*Nettavisen* Sport.

Fabian, Alberto og Andy bytter lag?

Foto: Joel Saget (AFP/Scanpix)

Det spekuleres vilt i italiensk media i påvente av nye regler for ProTouren.

07.06.10 15:39

Alberto Contador til Caisse d’Epargne? Franck og Andy Schleck til Astana?

Fabian Cancellara til BMC Racing? Cunego til Sky? Pellizotti til Lampre? Arroyo til Liquigas?

Kort sagt: Det spekuleres forferdelig mye i den italienske avisen Tuttosport om dagen.

Avventer UCI-møte
De kan likevel være inne på noe når de ber folk merke seg datoen 23. juni.

Det er dagen da UCI (det internasjonale sykkelforbundet) vil annonsere betydelige endringer på oppsettet av ProTouren.

Blant annet ønsker forbundet at de 17 beste lagene på rankingen automatisk er kvalifisert til Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España. Rankingsystemet vil være globalt og strekker seg ned til kategori 2-ritt, og inkluderer også prestasjoner under U23-ritt og VM.

Verre for Hushovd & Co.
Ifølge cyclingnews ønsker UCI i stedet å lage et poengsystem som deler ut 18 poeng til lag på dette nivået. For å delta i Tour de France, koster det lagene ni poeng. Giroen, vueltaen og de største klassikerne koster seks, mens mindre ritt koster tre.

Som en direkte konsekvens av dette, vil wildcard-statusen forsvinne. Både arrangører og lag har etterspurt mellom 12 til 16 låste plasser til de største rittene, slik at resten fylles opp av invitasjoner fra arrangøren – men slik blir det trolig ikke i framtiden.

Det vil gjøre det betydelig vanskeligere for ProContinental-lag som Cervélo TestTeam, Cofidis, Bbox Bouygues Telecom og BMC Racing å få innpass i de store rittene.

Alle ProKontinental-lagene må også godta de biologiske blodpassene neste sesong.

Først Pellizotti, så Valverde
UCI har også vist seg å være mer handlekraftig den siste tiden, enn man kunne drømme om basert på de seneste årene.

Like før Giro d’Italia startet, ble Franco Pellizotti fjernet fra startlisten. Liquigas-kapteinen var en av forhåndsfavorittene til tittelen, i stedet fikk lagkamerat Ivan Basso oppfylt sin store drøm.

Før måneden var omme fikk også UCI og WADA (verdens antidopingbyrå) en rettskraftig utestengelse av Alejandro Valverde i havn. Det forklarer selvsagt også hvorfor Contador-spekulasjonene når nye høyder.

Verken Fabian Cancellara eller brødrene Schleck trenger å frykte stengte dører, men den pågående usikkerheten rundt hovedsponsoren til Bjarne Riis, gjør at rytterne stadig kobles opp mot andre lag.

Spørsmålet blir da hva stjernene i Cervélo TestTeam og BMC Racing gjør, dersom veien inn til de aller største rittene blir stengt.

Mer rettferdig?
For Norges del vil også endringene få konsekvenser.

Til VM i Sveits hadde Norge med full kvote og ni mann ettersom Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd herjet fram til 15. august. Da talte resultatene til de fem beste rytterne for hver nasjon i rankingsystemet.

Neste år vil trolig resultatene til de 15 beste telle, noe som gjør det vanskelig for våre sju sykkelproffer å holde tritt med nasjoner som Frankrike og Nederland.

Det kan man mislike, eller ikke, men det uansett litt merkelig å forsvare at Norge og lille Luxembourg skal kunne sende flere mann til VM enn for eksempel Danmark.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.