Fredag ble det også kjent at direktøren for Ski-VM i Oslo får utbetalt en bonus på 400.000 kroner for innsatsen.
Det var flere som reagerte kraftig på denne bonusklausulen da åpningshelgen under mesterskapet ble ødelagt av et forferdelig kaos på T-banen i Oslo.
Tusenvis av tilskuere rakk ikke fram tidsnok til å se VM-øvelser som de hadde betalt dyrt for å få billetter til, fordi trafikkgjennomføringen ikke var planlagt skikkelig. Disse billettkjøperne gikk dermed glipp av ett av Marit Bjørgens VM-gull.
- Vel fortjent
Kritikken mot Havnelid gikk på at hun ikke kunne få bonus etter en så alvorlig arrangørglipp.
Men tross både trafikkaos og tåketrøbbel, ble mesterskapet til slutt en dundrende suksess. Totalt ser overskuddet ut til å ende på 40 millioner kroner. Det er ti ganger mer enn budsjettert.
- Vi unner Åsne Havnelid denne bonusen av hele våre hjerter, sier styreleder Svein Aaser til Nettavisen. Han synes det er godt å kunne vise til overskuddet som nå er lagt fram som en argumentasjon for at bonusen er høyst fortjent.
Havnelid har jobbet med VM i fire år.
- Det er styret som avgjør det. Som du ser er det ikke de store beløpene. Utbetalt er det 50.000 i året etter skatt. Men igjen, dette er det styret som har gjort en vurdering av, og ikke jeg, sier Havnelid til Nettavisen.
Rent økonomisk ser Ski-VM i Oslo ut til å bli en formidabel suksess. Billettinntektene sendte 38 millioner kroner mer enn budsjettert inn i kassa, mens andre inntekter økte med fem millioner kroner i forhold til forventningene.
Overskuddet tilbake til skiidrett
Det ble solgt nesten 100.000 flere billetter enn man hadde regnet med, og styreleder Svein Aaser forteller at man kunne solgt enda flere.
- Vi kunne solgt flere billetter enn dette. Men vi holdt igjen de siste dagene, fordi vi åpnet for så mye publikum i marka, og for å unngå for store problemer med trafikk til og fra så holdt vi igjen billettsalget siden det var allerede på et godt nivå. For oss var det viktig at publikum fikk en god opplevelse, sier Aaser.
Siden arrangøren tidlig så at det gikk veien, kunne de like før og i løpet av VM utvide tilbudet til publikum gjennom flere storskjermer, toaletter og vakthold.
Havnelid synes det er spesielt gledelig at det nå er skiidretten som får dra nytte av overskuddet.
- Det er utrolig gledelig at vi kan levere et så solid overskudd til skiidretten og våre eiere, sier Havnelid.
Eierne av Ski-VM er Skiforbundet og Skiforeningen som nå skal forvalte de 40 millionene på best mulig måte til gode for skiidretten.
Kunne det gått galt
Når man ser tilbake på den suksessen VM ble, er det vanskelig å forestille seg at dette kunne gått galt. Men Aaser understreket på pressekonferansen at VM ikke hadde noen offentlig garanti, og at ved et underskudd på mer enn to millioner kroner, ville arrangøren gått konkurs.
- Men kunne dette gått galt, Aaser?
- Ja, det kunne gått galt. Som tidligere toppsjef i bank er man vant til risikoanalyse. Været kunne sviktet. Vi kunne fått en kombinasjon av regn og tåke, nå fikk vi heldigvis bare tåke. Det kunne vært internasjonale hendelser som påvirket oss, slik som terror. Derfor var det viktig for oss med stram kostnadskontroll. Men jeg var rimelig sikker på om forholdene ble noenlunde gjennomsnittlige, så skulle vi klare dette, sier Aaser.