HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Han kom til VM i Holmenkollen med et vanvittig press på seg. Gull – og helst flere av dem – var mer enn en forventning.

Det var et folkekrav.

Petter Northug (25) har så til de grader innfridd. Han vant de tre distansene han helst ville vinne, tremila, femmila og stafetten.

I tillegg ble det sølv på sprint og lagsprint.

- En drøm
- For meg og laget har dette vært en drøm. Vi hadde ikke de beste resultatene før VM, men vi fikk to individuelle medaljer på 15-kilometeren, vi vant stafetten sammen, Tord tok bronse i dag og Sjur ble nummer fire.

- Selv har jeg fått til et bra VM på hjemmebane, og jeg får aldri oppleve noe lignende igjen, erkjenner Northug selv – etter sitt tredje internasjonale mesterskapsgull på femmil på tre sesonger.

Gutten er altså bare 25 år. Og mens han ofte oppfattes som arrogant og egoistisk, fremsto han som meget ydmyk på pressekonferansen etter den siste VM-distansen.

- Jobber mye hardere
Takken gikk til både publikum, lagkamerater og ikke minst støtteapparatet.

Om smørerne:

- De har gjort en fantastisk jobb. Jeg har hatt gode ski på samtlige øvelser. De fortjener all den kred de kan få, for de står på dag og natt. Du får nesten dårlig samvittighet når du bare går skirenn og hviler på senga, for det er noen som jobber mye hardere, sier Northug, som lover sin smører Perry Olsson en gullbonus etter VM.

Om publikum:

- For alle løperne, og oss nordmenn spesielt, var det den gangen i livet vi fikk oppleve så mye trøkk. Det ga oss et kick og energi, det var helt ekstremt. Det var trøkk rundt hele løypa.

Lettelse – så glede
Men selvfølgelig er også Petter Northug meget fornøyd med seg selv. Han traff rett og slett perfekt – og var i sitt livs form akkurat de elleve dagene det var VM på hjemmebane.

- Etter gullet på tremila var jeg mest lettet. Jeg mistet en ryggsekk da jeg fikk gullet jeg ønsket meg. Jeg kunne senke skuldrene, og visste jeg ville gå enda fortere.

- På stafetten og femmila var jeg i min beste form. Nå er jeg mest glad, sier Petter Northug.

Søndag kveld blir det en liten feiring. Så skal Northug gjøre ferdig verdenscupsesongen på en best mulig måte, med renn i Lahti og Falun.

(Les videre under bildet)

I tenkeboksen etter 2015
Deretter stakes kursen ut mot OL i Sotsji i 2014, og en del av den planen er altså å finne en ny treningsbase i Mellom-Europa.

- Jeg er veldig motivert for OL i 2014, pluss VM i 2013 og 2015. Nå får vi en mesterskapssesong der Tour de Ski blir det viktigste, og så blir det mesterskap tre år på rad.

- Hva som skjer etter det, får vi se på. Da begynner jeg å bli gammel. Man må ha indre motivasjon for å kunne gjøre jobben som kreves for å henge med. Hvis motivasjonen blir for dårlig, er det bedre å gjøre andre ting, fastslår Petter Northug.

Kollen-kongen Petter Northug.

PS. Det var russiske Maxim Vylegzhanin som snek seg inn på sølvplass mellom Northug og Gjerdalen. Sjur Røthe ble nummer fire, Petter Eliassen 11 og Martin Johnsrud Sundby 24.