OSLO / MARBELLA (Nettavisen): I en årrekke har diskusjonen pågått: Skal norske klubber «heie på» rivalene ute i Europa for å øke sjansene for mer norsk suksess?

Eller vil suksess for noen lag bare gjøre avstanden fra topp til bunn enda større?

Nå dukker dilemmaet nok en gang opp.

For Bodø/Glimts gjenværende ferd i Conference League kan avgjøre hvor mange europacupplasser Norge ender opp med i de kommende sesongene. Og i beste fall kan vi ende opp med to lag i Champions League fra og med 2024.

– Fantastisk viktig

Blant supportere har det gjerne vært motstand mot å heie på konkurrentene, men blant trenerne på øverste nivå i Norge er tonen en annen.

For midt mellom treningsøkter og treningskamper i Marbella klarer flere av Eliteserien-trenerne å ha to tanker i hodet på én gang. Og de Nettavisen har snakket med er samstemte: Det er bra om Glimt tar seg videre i Europa.

– Det er fantastisk viktig. For det ligger utrolig mye penger der. Det ligger utrolig mye utvikling i Europa. Du ser jo hvordan norsk fotball har bygget seg opp de siste årene, sier Brann-sjef Eirik Horneland til Nettavisen.

Jørgen Isnes sier seg enig med sin trenerkollega, men påpeker at han ikke liker ordvalget «å heie på».

– For meg så dreier det seg ikke om å «heie». Det er mer et supporterord. For oss trenere, tenker jeg at ganske mange er enige med meg om at det er det beste for norsk fotball at Glimt gjør det bra. Derfor er det naturlig for meg å si at vi håper at Bodø/Glimt slår Lech Poznan, forklarer Strømsgodset-treneren til Nettavisen.

– Da blir det lettere for oss andre. Eller, kanskje ikke lettere, for det genererer plutselig mer penger til toppklubbene. Men produktmessig for norsk fotball, både på landslag og i klubbfotball, så er det gull verdt, fortsetter han.

Håper på smitteeffekt

Selv om Isnes ser på det som et litt for stort steg å tenke at Godset skal blande seg inn i noen kamp om europacupplasser allerede den kommende sesongen, håper han at også eget lag kan nyte godt av rivalenes europasuksess på sikt.

– Vi må prøve å noen ganger se på det som en helhet. At det kan gjøre at norsk fotball blir bedre, at landslaget kvalifiserer seg til mesterskap osv. At det blir en slags smitteeffekt.

I Bodø/Glimt selv ønsker man naturligvis å gå så langt som mulig i Europa, men klubben har nå opparbeidet seg så god økonomi at de ikke er avhengig av kontinuerlig suksess for å få ting til å gå rundt.

– For Bodø/Glimt sin del så er det budsjettert med en fjerdeplass. Får vi det så er det ikke sikkert vi får Europa, så vi er ikke avhengige av at det blir Europa-spill for å fortsette satsingen, sier Kjetil Knutsen til Nettavisen.

NFF forklarer

Men et Glimt-avansement i Europa kan fort gjøre at nettopp fjerdeplass blir nok for mer Europa-spill. Forrige uke ble det nemlig kjent at Eliteserien ligger som nummer 15 på «liverankingen» til Uefa blant de europeiske ligaene.

«Eliteserien med høyeste UEFA-ranking på 20 år», skrev Norsk Toppfotball i sin pressemelding.

En 15.-plass vil kunne gi fem plasser i europacup, mot dagens fire. Det vil også åpne for at to norske klubber kan havne i kvalifisering til Champions League, mot dagens ene plass.

Men tellingen av koeffisientpoeng stopper ikke i februar. Vi må vente helt til årets europacuper er ferdigspilt, før vi sitter med fasit på hvor mange plasser Norge får fra og med sesongen 2024/25.

– Det er veldig hyggelig, det som står der, sier Nils Fisketjønn i NFF til Nettavisen om tabellen som plasserer Norge som nummer 15, men påpeker likevel det faktum at ingenting er avgjort enda.

Han forklarer videre at plassene for 2023/24 allerede er avgjort, og at det er europacupene som starter i 2024 det nå kjempes om. Og der trenger vi Glimt-suksess for å øke sannsynligheten for å få med flere norske klubber.

– Det å gå til en eventuell 15.-plass gir en betydelig gevinst, påpeker Fisketjønn.

Disse kampene må du følge med på

På rankingplassene rundt Norge finner vi nasjoner som Sveits, Tsjekkia, Ukraina og Danmark.

På denne siden kan du følge rankingen live gjennom våren (ekstern lenke).

Realistisk er det disse fire nasjonene, sammen med Norge som kjemper om posisjonene fra 13.- til 17.-plass. Det vil si at Norge må få to av de nevnte nasjonene bak seg for å sikre en plass blant topp 15.

For Tsjekkias del (nr. 14), er alle nasjonens klubber slått ut av europacupspill denne sesongen, og de kan derfor ikke hente flere koeffisientpoeng. Skulle Glimt vinne, eller spille uavgjort mot Lech Poznan vil Norge gå forbi Tsjekkia på livetabellen, og klatre til en 14.-plass.

I Sveits (nr. 13) er det kun Basel som kan skaffe landet flere poeng hos Uefa, mens Ukraina (nr. 16) kan hente viktige poeng gjennom både Sjakhtar Donetsk og Dnipro-1.

Danmark ligger for øyeblikket på 17.-plass, og det skal mye til for at de klatrer forbi Norge. Da må Midtjylland ta seg svært langt i Europa League denne sesongen, samtidig som Glimt ryker ut raskt fra Conference League.

Derfor ser det svært lovende ut med tanke på fem norske europacupplasser fra 2024 dersom Glimt tar seg forbi sin polske motstander, torsdag.

Kampen mellom Bodø/Glimt og Lech Poznan går torsdag klokken 21.00, og vises på Viaplay.