Gå til sidens hovedinnhold

Får Evans sin revansje?

Starter sitt første Giro d'Italia på åtte år.

Året var 2002. Rittet var Giro d’Italia. Favorittene het Gilberto Simoni og Stefano Garzelli.

På samme lag som Garzelli, Mapei-Quick Step, fantes det den gangen en ung mann fra Australia som var inne i sin første fulle sesong på landeveien, etter overgangen fra terrengsykling. Denne unge mannen het Cadel Evans.

Evans hadde én oppgave i forkant av rittet, nemlig å støtte lagkapteinen (Garzelli) i fjellene. Ettersom rittet skred fram ble det rammet av den ene skandalen etter den andre. Først røk Garzelli ut på grunn av en positiv dopingtest, deretter Simoni. Francesco Casagrande ble kastet ut etter at han forårsaket en velt for en annen rytter.

Fordi de fleste favorittene forsvant, ble rittet den gangen en meget åpen affære. Tyske Jens Heppner kjørte ti dager i den rosa ledertrøya, etter et brudd på den sjette etappen. Foruten Evans selv ble det etter hvert klart at Tyler Hamilton, Paolo Savoldelli og Pietro Caucchioli var de som skulle kjempe om de gjeveste plassene i sammendraget.

Den 16. etappen skulle vise seg å bli den beste dagen for Evans i rittet. Den karismatiske meksikaneren Julio Alberto Perez vant riktignok etappen, men Evans satt igjen med den rosa trøya etter utforkjøringen til målgangen i Corvara in Badia.

- Jeg klarer ikke forklare hvor glad jeg er. Dette er noe som alltid har vært en drøm for meg, sa en følelsesladet australier ifølge cyclingnews.com.

Kollapset
Dessverre varte ikke moroa for den nåværende verdensmester Evans. Allerede dagen etter sprakk han i spektakulær stil. For dem som husker Floyd Landis sitt møte med veggen i La Toussuire under 2006-utgaven av Tour de France, så tapte han den gangen åtte minutter og 23 sekunder på elleve kilometer. Evans på sin side tapte 15 minutter, i brennende hete, til Paolo Savoldelli på ni kilometer. Datoen var den 30. mai 2002.

- Selv om han (Evans) hadde en dårlig dag i dag, har han gjort fantastiske ting i denne Giroen.

Ordene tilhører vinneren av Giroen i 2002, Paolo «Il Falco» Savoldelli og ble fortalt til TV-kanalen Rai. Italieneren, som også vant Giro d’Italia i 2005, har fått tilnavnet falken på grunn av sine fantastiske egenskaper i utforkjøringer.

Nå i 2010, åtte år, to annenplasser i Tour de France, en tredjeplass i Vuelta Espana og et verdensmesterskap senere, er Cadel Evans atter en gang klar for å kjempe om «La Maglia Rosa».

Flere bookmakere holder Evans, som nå kjører for BMC Racing Team, som sin favoritt i forkant av rittet. I likhet med i 2002, starter rittet i Nederland.

Og kanskje er Evans tur denne gangen til å stå igjen med trøya når rittet avsluttes i Verona, den 30. mai.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg