Kronprins Haakon slo til med flere high five og delte ut klemmer da Aksel Lund Svindal tok OL-gull i utfor foran Kjetil Jansrud. Det var full jubel.

Kronprinsen ropte høylytt da han stilte til bilder sammen med Svindal og Jansrud.

– Det er imponerende hvordan de prikker formen inn når det gjelder som mest. Det var fantastisk å være her og få oppleve dette, sa kronprinsen til NTB idet han tok seg til målpaddocken for å gratulere utforgutta.

Der ble det seiersklem, lagbilde og jubelrop da kronprinsen møtte fartskongen i OL. Svindal hilste mot kronprinsen og idrettspresident Tom Tvedt med å slå venstreneven mot den knallblå himmelen i Sør-Korea.

Erna tvitret før avgang

Statsminister Erna Solberg rakk akkurat å få med seg Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansruds utfordobbel før hun satte seg på flyet til OL-byen Pyeongchang.

Statsministeren kommer torsdag til Sør-Korea fra Tokyo der hun blant annet har hatt møter med Japans statsminister Shinzo Abe og norske studenter.

Nå er det OL som gjelder.

– Siden flyet skal taxe ut, vil jeg allerede gratulere @akselsvindal og @Kjansrud. Fantastisk, skrev statsministeren på sin offisielle Twitter-konto da det norske gullet og sølvet var klart.

Svindal vant foran Jansrud og tok Norge første utforgull i OL noen gang.

Les mer: Historisk utfordobbel av Lund Svindal og Jansrud: - For en mann!

Alpinsjef Ryste: - Fantastisk

Alpinsjef Claus Ryste var nesten målløs etter at Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud hadde lagt beslag på de to gjeveste medaljene i utforrennet i OL.

Ryste kunne juble for en historisk norsk dag i bunnen av den olympiske utfortraseen i Pyeongchang.

– Fantastisk. Og så dobbelt! Mot så mange gode og mot så mange nasjoner. Det er en grunn til at vi aldri har tatt dette gullet før. Det er mange gode løpere med, sa han til NTB.

Alpinsjefen hadde samtidig en god følelse allerede før start.

– Følelsen har vært bra lenge. Det har vært en bra ro. Hele teamet har hatt lave skuldre, sa Ryste.

Han kunne trygt starte forberedelsene til en real medaljefeiring.

Skipresidenten: - Fantastiske ambassadører

Skipresident Erik Røste kaller OL-vinner i utfor Aksel Lund Svindal og sølvvinner Kjetil Jansrud for fantastiske ambassadører for idretten.

– Dette er en stor dag. Å vinne et utforgull er fantastisk, og to medaljer er stort. De har vært norsk alpint i mange år og står for noe helt spesielt. De er fantastiske ambassadører for det de holder på med, sier Røste til NTB om Norges første OL-gull i utfor.

Svindal vant 12 hundredeler foran Jansrud. Sveitsiske Beat Feuz tok bronsen seks hundredeler bak Jansrud.

– Utfor er helt spesielt. Vi har ikke vunnet før, og man ser hvor vanskelig det er. Måten de gjør det på i dag, er helt fantastisk, legger Røste til.

Svindal-gull for historiebøkene ID

Aksel Lund Svindal ble tidenes eldste OL-vinner i alpint da han tok Norges første olympiske utforgull gjennom tidene.

Romerikingen var 35 år og 51 dager gammel da han torsdag suste ned til en av karrierens største triumfer i Pyeongchang. Det gir han en ekstra plass i historiebøkene.

Den gamle aldersrekorden tilhørte østerrikske Mario Matt. Han vant slalåmrennet i Sotsji for fire år siden i en alder av 34 år og 319 dager.

På plassen bak Matt følger Kjetil André Aamodt. Han hadde også passert 34 år med god margin da han vant super-G-rennet i Torino i 2006.

Første med tre gull

Videre nedover lista følger østerrikerne Stephan Eberharter og Michaela Dorfmeister. Begge var 32 år da de tok OL-gull i henholdsvis 2002 og 2006.

Den eldste alpinisten som har tatt medalje i et OL, er for øvrig amerikanske Bode Miller. Han var 36 år og 127 dager da han ble bronsevinner i super-G under vinterlekene i Sotsji.

Den rekorden slår ikke Svindal i dette OL. Romerikingen er derimot den første alpinisten som tar tre internasjonale mesterskapsgull i utfor. Romerikingen ble verdensmester i disiplinen både i 2007 og 2013.

Svindal og Dorfmeister

Ved siden av Aksel Lund Svindal er Kjetil André Aamodt den eneste norske alpinisten gjennom historien som har mer enn ett OL-gull.

Torsdagens seierherre er for øvrig den andre alpinisten i historien som sikrer seg OL-gull i begge de to fartsdisiplinene super-G og utfor. Svindal vant super-G i Vancouver i 2010.

Den eneste andre alpinisten som har maktet det samme, er nevnte Michaela Dorfmeister. Hun vant begge gullene i Torino i 2006.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her