VALLE (Nettavisen): Sommerens overgangsvindu stengte for kun få dager siden etter hektiske uker for flere av klubbene i Eliteserien. Den siste perioden har bydd på flere store overganger inn og ut av norsk fotball, der spesielt toppklubbene Bodø/Glimt, Vålerenga og Lillestrøm har hentet hjem profilerte navn.

Blant dem er landslagsstopper Stefan Strandberg.

– Jeg tipper alle vi, og i hvert fall Patrick (Berg red.anm.) har hatt flere andre tilbud. Jeg har selv takket nei til tilbud og kunne ha fortsatt i Serie A, men det trigget meg å komme hjem hit og løfte Vålerenga, sier Strandberg til Nettavisen.

Store overgangssummer og flere profiler hjem til Norge

32-åringen signerte en lengre kontrakt med Oslo-klubben i sommer. Thomas Lehne Olsen gjorde det samme med Lillestrøm etter et kort, men lukrativt opphold i Dubai. Samtidig smalt Bodø/Glimt store penger på bordet, opp mot 40 millioner kroner ifølge Nettavisens opplysninger, for å kjøpe Patrick Berg tilbake fra Ligue 1-klubben Lens.

Hør Nettavisens fotballpodkast under:

At flere profilerte navn vender tilbake til Norge ser spillerne selv på som positivt, men også naturlig.

– Jeg synes norsk fotball har vært i en stigende kurve lenge. Spesielt i år med fire lag i Europa som har hevdet seg litt, så synes jeg det er spennende ting som skjer i norsk fotball. Det er morsomt å være tilbake, sier Lehne Olsen til Nettavisen.

I tillegg til Strandberg har Vålerenga sikret seg Simen Juklerød fra Genk og Torgeir Børven fra tyrkisk fotball. LSK har signert etablerte Marius Lundemo etter et opphold i kypriotisk fotball, i tillegg til flere andre unge spennende navn.

I tillegg til Berg har regjerende seriemester Glimt brukt store summer på danske Albert Grønbæk fra AGF Aarhus, Lars-Jørgen Salvesen fra Strømsgodset og Nino Zugelj fra Maribor i Slovenia. I tillegg har Marius Lode vendt tilbake etter et mislykket opphold i Schalke 04 i Tyskland. Også flere andre spillere har signert på Aspmyra gjennom sommeren.

– Forhåpentligvis med mange profiler tilbake igjen så kan vi være med å løfte produktet i norsk fotball, sier Strandberg om trenden.

Han påpeker at kamper som søndagens rivaloppgjør mellom VIF og LSK foran fullsatte tribuner i Oslo, er med på å ytterligere forsterke den positive vinden som blåser over norske fotballklubber om dagen.

– Sånne kamper er helt gull og jeg håper alle som var her på tribunen og hjemme koste seg. Vi trenger flere slike kamper for å løfte produktet og interessen. Selvfølgelig hjelper det at vi er en del profiler som har kommet hjem. Det er klart at vi drar med oss folk, sier Strandberg til Nettavisen.

– Økonomi en viktig del selv om ikke alle liker at jeg sier det

I tillegg til de tre nevnte klubbene har også Molde og Rosenborg brukt voksne summer i sommer. Kristian Eriksens overgang fra HamKam til rosenes by var massiv i norsk målestokk. I Trondheim la RBK opp mot ti millioner på bordet for den umiddelbare suksess-spissen Casper Tengstedt fra Danmark.

VIFs rutinerte trener Dag-Eilev Fagermo har vært involvert i norsk fotball i en årrekke. Han er glad for at pilene nå kan se ut til å peke i positiv retning for flere norske klubber.

– Det er mer penger i norsk fotball. Bedre lønninger, sier Fagermo til Nettavisen med et lurt smil.

Med nok en sesong med europacupgruppespill denne høsten håver også Glimt og Molde inn flere ferske millioner på kontoen.

Fagermo er vel vitende om at etablerte navn som Strandberg, Børven og Juklerød ikke kommer tilbake til Oslo for «å spille gratis». Han er tydelig på at penger selvfølgelig spiller en vesentlig rolle.

– Jeg tror økonomi er en viktig del selv om ikke alle liker at jeg sier det, fortsetter Fagermo

Han utdyper:

– Vi må nok være ærlige å si det, selv om noen ikke liker å prate om det. Det er norske klubber som kan matche det man kan få ute. Om man skal være litt seriøs så er det viktig at vi også kan matche «mellom-ligaer» i Europa. Hvis ikke blir vi for små.

– Det var en periode de lønnet bedre i 2. divisjon i Tyrkia og Kypros. Da forsvinner det spillere dit og det er ikke nødvendigvis bra at det gjør det med tanke på utviklingen til spilleren og spesielt ikke for ligaen vår, sier han.

De siste årene har det blitt snakket høyt om at norske klubber har blitt utkonkurrert ressursmessig av våre naboland.

– Hvis vi skal konkurrere med Danmark og Sverige, som er viktige ligaer vi må kunne konkurrere med – så har vi ligget bak. Spesielt Danmark, og der ligger vi bak fremdeles – men det henger sammen med flere ting.

– Skal vi selge til Belgia og Nederland så tar de også mye av kaken hvis spilleren kommer seg videre, istedenfor at vi kan ta mer av den selv. Det vil gjøre at norsk fotball kan vokse, utdyper Fagermo.

Han påpeker at en klubb som nederlandske Cambuur, som ønsket å kjøpe Vålerengas formspiller Osame Sahraoui i sommer «er en for liten klubb for han».

– Den er ikke noe bedre enn oss. Vi må ha litt is i magen, da vil det komme mye morsommere muligheter, avslutter VIF-treneren.