Gå til sidens hovedinnhold

Fant over 40 blodposer i razzia: - Tror flere utøvere sover dårlig nå

Spår at skandalen vokser:

Dopinglegen Mark Schmidt ble pågrepet under VM-razzia. Tyskeren, som skal ha over 60 idrettsutøvere på klientlisten, skal nå ha bestemt seg for å samarbeide fullt ut med politiet.

SEEFELD (Nettavisen): Mye tyder på at dopingrazziaen under ski-VM bare er starten på det som kan bli en enorm skandale for en rekke idretter.

- Fant over 40 blodposer

Ifølge den tyske avisen Bild skal nemlig Schmidt, som ble arrestert i razziaen og nå samarbeider tett med politiet, ha hatt opp mot 60 klienter i flere idretter. Deriblant langrenn, fotball og håndball.

Under razziaen i tyske Erfurt, der Schmidt har tilholdssted, skal politiet i tillegg ha funnet over 40 blodposer.

Dopingekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad tror beslagene nå har fått en rekke utøver til å skjelve i buksene.

- Det er nok sannsynlig at de utøverne som er innblandet i den saken her har fått med seg at politiet sitter på masse bevis. De har grunn til å sove dårlig om natten, sier Kaggestad til Nettavisen.

Det slo altså ned som en bombe da tysk og østerriksk politi denne uken gjennomførte en omfattende dopingrazzia og pågrep en rekke personer.

- Tyske også involvert

Fem av de pågrepne var VM-utøverne Dominik Baldauf (Østerrike), Max Hauke (Østerrike), Aleksej Poltoranin (Kasakhstan), Karel Tammjarv (Estland) og Andreas Veerpalu (Estland). Alle de fem langrennsløperne har senere innrømmet bloddoping og risikerer flere år i fengsel.

Lørdag uttaler Østerrikes skipresident Peter Schröcksnadel at flere utøvere nå er dratt inn i skandalen.

- En etterforsker har fortalt meg at tyske utøvere også er involvert, og at denne saken er internasjonal. Det avgjørende er at jukserne måtte få hjelp fra utlandet for å jukse, sier han til tyske Bild.

Les også

- Videoen gir meg ekle frysninger nedover ryggen. Og ikke på grunn av juksingen

Mads Kaggestad mener razziaen under VM minner om Puerto-saken i Spania.

Kodenavn på blodposer

«Operacion Puerto» er nemlig det spanske politiets kodenavn på utredningen og etterforskingen av dopinglegen Eufemiano Fuentes og hans klienter.

Saken fikk enorm medieoppmerksomhet i forkant av sykkelrittet Tour de France i 2006, og avslørte flere av verdens beste syklister.

Blodposene, som ble lagret på et spansk sykehus i over ti år, ble i 2016 overlevert til dopingjegerne. Posene var merket med kodenavn, for eksempel var Ivan Bassos blodpose merket med «Birillo», etter navnet på syklistens hund.

Alejando Valverde, Tyler Hamilton og Jörg Jaksche er andre velkjente sykkelnavn som benyttet seg av Fuentes' blodbank. Skandalen ble også slutten på Jan Ullrich sin karriere.

Les også

Frida Karlsson (19) om sin nye stjernestatus: - Jeg får en del meldinger av nordmenn

Det er foreløpig ukjent hvilke opplysninger som eventuelt er å finne på de konfiskerte blodposene fra razziaen i Erfurt.

Mads Kaggestad mener det blir svært spennende å se om man klarer å finne ut hvem som eier blodposene som nå ble funnet i razziaen.

- Det er sikkert en prosess å få til det, men man må få identifisert hvilke utøvere som tilhører de blodposene, og så bør de straffes. Det er opplagt at de i hvert fall har en intensjon om å jukse, mener Kaggestad.


Den såkalte bloddopingen foretas ved at utøverne tapper seg for blod, fryser det ned på 80 kuldegrader og lar kroppen produsere nytt blod. Rett før konkurranser tiner man opp det gamle blodet og injiserer det tilbake i kroppen. Da øker man hemoglobinverdiene og orker mer.

- Politisamarbeid kommet for å bli

Kaggestad synes det positive med den ferske dopingskandalen er at det viser et tettere samarbeid mellom politi og antidoping-organene.

Det tror han er fremtiden for WADA.

- Det burde egentlig ha kommet for lenge siden etter min mening. Nå tror jeg at det etter hvert i stadig større grad kommer for å bli. Og så er det selvfølgelig en lang vei å gå med tanke på å kriminalisere doping i de ulike landene, mener han.

Dopinglegen Schmidt risikerer nå opp til ti års fengsel dersom påtalemyndigheten vinner frem i rettssystemet.

Schmidts advokat Andreas Kreysa røper at klienten er forberedt på å hjelpe til med etterforskningen.

- Han samarbeider fullt ut med etterforskerne. Det står etter forholdene bra til med ham, sier Kreysa.

Kommentarer til denne saken