Fagermo: - Fjern dem!

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Dag-Eilev Fagermo er ikke alene om å irritere seg. Nå kan Norge få nye fotballregler.

09.11.09 14:19

- Fjern Tippeligalagenes andrelag fra divisjonssystemet.

Det sa Ivar Morten Normark til Nettavisen da han presenterte sitt forslag til nytt norsk seriesystem fredag.

Les alle Normarks ideer og argumenter her.

- For mange brudd
Lørdag møttes så 2. divisjonsklubbene til et møte hvor de oppsummerte sesongen. Konklusjonen var klar nok: Tippeliga-klubbene gjør ikke som de har lovet. I enkeltkamper stiller de plutselig med rene juniorlag. I andre kamper, gjerne da de trenger poeng og spiller hjemme, mønstrer de plutselig lag med nesten bare Tippeliga-spillere.

Før sesongen lovet Tippeliga-klubbene å stille med jevnere lag i 2. divisjon, men det løftet har for mange brutt for ofte. Det blir selvsagt blodig urettferdig for de vanlige 2. divisjonsklubbene.

Dermed kan det være duket for en regelendring i norsk fotball.

- I helga konkluderte vi med at det har skjedd for mange brudd. Nå er vi nødt til å se på nye og og andre løsninger, sier lederen for 2. divisjonsklubbenes interesseorganisasjon Divisjonsforeningen 2002, Kolbjørn Pettersen, til Nettavisen.

Nesten bare U21-spillere
Nettavisen vet at det nå i stedet ligger an til en grunnleggende regelendring i de norske fotballregelene. 2. divisjonsklubbene ønsker nemlig et klarere regelverk - et regelverk som ikke kan misbrukes.

Det ligger derfor an til at det kommer et forslag på neste vårs fotballting om at Tippeliga-lagenes andrelag kun skal få bruke spillere under 21 år og maksimum to spillere over 21 år - i hver eneste kamp.

Det hele skal altså skrives inn i reglene, slik at man kan straffe de klubbene som ikke overholder reglene.

- Det er riktig, det. Det kan nok gå i retning av at vi setter et maksimumstall på antall spillere det er lov til å bruke. Bryter noen klubber så dette, så blir det som å bruke en ikke spilleberettiget spiller, og således kan det straffes deretter, sier Pettersen.

- Fjern andrelagene
Odd-trener Dag-Eilev Fagermo har vært trener på de fleste nivå i Norge, og så Odd2 rykke opp til 2. divisjon nå i høst. Han mener likevel at Odds andrelag ikke burde spille i 2. divisjon. Han er nemlig uenig med seriesystemet slik det er nå. Han er også uenig med å sette nye krav.

Klikk på bildet for å forstørre.

I stedet fastslår han følgende overfor Nettavisen:

- Få disse andrelagene ut av divisjonssystemet, sier Fagermo.

- Disse andrelagene ødelegger entusiasmen i breddefotballen, og det er breddefotballen toppfotballen lever av, legger han til.

Fagermo understreker at han alltid har vært en motstander av andrelag i divisjonssystemet, og mener at han - og andre trenere som har vært på alle nivået - egentlig har en bedre forutsetning for å uttale seg enn andre.

- Toppklubbene drar jo til seg alt av talenter. Man skal fylle et A-lag, et andrelag og juniorlag. Av og til flere juniorlag også. Jeg er redd for breddefotballens død ved at andrelagene fortsetter i 2. divisjon, sier Odd-treneren.

- Vi er vel også ett av få land i verden som driver med dette. Folk sier det er viktig for talentutviklingen, men norsk fotball har jo bare blitt dårligere de siste årene, sier han videre.

- Vi lever av bredden
Fagermo mener at en konsekvens av 2. lagenes spill i seriesystemet er at vanlige 3. og 4. divisjonslag mister supporterne sine. Og at det store antallet kamper ødelegger mange talenters treningshverdag. Selv fjernet Fagermo ett av Odds to juniorlag så fort han kom til Skiens-klubben.

- Lokale supportere nede i divisjonene vet jo nesten ikke når lagene sine spiller kamp lenger. Det kan være mandag og fredag én uke. Tirsdag neste uke. Og talentene i disse klubbene, de spiller da A-lagskamper noen dager, de spiller for juniorlaget også. Det er at norsk fotballs største problem. Det snakkes jo om økte treningsmengder i yngre aldersklasser, men mange talenter får ikke gjort særlig annet enn å spille kamper.

- En av årsakene er jo andrelagene, som gjør det vanskeligere å få en optimal treningsuke, siden kampene mot dem flyttes hit og dit.

- Men det innstilles nå på at andrelagene skal få fortsette i seriesystemet?

- Ja. Norsk Toppfotball verner om disse lagene. Men vi må ikke glemme at vi lever av breddefotballen, både talentmessig og publikumsmessig.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.