*Nettavisen* Sport.

Falun lærer av Oslo

Foto: Erik Johansen / SCANPIX

Arrangørene av ski-VM i Falun i 2015 har lært mye av sine kolleger i Oslo.

Vinterens suksessrike mesterskap i den norske hovedstaden er studert inngående av svenskene. De har fått en masse nyttige tips både om forberedelser og gjennomføring, etter at Oslo-arrangørene har delt mange av sine erfaringer med dem.

– Vi hadde besøksgrupper fra Falun både før og under VM. De har også fått innsyn i den store evalueringsrapporten vi leverte til Det internasjonale skiforbundet (FIS) tidligere i høst. Det er viktig at VM-arrangører lærer av hverandre, sier generalsekretær Bente Lier i Skiforeningen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Grunnlaget er lagt
Falun var vertskap for ski-VM i nordiske grener i 1954, 1974 og 1993. Umiddelbart etter at de ble tildelt sitt fjerde VM, i juni 2010, startet svenskene arbeidet med å planlegge sin neste store oppgave. Sarah Lewis, generalsekretær i FIS, er tilfreds med jobben som er utført så langt.

– Det første året etter tildelingen ble brukt til et omfattende kartleggingsarbeid av ulike behov og nødvendige oppgaver, framfor alt når det gjelder anleggsutbyggingen. Nå er tiden inne til å starte detaljplanleggingen og ta en rekke beslutninger, sier hun til FIS’ nettsted.

Etter et statusmøte i Falun nylig var hun særlig fornøyd med framdriften i arbeidet med å ruste opp den berømte og tradisjonsrike skistadion på Lugnet.

Tilbake på hoppkartet
Det gjelder ikke minst arbeidet med å gjenreise hoppbakkene, som har ligget brakk i mange år. I løpet av oktober skal tegningene for de moderniserte bakkene godkjennes, og anleggsarbeidene skal etter planen ta til i mars neste år.

Meningen er at de nye bakkene skal tas i bruk i januar 2013. Det året er det terminfestet flere renn i hopp og kombinert, både sommer og vinter, blant annet verdenscup i hopp for kvinner og kombinert.

Selv akter svenskene å stille et sterkt hopplag til sitt mesterskap på hjemmebane. Budsjettet for hopplandslaget er doblet siden i fjor. Norges kombinertsjef de siste årene, Kjetil Strandbråten, fikk i oppgave å lede arbeidet med å gjenreise svensk hoppsport, og den nye landslagssjefen er godt i gang med den jobben. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.