Vålerenga kalte inn til pressekonfereanse kl 16.45 fredag. Der ble Fagermo presentert som klubbens nye trener. Dermed er det klart hvem som tar over etter Ronny Deila på Intility Arena.

Før den tid så bekreftet Odd på sine sider at de har latt Fagermo gå, og at han tar over sjefsstolen hos de kongeblå fra Oslo. Vålerenga bekreftet på pressekonferansen at kontrakten til Fagermo er på tre år.

Det blir slutten på en trenerjakt som har tatt lang tid og skapt flust av spekulasjoner og dramatikk for VIF-supporterne.

Det var en offensiv Fagermo som pratet med Nettavisen, før han hastet avgårde til en ventende taxi som skulle ta han til Gardermoen for å rekke et fly sammen med resten av Vålerenga-troppen. Oslo-klubben reiser fredag kveld på treningsleir til Portugal.

På vei ut i mylderet kom 53-åringen med en klar melding til resten av fotball-Norge.

- Jeg mener at Vålerenga må være med (å kjempe om medalje journ.anm) allerede i år. Neste år burde vi være med helt i toppen, men gi meg en måneds tid så skal jeg svare nærmere på det

Nettavisen har rettighetene til Vålerengas kamper i Portugal, der den nye hovedtrener Dag-Eilev Fagermo vil være på plass. De finner du tilgang på på direktesport.no.

- Ingen Wirkola

- Jeg må først takke for tilliten. Det er slik, og jeg følger med i media, og jeg tror jeg har hatt flere henvendelser enn Erna Solberg. Jeg må takke de fire som var foran meg som takket nei, for da fikk jeg jobben, sa Fagermo under pressekonferansen.

Han var tydelig på at han ville ha nye impulser etter over et tiår i Skien.

- Jeg tar jobben fordi jeg tenkte en ny utfordring. Jeg tenkte at jeg skulle hoppe etter Wirkola, men det er en stund siden det har vært en Wirkola her, sa Fagermo.

- Jeg vet ikke hva slags valg jeg var, men jeg fikk jobben. Jeg tror min filosofi passer her. Så jeg takker for at jeg var klart førstevalg, smilte Fagermo, kort tid etter å ha spøkt med alle de andre trenerne som har takket nei til jobben.

- Dette med Oslo, det med akademiet, Intility, Klanen .. hele pakka gjør at jeg er her. Jeg har ikke kunnet stille krav til ditt eller datt, det får jeg stille til klubben og sette meg inn i det. Jeg er opptatt av å trene og trene mye. Vi skal trene best. Vålerenga har mer ressurser enn hva jeg er vant med, sier Fagermo.

Fagermo uthevet også at han ikke har stilt noe krav rundt støtteapparatet, men at han ønsket å ha på plass en fysisk trener når han tar over jobben på Intility. Han uthevet også at han ikke har noe i mot å jobbe med Håkon Lunov, som tidligere har sagt at han gjerne ville ha hovedtrenerjobben.

Vålerengas styreleder, Thomas Baardseng, var veldig tydelig på at det var Fagermo som var deres førstevalg:

- Vi har hatt en lang og tøff runde med Odd. Det er litt som når vi spiller mot dem, det er tøffe matcher. Det har vært gode forhandlinger, vi er i mål og det er vi veldig glade for, sier VIFs styreleder Thomas Baardseng.

Han uthever at det Fagermo var det navnet som stod øverst på ønskelisten til Vålerenga.

- Vi har fått vårt førstevalg, Dag-Eilev Fagermo, og det er vi veldig glade for. Allerede tidlig i januar hadde vi utarbeidet en profil på treneren vi ønsket at skulle ta Vålerenga videre. Det å kunne utvikle en ung stall var viktig, det å kunne vise til resultater med unge spillere var viktig, det å ha ledererfaring og være robust i pressede situasjoner var også et viktig kriterie.

- Vi har hatt fryktelig mye interesse, vi har måttet sile ut kandidater etter de kriteriene. Vi har hatt en liten håndfull vi har hatt inne og hatt samtaler med. Det har vært mye utålmodighet rundt at dette har tatt lang tid, men når vi i dag sitter her med Dag-Eilev så føler vi at vi sitter igjen med de linjene vi trakk opp til å begynne med.

Sent torsdag kveld meldte Varden at Fagermo hadde takket ja til osloklubben, men det gjensto for klubbene å bli enige. Ifølge Telemarksavisa måtte VIF ut med minst et par millioner for å sikre seg trenerens signatur.

Det er ukjent hva partene til slutt landet på, men Fagermo ble fredag bekreftet som ny Vålerenga-trener.

Han bytter klubb etter 12 år hos Odd i Skien.

TV2s fotballekspert Jesper Mathisen tror at Fagermo blir en bra mann for Vålerenga.

- Det tror jeg er en veldig spennende ansettelse for Vålerenga sin del. Det har vært et lag og en klubb det har vært litt dødt rundt i det siste. Ronny Deila fikk det ikke til og det var vel greit at han dro videre for alle parter. Vålerenga får en av de største profilene i norsk fotball. Er det en som kan sette fyr i dette prosjektet og skape entusiasme så er Fagermo rett mann, sier Mathisen til Nettavisen.

LES OGSÅ: VIF-profilen har ikke møtt opp på trening hos Vålerenga. Nå reagerer Oslo-klubben kraftig

- Han har vært «King Kong»

Mathisen er allikevel spent på én ting og trekker frem det faktum at Fagermo nå må omstille seg til en annen virkelighet enn det han har vært vant til under sine 12 år i Skien.

- Det bli spennende å se hvordan han fungerer med andre mektige personer. I Odd har han vært «King Kong», han har styrt det meste og hatt stor del i de fleste avgjørelser. I Vålerenga har du en mektig eier og en mektig daglig leder. Han skal passe inn i den miksen og det er noe helt annet enn det han har vært med på i Skien, fortsetter Mathisen.

Fagermo regnes av mange som en av de største trenerprofilene i Eliteserien i dag, om ikke den aller største. Det mener TV2-eksperten er akkurat det Vålerenga trenger nå.

- At Fagermo er en av de flinkeste trenerne med en av de tydeligste spillestilene. I tillegg er han en av de største profilene, det er det ingen tvil om. Det er ikke dermed sagt at han lykkes, det så vi med Deila. Når det er sagt så tror jeg Fagermo klarer å heve Vålerenga. Det de har levert de siste sesongene har vært miserabelt.

- Hadde Vålerenga ansatt en «grå» trener nå så hadde dette prosjektet vært veldig langt unna det Vålerenga-supporterne håper at det skal være. Med Fagermo skapes det i hvert fall en forventning om at her vil det skje saker og ting. En veldig tydelig måte å spille på, han kommer til å skape overskrifter og sette Vålerenga på kartet. Det passer klubben og Oslo. Det skal være litt meldinger og støy både positivt og negativt, sier Mathisen.

LES OGSÅ: Kommer med kryptisk melding om den ledige VIF-jobben

Supporterne er spente

Med Fagermo på vei inn klubbdørene på Valle kan Vålerenga-supporterne også forberede seg på en ny virkelighet. Håpet er ifølge Klanens talsmann Erling Rostvåg at Fagermo kan løfte Oslo-klubben til nye høyder.

- Jeg tror det er mange som er spent på hvordan han vil fremstå i en VIF-setting. Han har meldt litt i media og det er mange som har mislikt han, men sånn er det jo ofte. Folk som melder litt er kule hvis dem er en av oss og kjipe hvis dem er en av de andre. Det er lett å være selvsikker i en klubb du har vært i i 12 år, men hvor selvsikker er han første dag på jobb her. Det er mange som er spent på disse tingene, sier Rostvåg til Nettavisen.

Mathisen er trygg på at Fagermo har fått lovnader til å oppgradere stallen før seriestart hjemme mot Molde i april. Samtidig er han klar på at Vålerenga har flere unge spillere på vei frem.

- Det kommer helt sikkert spillere inn i vinter og det har nok Fagermo også forsikret seg om. Vålerenga har et bra akademi som det har blitt snakket varmt om den siste tiden, jeg vil tror at klubben er veldig opptatt av å utnytte det potensialet som ligger.

Fagermo gikk til Odd fra Strømsgodset i 2008, da telemarksklubben hadde rykket ned fra Eliteserien.

Siden har han ledet Odd til flere sterke plasseringer på øverste nivå. Både i 2014 og 2016 tok laget bronse i serien.

Også i 2019 var Odd med i kampen om en medaljeplass til siste serierunde.

I perioden 1995-2005 var Fagermo trener for Skarphedin, Notodden og Pors.