*Nettavisen* Sport.

Fant spor av bloddoping

Foto: (foto: scanpix)

Dopingfunnet utenfor deltakerhotellet i Göteborg er ikke det eneste som tyder på russisk innblanding.

15.08.06 11:52

Også inne på hotellet er det funnet spor av bloddoping.

- Personalet fant tomme sprøyter på de russiske deltakernes rom i begynnelsen av uka, sier en ikke navngitt kilde til Aftonbladet.

Mye tyder på at funnet av dopingutstyr utenfor hotell Opalen i Göteborg ble brukt av deler av den russiske EM-troppen. En kilde med god innsikt i hotellet sier til Aftonbladet at preparatene og utstyret ble funnet i flere av de hotellrommene som den russiske troppen bodde på under EM.

Fikk ikke vaske
- Jeg vet at de fant utstyr i begynnelsen av uka. De fikk heller ikke rengjøre rommene der russerne bodde, bortsett fra å skifte håndklær, sier kilden videre.

Funnet som ble gjort, inneholder medisinesker, sprøyter, ampuller, kanyler og utstyr for blodoverføring. Alle var merket med instruksjoner på russisk.

Arne Ljungqvist i antidoping-byrået Wada reagerer sterkt på oppdagelsene.

- De har funnet ting jeg tolker som tydelige tegn på at det har forekommet blodmanipulasjon. Med tanke på at det var russisk tekst og hvor de ble funnet, så ledes jo tankene i en bestemt geografisk retning, sier han.

Får svar denne uka
Under EM-uka ble det utført dopingkontroller av vinnerne i samtlige grener og flere andre utøvere. Analysen av prøvene tar normalt sett ti dager. Det er ventet svar på de første testene i løpet av uka.

Mandag ble det fremsatt anklager mot det russiske forbundet fra flere hold. Det spanske friidrettsforbundets president, Jose Maria Odriosola, hevdet at han har informasjon om at russiske friidrettere bruker ulovlige preparater.

- Vi har ikke ubegrunnede mistanker om dette. De har tatt mer enn 50 prosent av medaljene under EM. Dessuten har nesten alle satt personlige rekorder, sier Odriosola.

Provokoasjon
Hovedtreneren for det russiske landslaget, Valerij Kulitjenko, kaller påstandene for en provokasjon.

- Vi gir ikke hans ord noen betydning. Det er ikke første gang han forsøker å provosere oss, svarer Kulitjenko.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.