SOGNSVANN (Nettavisen): Lørdag 27. juni hadde 22-åringen maksimal uflaks i forbindelse med landslagssamlingen på Sjusjøen. På den aller siste økta ble hun kastet av sykkelen.

Det endte med brudd i rygg, kjeve og begge albuer. I tillegg fikk sprintverdensmesteren fra 2007 skrubb- og kuttskader flere steder på kroppen. Pluss en kraftig hjernerystelse, som gjorde at hun måtte være forsiktig med å åpne øynene i en uke.

Mandag i forrige uke ble hun operert i kjeven, og fikk satt inn kjevelås. Dagen etter reparerte legene den høyre albue. Venstre albue og ryggen skal få gro i fred.

Onsdag kveld møtte Astrid Uhrenholdt Jacobsen pressen på Toppidrettssenteret ved Sognsvann. For første gang snakket Oslo-jenta om dramaet. Det vil si; det hun husker.

– Husker ingenting
– Jeg husker ingenting av det som skjedde. Det første jeg husker er at John Arne (Schjetne, trener) sa at nå kommer ambulansen snart. Jeg regner med at jeg klaget på en del «vondter». Fra jeg kom i ambulansen husker jeg alt. Jeg ble tatt veldig godt vare på, sier Astrid.

Sist søndag ble hun skrevet ut av Ullevål sykehus, og flyttet hjem til mor og far – som avsluttet ferien på Sørlandet for å pleie datteren.

– Jeg er veldig glad mamma og pappa kan ta vare på meg hjemme. For jeg trenger en del hjelp, poengterer Astrid.

I seks uker skal hun gå med korsett for at ryggen skal gro. Kjevelåsen blir på i minst tre uker.

– Akkurat nå har jeg fokus på å lære meg å spise og gå, sier hun, og legger til:

– Det er litt rart å måtte gå rundt med avbitertang i tilfelle jeg skulle bli syk ...

I klartekst: Kaster Uhrenholdt Jacobsen opp, kan hun kveles hvis hun ikke får klipt opp kjeven.

Risiko for livsvarige smerter
Langrenn hevder Astrid Uhrenholdt Jacobsen at hun ikke har tenkt mye på etter ulykken. Heller ikke på OL i Vancouver, som vil være mindre enn seks måneder unna når hun, i beste fall, får av korsettet.

For selv om verken Astrid selv, hennes personlige trener Dag Kaas, landslagstrener Egil Kristiansen eller lege Ola Rønsen vil snakke om OL, ligger det i kortene at tiden blir knapp.

– Fokus nå er at Astrid skal unngå varige mén. Det er det alltid en viss risiko for at man må leve med smerter i ryggen resten av livet etter et brudd i ryggen. Men for Astrid sin del er sjansene absolutt gode for at hun blir helt bra igjen, sier Rønsen til Nettavisen.

– Når blir hun så bra at hun kan drive med toppidrett?

– Det er et helt annet spørsmål. Det er umulig å komme med garantier. Vi vil vite mer når hun blir undersøkt etter seks uker. Forhåpentlig kan hun slutte å bruke korsett da, hvis bitene har grodd i riktig posisjon, sier Rønsen.

– Kan ikke avslutte på denne måten
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som selv er medisinstudent, innser selvfølgelig alvoret i situasjonen.

– Det var en alvorlig ulykke. Legene sier jeg er heldig som ikke ble lam, poengterer hun.

Likevel har hun ingen planer om å gi opp.

– Legene sier det er veldig gode sjanser. Jeg kan jo ikke avslutte karrieren på denne måten, fastslår Astrid – med et låst smil.

Også Egil Kristiansen er sterk i troen på at hun skal kjempe seg tilbake.

– Jeg håper og tror hun kommer tilbake på toppnivå. Men akkurat det er ikke fokus nå. Det eneste som betyr noe i første omgang er at Astrid blir helt bra, sier Kristiansen – som erkjenner at han fikk seg et sjokk da ulykken inntraff.

Full av sår
– Jeg hadde akkurat syklet forbi alle jentene for å gi beskjed om at vi snart skulle svinge til høyre. Da hørte jeg et fryktelig rabalder. Jeg håper det ikke var så ille som det hørtes ut, men da jeg snudde meg, lå Astrid midt i veien. Og det var tydelig at hun ikke hadde det godt ...

– Hva var det egentlig som skjedde?

– Det vet vi vel egentlig ikke helt, ettersom Astrid ikke husker det selv. Men ifølge de andre jentene stupte hun over styret og tok sykkelen med seg på en salto, forteller Kristiansen, som anslår farten på ulykkestidspunktet til 35–40 km/t.

Han innrømmer at Uhrenholdt Jacobsens videre langrennskarriere også var langt unna hans tanker der og da.

– Da jeg så hvordan Astrid så ut, var det første jeg tenkte på å få henne til sykehus. For det så alvorlig ut. Hun blødde kraftig, først og fremst i ansiktet, og hadde et stort kutt i haka. Men det er jo bare kosmetiske ting. Det er ryggen som er det viktigste, fastslår Egil Kristiansen overfor Nettavisen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!