Fant blodig kateter på Bislett

Foto: (TV 2)

Sist torsdag fant TV 2 et blodig kateter på et toalett på Bislett. Det kan ha blitt brukt i forbindelse med doping.

29.11.06 20:33

Torsdag i forrige uke fant TV 2 et urinveiskateter med tydelige rester av blod på et toalett tilknyttet løpebanene på Bislett stadion i Oslo.

Kan ikke utelukke juks
Fredag ble utstyret levert til Antidoping Norge. Onsdag var analysen ferdig.

- Vi kan ikke utelukke at dette utsyret har blitt brukt til å jukse med en urinprøve, sier Anders Solheim, leder i Antidoping Norge, til TV 2.

Hvis en idrettsutøver skulle ha ønske om å jukse, vil bruk av kateter være en mulig måte å manipulere en urintest på.

- Det kan brukes til å undra bevismateriale i form av urin som skal analyseres for dopinginnhold, sier seksjonsleder ved Urologisk avdeling på Volvat Medisinske Senter, Mats Ola Svensson.

Ingen mistanke
Solheim og Antidoping Norge har ingen konkret mistanke mot noen utøvere i saken, men ser likevel alvorlig på at sånt utstyr dukket opp på en norsk idrettsarena.

- Det er flott at TV 2 bringer dette til Antidoping Norge. Det kan bidra til å ta juksemakerne. De som prøver å jukse skal ikke føle seg trygge, sier Solheim.

TV 2 fant ustyret i etterkant av Vålerengas kamp mot Viborg i Royal League. Men Antidoping Norge presiserer at de ikke har noen konkret mistanke mot fotballklubben av den grunn. Bislett brukes også hyppig av mange friidrettsutøvere.

- Det foreligger ingen mistanke om at det har foregått noe ulovlig, men vi vil ta med oss dette i det videre arbeidet med å planlegge effektive dopingkontroller i idretten, sier Solheim.

Vanlig
Det kan imidlertid også dreie seg om en heilt uskyldig ting. Bruk av urinveiskateter skjer hyppig i vanlig medisin.

- Det er ganske mange mennesker som har små problemer der de selv kan tømme sin urinblære. Det kan derfor være en helt naturlig forklaring på dette funnet, understreker Svensson.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen nekter å kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.