Gå til sidens hovedinnhold

Får gigantbot for spionasje

McLaren må ut med over en halv milliard i bøter for spionskandalen. VM-veteran raser.

Dommen i tidenes Formel 1-skandale ble offentliggjort torsdag.

Der stripper FIA, Formel 1-sportens høyeste organ, McLaren-laget for samtlige poeng i årets fabrikkmesterskap. Dermed raser laget fra første- til sisteplass i lagkonkurransen. Samtidig blir laget idømt en saftig bot på hundre millioner dollar - vel 560 millioner kroner - for spionasje og besittelse av ulovlige dokumenter, melder BBC.

Fratas samtlige poeng
McLaren, som er ventet å anke dommen, straffes høyst trolig for å ha mottatt konfidensielt materiale fra Ferraris sjefsdesigner Mike Coughlan før sesongstart.

«McLaren Mercedes fratas samtlige fabrikkmesterskapspoeng og får ikke anledning til å opparbeide seg flere resten av sesongen», bekrefter FIA i en pressemelding.

Dermed er Ferrari - etter alle solemerker - vinner av årets lagkonkurranse.

McLarens to toppsjåfører, Fernando Alonso og Lewis Hamilton, beholder imidlertid sine poeng i den individuelle delen av konkurransen.

«Grunnet sakens eksepsjonelle omstendigheter, hvor FIA ga førerne full immunitet mot å fremlegge bevismateriale, blir førerne selv ikke straffet poengmessig», heter det fra FIA-hold.

Ikke utestengt
McLaren-teamet blir heller ikke utestengt fra sirkuset. Dermed styrer bilgiganten unna de to verste utfallene av rettssaken i Paris.

«I lys av de nye bevisene er Ferrari fornøyd med at sannheten endelig har seiret», sier en representant for teamet til BBC.

McLaren må i tillegg tillate nøye inspeksjon av egne biler før neste sesong. Blir det påvist at laget bruker deler tilhørende eller patentert av rival Ferrari, vil saken bli gjenopptatt.

Endelig dom i desember
«Det vil i desember bli bestemt om laget blir ytterligere straffet før 2008-sesongen», melder FIA.

McLaren ble i utgangspunktet frikjent på alle punkter grunnet utilstrekkelig mengde bevismateriale. Den dommen ble reversert i Paris torsdag.

- Allerede en skandale
Nøyaktig hvilke punkter McLaren har brutt, blir først offentliggjort fredag. Tredobbelte verdensmester, britiske Sir Jackie Stewart, raser imildertid allerede mot utfallet.

- Straffen er langt større enn hva det er grunnlag for utfra den informasjonen som har kommet frem i media. Det er ikke et drap som er blitt begått her. Dette har skjedd før, og da la ikke FIA ned så mye som en finger, sier Stewart til BBC.

Han tror adskillig større bevismengder vil bli framlagt på fredagens pressekonferanse.

- Selv om de er funnet skyldig i denne saken, rettferdiggjør det ikke denne enorme straffen, raser bilveteranen.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs