RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får Mühleggs OL-gull

(scanpix)
Sist oppdatert:
TOPPIDRETTSSENTERET (TV 2 Nettavisen): Norge har vunnet dopingsaken mot Johann Mühlegg. Thomas Alsgaard og Frode Estil får tilkjent gullmedalje fra OL-jaktstarten.

Endelig gull til Estil:- Lettet og kjempeglad

Det avgjorde Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne torsdag. Det betyr også at Kristen Skjeldal får bronse på 30 kilometer fri teknikk. Thomas Alsgaard og Frode Estil får OL-gull i posten.

Nesten to år etter at Johann Mühlegg fosset inn til gull på jaktstarten i Salt Lake City-OL, er tysk-spanieren offisielt ribbet for medaljene han jukset seg til.

- Dette er en historisk dag for Norge, og et langt steg i kampen mot doping, slo toppidrettssjef Bjørge Stensbøl fast på pressekonferansen.

Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) saksøkte Den internasjonale olympiske komité (IOK) i forbindelse med dopingsaken mot Johann Mühlegg. Saken ble behandlet i Lausanne 9. september.

Gledelig nyhet

NIFs advokat, jusprofessor Geir Woxholth, førte saken og ville at Mühlegg skulle fratas alle medaljene han vant i Salt Lake City også før han testet positivt på det forbudte stoffet NESP. Frode Estil og langrennspensjonist Thomas Alsgaard får nå hvert sitt gull ettersom de delte annenplassen på jaktstarten i OL. Svenske Per Elofsson får bronse.

- Det var en fornøyelig nyhet å gi. Begge er svært takknemlige for at vi har stått på for dem og kjempet for rettferdigheten, sier Bjørge Stensbøl til TV 2 Nettavisen.

- Vi vil forsøke å få i stand en høytidelig seremoni der medaljene overleveres utøverene på idrettsgallaen på Hamar den 3. januar, sier en jublende fornøyd idrettspresident Kjell O. Kran.

Skjeldal får bronse

I tillegg flyttes Kristen Skjeldal fra 4. til bronseplass på tremila, som Mühlegg vant i ren utklassingsstil. Her får Østerrikes Christian Hoffmann gullet, mens landsmannen Mikhail Botvinov får sølv. Også i Canada er det en gledens dag, ettersom Beckie Scott nå får tilsendt gullet Olga Danilova jukset seg til på kvinnenes 5 kilomter.

- Det har vært en lang og hard kamp for oss. Den samlede regningen lyder på 1,2 millioner kroner, forteller Stensbøl.

- Men heldigvis betaler Håkon Korsgård og hans firma Olympic Holding halve denne summen, legger han til.

Ankemuligheter

Jusprofessor Geir Woxholth opplyser om at det fremdeles finnes ankemuligheter i saken.

- Det er enda en formell mulighet til å anke til sveitsisk høyesterett. Men det er lite trolig at IOC vil anke i denne saken, sier Woxholth.

- Det vil i så fall ikke akkurat sende positive signaler i kampen mot doping.

Vinterlekene i Salt Lake City ble avsluttet med tidenes dopingskandale. Larissa Lazutina, Olga Danilova og Johann Mühlegg ble alle dopingtatt. De tre langrennsløperne ble tatt for bruk av det EPO-lignende stoffet NESP.

Etter dagens gull går Norge forbi Tyskland på medaljestatistikken, og ender opp som beste nasjon i Salt Lake City.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere