SKEIKAMPEN/DRAMMEN (Nettavisen): Tidligere i vinter presenterte den tidligere landslagsløperen- og treneren sitt drømmescenario for langrennssportens framtid.

Til VG uttalte han at han i en ideell verden kunne han ønske at alle gikk på like ski og at disse ble tilfeldig utdelt før start.

Han mener at like ski ville tatt bort fordelene de større nasjonene har. Nordmannen er trener for det slovenske landslaget, som både har færre løpere og ressurser i støtteapparatet sammenlignet med Norge.

Eirik Myhr Nossum har lite tro på Hattestad sitt forslag. Spesielt peker han på at «revolusjonen» ville vært døden for flere merker som produserer ski.

– Du må begynne å gi ganske mange folk sparken i mange ulike skimerker. Det er mange som mister jobben i så fall, om vi teoretisk sett skal ha like ski, sier den norske landslagstreneren til Nettavisen.

Myhr Nossum kaller Hattestads forslag «en veldig teoretisk tilnærming», som han ikke tror vil fungere i praksis.

– Det er naivt å tro at det vil gjøre det helt likt. Noen liker ikke den ene typen ski kontra den andre, så hvis en skulle kjørt alle over én kam ville det vært ganske urettferdig for enkelte.

Les også: Kowalczyk satt ut av den norske løperen

Tror mange ville vært negative

Hattestad selv uttrykte at han tror drømmescenarioet forblir nettopp det: En drøm. Det er flere av landslagsutøverne enige i.

– Det vil påvirke en hel industri, med skileverandører og så videre. Jeg føler at det er en stor del av min jobb, det å forbedre en skipark. Jeg ser på det som noe motiverer meg og hvor jeg legger ned en innsats. Det er nok mange utstyrsleverandører som ville vært negative til det der. Jeg mener det er en del av sporten og en del av sjarmen, sier Pål Golberg til Nettavisen.

Les også: Fyrer løs: – Helt ærlig, dette er jo en skandale!

Flere av langrennsløperne Nettavisen har snakket med peker på utfordringene knyttet til utstyrsleverandørene. I dag er forskjellige utøvere sponset av forskjellige skimerker og har personlige samarbeid med leverandøren de selv ønsker. Denne leverandøren har ansvaret for å plukke ut ski til utøverne.

Det er imidlertid ikke bare dette aspektet ved scenarioet som utøverne mener er problematisk. Even Northug peker på at det er individuelt hvilke ski som passer til hvilke utøvere.

– Det er vanskelig å få til, fordi det er så mye forskjell på ski. Uansett om det smøres og deles ut, så vil det bli forskjeller, fordi en ski reagerer forskjellig på mine 85 kilo kontra en som er 60 kilo. Skiene er spesialtilpasset til vår egen vekt. Det er en krevende prosess, sier han til Nettavisen.

Skeptisk til forslaget

Harald Østberg Amundsen trekker fram utfordringen med skileverandørene og langrennsløpernes personlige avtaler.

– Det blir jo veldig dumt hvis vi skal legge bort våre egne merker og samarbeidene vi har gjort med egne skileverandører i mange år for å kun gå på én type ski. Det kjøper jeg ikke, sier han til Nettavisen.

Han synes en bedre løsning er et bredere smøresamarbeid mellom de ulike nasjonene, og at for eksempel de mindre nasjonene kan få tilgang til testresultater eller produkter som de store nasjonene har.

Les også: Kom med kontant svar på NRK. Nå vil Johaug ha endring i Holmenkollen

Sjur Røthe har ikke troen på Hattestad sitt forslag vil gjøre langrennssporten mer lik.

Han er også opptatt av at dette med ski og smøring er en viktig del av jobben til en langrennsløper, og at man skal få betalt for å gjøre en god jobb med dette.

– For det første tror jeg ikke det er gjennomførbart. For det andre så føler jeg at en stor del av sporten er smøring og ski, og valg av ski og testing. Vi har noen hos oss som peker seg veldig ut og gjør en innsats på testing og plukking av ski. Og de har som regel best ski også. Da mener jeg det skal være en «fair» del av jobben som blir gjort, sier han til Nettavisen.