Fakta og myter i gullstriden

Foto: Geir Otto Johansen (Scanpix)

ANALYSE: Hvor unge er egentlig Vålerenga? Og hvor bred er egentlig RBK-stallen?

19.07.10 14:19

De fleste tippet Rosenborg som seriemester før sesongen. Og selv om Tromsø overrasket positivt og toppet tabellen gjennom store deler av våren, har Rosenborg hele tiden vært på gullsporet.

Fordi de nesten ikke slipper inn mål. Og fordi de aldri taper.

Ti seirer og sju uavgjorte er det blitt hittil, og Daniel Örlund har bare sluppet forbi seg ni baller på 17 kamper. Bare én gang har RBK-keeperen hentet mer enn én ball ut av nettet – i 3-3-kampen mot Start 22. mars.

I øyeblikket topper trønderne tabellen. Og det mangler ikke på ekspertise som mener spenningen allerede er over, til tross for at avstanden ned til Vålerenga bare er tre poeng.

I forrige uke sa Ola By Rise, Karl-Petter Løken og Mini Jakobsen til Nettavisen at de ser på Vålerenga som hovedutfordrer og Viking som «dark horse», men ingen av dem levner konkurrentene særlig sjanse mot RBK.

Les også: - Sølv en seier for Vålerenga

Etter søndagens 1-1-kamp på Lerkendal sa Odd Grenland-trener Dag-Eilev Fagermo følgende:

- Rosenborg vinner Tippeligaen med minst ti poeng. Garantert.

Heller ikke trenerne til RBKs hovedutfordrere har vært overivrige til å melde lagene sine på i gullkampen. Snarere tvert imot.

- Roseborg tar seriegullet! Spillerne våre er for unge, og jeg kan ikke forvente en så stor bragd av dem. Jeg blir veldig fornøyd om vi ender blant de fire beste. Roseborg er i en helt annen liga enn andre norske lag og har langt flere midler. Så lenge de har det, kan vi ikke ta dem, sa VIF-trener Martin Andresen til Nettavisen for ti dager siden.

Vel, det kan kanskje være på sin plass å se litt på myter og fakta i en medaljekamp som etter alt å dømme kommer til å stå mellom Rosenborg, Vålerenga, Tromsø og Viking.

Det er nemlig ikke sikkert Thomas Myhres spådom om at VIF tar gullet er tatt helt ut av løse lufta.

For det første: Vålerenga har fått et rykte på seg for å ha et meget ungt lag. Ser man på de elleve som startet siste seriekamp for de fire topplagene, får man imidlertid følgende funn (med utgangspunkt i fylte år):

VIFs startellever mot Kongsvinger hadde en gjennomsnittsalder på 26,3 år. Til sammenligning var RBKs startellever mot Odd i snitt 24,0 år. De 11 vikingene Åge Hareide mønstret mot Hønefoss var 24,5 år i snitt – mens Tromsø, som spiller mot LSK mandag kveld, stilte med et mannskap med en snittalder på 24,1 år mot Hønefoss sist.

Mens Rosenborg var yngst, mønstret altså «unge Vålerenga» det klart eldste laget av de fire topplagene.

Riktig nok var VIF det eneste laget som spilte med to tenåringer fra start – 19-åringene Stefan Strandberg og Harmeet Singh. Men Rosenborg startet med den yngste – 17 år gamle Markus Henriksen – og avsluttet faktisk med to 17-åringer på banen mot Odd, ettersom Mushaga Bakenga erstattet Per Ciljan Skjelbred de siste 18 minuttene.

Ser man på spillere som ikke har fylt 25 år, stilte Rosenborg, Vålerenga og Viking alle med fem spillere i denne kategorien, mens Tromsø hadde fire.

VIF startet dessuten med flest spillere over 30 år, nærmere bestemt fire. RBK stilte med tre over 30 og Tromsø med to, mens Viking faktisk ikke hadde en eneste 30-åring på banen fra start.

Martin Andresen har med andre ord ingen dekning for det han sier når han snakker Vålerenga ut av gullkampen med ung alder som argument.

For det andre: Rosenborg har den klart bredeste stallen, hevdes det.

Heller ikke dette er så åpenbart som det kanskje kan virke ved første øyekast. Ser man på hva Nils Arne Eggen satte innpå mot Odd Grenland, finner man 40 år gamle Roar Strand (som sliter med kroniske bihuleproblemer og knapt har spilt denne sesongen) og 17 år gamle Mushaga Bakenga (som også var skadet gjennom hele våren og knapt har tippeligaerfaring).

Til sammenligning dyttet Martin Andresen innpå rutinerte Bengt Sæternes, Luton Shelton som har 14 kamper fra start i serien i år og Amin Nouri som spilte 19 seriekamper fra start i fjor.

Mest imponerende er kanskje likevel slagkraften Åge Hareide spadde fram fra egen benk. Inn fra benken i 4-0-seieren kom Tomasz Sokolowski, Patrik Ingelsten (som scoret to) og Stefan Gislason.

Gislason forsvinner riktig nok i sommer, men til gjengjeld kan Åge Hareide glede seg over å ha Erik Nevland på plass som spydspiss etter overgangen fra Fulham. Det skal noe til at noen av medaljekonkurrentene topper den forsterkningen før høstinnspurten ...

Fra Lerkendal er signalene at noen må ut før andre kommer inn denne sommeren. Men jo nærmere gruppespill trønderne kommer i Europa League eller Champions League, jo større er naturligvis muligheten for at styret frigir midler til forsterkninger.

Til gjengjeld vil RBK også få en dobbelt så stor kampbelastning som de tre utfordrerne hvis de kommer inn i et europeisk gruppespill – uten at ekspertene er entydige på om det er en fordel eller en ulempe.

Les også: Fordelen som kan gi Vålerenga gull

For det tredje: Vålerenga har Tippeligaens beste målscorer. Vel å merke så lenge Mohammed Abdellaoue er i klubben. Og i hvert fall til Erik Nevland har funnet seg til rette i Viking.

Moa har scoret 12 mål på 17 kamper, og faktisk ingen av dem fra straffemerket.

Rosenborgs toppscorer Steffen Iversen har scoret åtte, men fire av dem er kommet på straffespark. Også Vikings Patrik Ingelsten, som dyttes ut på kant når Nevland kommer inn sentralt, har scoret åtte, hvorav sju spillemål.

For Rosenborg har Rade Prica i tillegg scoret seks, men fjorårets toppscorer har slitt med mange skader og bare fullført sju av de 12 kampene han har spilt i 2010-sesongen.

Nils Arne Eggen gir også Morten Moldskred full tillit som spiss. Han har ikke scoret i serien på over et år!

At Rosenborg er favoritt til å vinne serien for andre år på rad, er det likevel ingen tvil om. Lag som aldri taper har en tendens til å komme gunstig ut når sluttregnskapet gjøres opp.

Men det er ingen grunn til å la Martin Andresen, Åge Hareide og Per-Mathias Høgmo snakke seg helt ut av seierskampen.

Og det er definitivt for tidlig å dele ut seriegullet.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.