*Nettavisen* Sport.

Fant smilet på miniski

Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX

Mika Kojonkoski har sine metoder for å få hoppgutta til å fly.

05.01.09 18:55

BISCHOFSHOFEN (Nettavisen): De tre første rennene i hoppuka har vært en sammenhengende nedtur for de norske hopperne. Eneste trøst har vært god treningshopping og ok konkurranser av Anders Jacobsen.

Trener Kojonkoski har åpent innrømmet at han har vært skuffet, deprimert – og rådvill.

Dagen før avslutningsrennet i hoppuka tok han imidlertid grep. Oppladningen til den offisielle treningen og kvalifiseringen mandag var annerledes.

Spesiell treningsøkt
Anders Jacobsen, som klinte til med 137,5 meter og var lengst av alle i kvaliken, forteller:

- Vi startet med en lang og god frokost. Så dro vi opp i alpinbakken rett ovenfor hotellet med superkorte ski, bare en meter lange. Så bygde vi hopp og trente teknikk, forteller Jacobsen.

Og oppskriften så definitivt ut til å virke. For alle mann, unntatt debutanten Kenneth Gangnes, viste klar stigning i kvalifiseringen. Etterpå møtte de norske journalister med brede smil og ny optimisme. Og alle snakket om det samme, nemlig Mika Kojonkoskis evige mantra om ”back to basic” og ”normal is enough”.

- Jeg er veldig lettet, sier Anders Bardal, som ble nummer seks i kvalifiseringen med et hopp på132,5 meter.

Stakk fingeren i jorden
- Det var ”back to basic”, og da er jeg med, fastslår Bardal, som mener praten Kojonkoski hadde med hopperne mandag morgen var en utløsende faktor.

- Han snakket om at vi må erkjenne at vi ikke har vært gode i hoppuka – fordi vi ikke er bedre nå. Vi har stukket fingeren i jorden.

Tom Hilde, som smilte etter 125,5 meter i kvalifiseringen, sier omtrent det samme.

- Jeg har innsett at jeg ikke kommer til å vinne rennet i morgen. Jeg er ikke i form, og da kan jeg ikke gå rundt og tro at jeg plutselig skal kunne hoppe lengst. Jeg må jobbe med de grunnleggende tingene, og ta små steg. I dag føler jeg at jeg har tatt et steg, sier Hilde til Nettavisen.

- Steg for steg
Hilde vet utmerket godt hvor skoen trykker for hans del.

- Jeg flyr ufattelig dårlig. Og det skyldes at jeg bare brekker hodet ned i skiene i første del av svevfasen. Da kommer ikke skiene opp og jeg mister veldig mange meter, sier Hilde, som er sterk i troen på at små steg skal bringe ham på nivå med de aller beste før VM i Liberec i februar.

Hilde gleder seg også over at resten av laget er i framgang – og ikke minst over at Anders Jacobsen er stabil blant de beste, i hvert fall på trening.

- Jeg håper og tror Jacobsen kan komme seg opp på pallen i morgen, men ikke skriv det, for da blir han stresset, gliser Tom Hilde.

- Rasende flink treningshopper
Anders Jacobsen virket imidlertid ikke stresset etter kvalifiseringen, men innrømmer at han er spent på om han endelig kan klare å overføre god treningshopping til konkurranse.

- Jeg er en rasende flink treningshopper. Men det er altså i morgen det gjelder. Og da gjelder det å stole på at det normale er godt nok, konstaterer han.

Slik gikk det med de norske i mandagens kvalifisering: 2. Anders Jacobsen (137,5 m/138,6 p), 6. Anders Bardal (132,5 m/129,0 p), 18. Johan Remen Evensen (126,5 m/116,7 p), 23. Tom Hilde (125,5 m/113,4 p), 24. Sigurd Pettersen (123,5 m/11,3 p). Ikke kvalifisert: 64. Kenneth Gangnes (113 m/88,4 p)

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.