til Nettavisen og innrømmer at hun dermed er i en litt eksklusiv klubb.

21-åringen er storfornøyd med oppholdet, og mener hun har fått trent veldig bra.

- De har flotte fasiliteter, og det var fantastisk deilig å trene i varmen der. Jeg tror jeg må gjøre det til en årlig treningsleir, sier Okparaebo.

Inspirert av verdensstjerner
Selv om hun hadde sitt eget treningsprogram i California, plukket hun også opp en ting eller to fra de andre sprinterne.

- Jeg hadde en del kontakt med de andre løperne, blant annet var det britiske sprintlaget der, og jeg får mye inspirasjon når jeg trener med de beste i verden, sier hun.

De tre ukene i USA brukte jenta som er født i Nigeria til å terpe teknikk, samt litt ordentlig grunntrening foran utendørssesongen.

- Spesielt finishen min har jeg jobbet hardt med å forbedre, siden jeg allerede har en veldig bra start, forteller Okparaebo.

Klikk på bildet for å forstørre.

EM-sølv etter «feilstart»
Da hun tok EM-sølv i vinter fikk hun som vanlig en tilsynelatende god start på løpet, men det var et synsbedrag ifølge henne selv.

- Jeg kom raskt ut, men i feil posisjon. Dermed så det ut som en bra start, mens jeg egentlig tapte forspranget og mer til i midten av løpet på grunn av starten. Derimot klarte jeg å ta meg inn igjen og komme sterkere på slutten igjen, sier Okparaebo som håper å få til flere slike avslutninger utover sesongen.

Selv med en ikke optimal start tilbakela hun de 60 meterne på tiden 7,21 - ny norgesrekord og altså en noe overraskende og gledelig sølvmedalje.

- Det var en veldig opptur, bekrefter Okparaebo.

Norgesrekord også på 100m
Også et halvt år tidligere under De olympiske leker i Beijing ble det norgesrekord med 11,32 i den første kvalifiseringsrunden på 100 meter. Men OL endte i andre kvalifiseringsrunde da Okparaebo ble nummer fire i heatet.

Den prestasjonen har hun tenkt å forbedre ytterligere i sommer.

VM i Berlin er målet
VM i Berlin i midten av august blir naturlig nok det store utendørsmålet.

- Når jeg kommer til mesterskap tar jeg alltid et steg av gangen. Men jeg er veldig oppsatt på å komme lenger enn i OL, det vil si minst en semifinale. Og kommer jeg først dit skal jeg gjøre alt for å kjempe om en finaleplass, sier den offensive ungjenta.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Må løpe på 11,20
Også sportssjef i Friidrettsforbundet Ronny Nilsen har et håp om at Ezinne Okparaebo skal nå helt til VM-finalen på 100 meter.

- For å klare det må hun nok senke rekorden sin til 11,20, og kanskje under det og. Men alt tyder på at hun vil få en god sesong, sier han til Nettavisen.

Og Okparaebo er klar på at hun skal senke norgesrekorden sin ytterligere.

- Det er umulig å si hvor bra jeg kan løpe, men det er ingen tvil om at jeg har fortsatt utviklingen og skal senke tidene mine fra i fjor, sier hun.

Bedre tester etter styrketrening
Et av grepene hun har gjort i vinter for å senke tidene er å satse mer på styrketrening.

- Vi har bevisst ikke brukt dette hjelpemiddelet så mye tidligere, men i år har jeg begynt å løfte litt tyngre, forteller hun.

Det har gitt utslag.

- Tester viser at jeg har fått en betydelig bedre spenst. Hurtigheten er også bedre, og nå håper jeg det vil slå ut i konkurranser fremover, sier Okparaebo.

Ny regel for tyvstart
Men det gjelder å ikke være altfor hurtig ut av startblokkene når utendørssesongen nå starter.

Nytt av året er regelen som sier at det er disk på første tyvstart. Tidligere var det lov med en tyvstart i hvert heat, mens tyvstarter ut over dette kvalifiserte til diskvalifikasjon.

- De nye reglene gjør at vi må være enda mer påpasselige i starten, i en situasjon hvor det allerede er mye nerver ute og går, bekrefter Okparaebo.

Hun tror likevel det skal gå greit å tilpasse seg de nye reglene for eget vedkommende.

- Jeg gutser aldri på å treffe startskuddet. Jeg venter med å starte til jeg hører skuddet går, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ny rekord for fall
Okparaebos gode start kommer naturlig nok best til sin rett på de korteste distansene, men denne sesongen vil hun også utvide repertoaret ved å løpe flere 200 metere enn tidligere.

-Tidligere har jeg vært fullt fokusert på 100 meter for å kvalifisere meg til mesterskap. Nå kan jeg senke skuldrene mer og ha det gøy. Jeg kommer til å satse mer på overdistanse for også å bedre meg på 100 meter, forteller Okparaebo.

Dermed kan Mona Evjens norgesrekord på 23,31 fra 1982 stå for fall.

En ting er i hvert fall sikkert.

Det blir spennende å følge Norges største friidrettsstjerne på kvinnesiden utover sesongen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.