RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får kjeft for Northug-angrep

Foto: Lise Åserud (Scanpix)
Sist oppdatert:
PR-rådgiver Rune Brynhildsen mener det er Inge Andersen som svekker sitt omdømme.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund gikk tirsdag knallhardt ut mot Petter Northugs deltakelse i pokerturneringen i Monte Carlo. Først i VG, og så i en rekke andre medier.

Andersen mener Northug svekker sitt omdømme ved ikke å være seg sitt ansvar som forbilde bevisst, og frykter til og med at pokerspillingen skal gå på bekostning av prestasjonene i sporet.

- Northug utfordrer sin skikarriere med dette. Skal han fortsatt kjempe mot de beste, må han være 110 prosent fokusert på det han skal gjøre i langrennssporet, sa Andersen til TV 2.

- Andersens troverdighet svekket
Reaksjonene har kanskje ikke vært helt slik generalsekretæren håpet. For utspillet har ført til en lang rekke sympatierklæringer for Petter Northug.

Trener Morten Aa Djupvik, sportssjef Åge Skinstad og generalsekretær Bård Amundsen i Norges Skiforbund har stilt seg bak sin største stjerne. Landslagskollegaene skjønner heller ikke oppstyret, og får støtte av en rekke profiler fra andre idretter.

Nå mener PR-rådgiver Rune Brynhildsen det er Inge Andersen som har svekket sitt omdømme, ikke Petter Northug.

- Han svekker sin troverdighet ved å gå så tøft ut, for dette er en liten sak. En generalsekretær i Norges Idrettsforbund bør bruke sin tyngde på helt andre ting enn å komme pokerspilling til livs, sier Brynhildsen til Nettavisen.

Og kritikken mot Andersen stopper ikke der.

Dårlig personalbehandling
- Dette er en avtale som ble godkjent av Norges Skiforbund i fjor høst, og det har vært offentlig kjent at Vi Menn skulle sponse Northugs deltakelse i poker-VM. Hvis Inge Andersen hadde innsigelser, burde han ha tatt det opp der og da.

- Og han burde definitivt tatt det opp med dem det angår i stedet for å gå ut i media. Dette er en fullt lovlig avtale mellom Petter Northug og Norges Skiforbund, og da er det ikke god personalbehandling å gå ut offentlig på denne måten, sier Rune Brynhildsen.

Petter Northugs managerpappa John sa tirsdag til Nettavisen at han var overrasket over at Andersen gikk til media med sine synspunkter uten å ha tatt opp saken med hovedpersonen.

- Jeg synes ikke det er god skikk å gå ut på denne måten. Vi burde ha snakket sammen først, sa John Northug.

Heller ikke Bård Amundsen i skiforbundet var overbegeistret.

- Inge Andersen representerer norsk idrett og han har uttalerett. Det er ytringsfrihet og det er en grei ytring som Inge gjør. Men vi ville ikke ha gjort det sånn, sa Amundsen til Nettavisen.

Mer skadelig enn poker
Rune Brynhildsen mener dessuten at Inge Andersen møter seg selv i døra når han spekulerer i at Northug med pokerspillingen «utfordrer sin karriere».

- Jeg er helt sikker på at Petter Northug ikke blir en dårligere langrennsløper av å spille poker. Det som derimot kan påvirke Northug negativet er det enorme oppstyret Inge Andersen nå har laget.

- Han har fyrt opp en stor debatt om et marginalt problem. Det kan forstyrre Northug, poengterer Brynhildsen.

PR-rådgiveren ser på Andersens siste utspill mot Northug som en del av en trend, der idrettens øverste ledere stadig bruker gule og røde moralkort som reaksjon mot atferd utenfor idrettens definerte moralske A4-ramme. Ofte rammer det de største stjernene.

For ikke å si den største stjernen – jamfør oppstyret om Northugs sponsoravtale med Red Bull i fjor høst.

Spilte poker med presten
Brynhildsen advarer om at kampen mot poker kan bli lang og tung for Inge Andersen. For spillet er mye mer utbredt enn Andersen later til å være klar over, også i idrettens egne rekker.

- Det er antakelig ikke noe annet miljø som rekrutterer flere pokerspillere enn norsk idrett. Selv lærte jeg å spille poker på tur med fotballaget. Mitt fadderbarn var på konfirmasjonsleir i helgen, og der spilte de poker med presten. Det handler om å forholde seg til den verden man lever i, og kommunisere derfra, sier han.

Samtidig som Brynhildsen tar Petter Northug hundre prosent i forsvar, understreker han at skikongen bør bli seg sin status som internasjonal stjerne enda mer bevisst.

- Trenger ikke vaske sjelen
- Han er nå superstjerne i den internasjonale toppklassen, som heretter vil bli fotfulgt i enhver anledning. Alt han gjør og sier vil bli tolket og forsøkt fremstilt kontroversielt. Slik fungerer dramaturgien i vår mediestyrte realityhverdag. Derfor er jeg enig med både ham og John Northug i at dette fordrer en meget bevisst profileringsstrategi. Men han trenger ikke å vaske sjelen sin av den grunn, sier Brynhildsen til Nettavisen.

Rune Brynhildsen har tidligere jobbet på oppdrag for både Ladbrokes og Unibet, men understreker at utspillet mot Andersen er på hans eget initiativ. Han jobber nå som PR-rådgiver for Bjørn Einar Romøren og Cathrine Larsåsen.

Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere