LJUBLJANA (Nettavisen): Den norske troppen har flere nykommere i EM, og en av spillerne som har kommet best i gang er Thale Rushfeldt Deila.

Etternavnet får nok enhver fotballinteressert nordmann til å heve øyenbrynene.

22-åringen er nemlig datter av nåværende Standard Liège-trener Ronny Deila og niese til tidenes toppscorer i Eliteserien, Sigurd Rushfeldt.

Skal vi tro landslagsspilleren har ikke det gitt noe større press på skuldrene.

– Når jeg er på håndballbanen så tenker man jo ikke noe på det, men det er klart at de har hjulpet meg som toppidrettsutøver og vet hva som skal til. Det har derfor vært mer til hjelp, enn at jeg skal leve opp til noe, forteller Molde-spilleren til Nettavisen.

Les også: Dommerens aksjon skapte sterke reaksjoner: – Første gang jeg har sett

– Folk forventer at jeg skal bli flau

Jenta fra Lier har fått godt med spilletid, spesielt bakover i banen, i de innledende kampene av Thorir Hergeirsson. Mot Sverige kom også den første mesterskapsscoringen:

– Jeg har nok spilt mer enn det jeg kunne forvente, så det er veldig gøy. Man kan jo aldri forvente spilletid som debutant i dette laget, men jeg skal gripe sjansen og vise meg tilliten verdig, innrømmer hun

Les også: Stjernen snakker om graviditeten: – Man skal være forsiktig

Faren Ronny er en av landets største fotballprofiler, fra tiden som spiller i Strømsgodset og trener i blant annet Celtic, Vålerenga og Strømsgodset. Nå styrer han skuta i belgiske Standard Liége, men følger karrieren til datteren med argusøyne.

– Han ser stort sett alle kamper, og fungerer mer som en heiagjeng. Samtidig vet han hva det vil si å nå toppen, så han er muligens litt mer kritisk enn resten av familien. Pappa er en veldig god ressurs for meg.

Det har blitt noen ikoniske øyeblikk fra far Deilas tid som trener. Blant annet med feiring av fornyet eliteseriekontrakt med Strømsgodset tilbake i 2009, iført bare bokseren.

– Jeg tror folk forventer at jeg skal bli ganske flau over sånne ting, men for meg virker det bare som alle liker det. Det er jo underholdning og en person som byr på seg selv, så det synes jeg egentlig bare er gøy. Han gjør det jo for fansen, så det synes jeg er helt innafor, sier datteren og ler.

Kunne satset på en annen idrett

Det flere ikke vet om Rushfeldt Deila er at det kunne fort blitt fotballspiller av både hun og tvillingsøster Live. Sistnevnte var også en del av norske u-landslag før begge gikk for håndball.

– Jeg liker å tro at det kunne gått bra med fotballen også, men det er naturligvis vanskelig å svare på. Nå valgte jeg jo håndball, og føler jo at det gikk ganske ålreit. Jeg elsker fotball, så det var ganske «close» mellom de to. Nå gikk både jeg og Live for håndball, men fotballgenene har vi jo i hvert fall i orden.

Les også: Slik reagerte venninnene på Herrems overraskende beskjed: – Det kommer man til å se

Tvillingsøsteren spiller også håndball på øverste nivå i Norge, og er for tiden en viktig brikke i Sola. De to søstrene er viktig sparringspartnere for hverandre i hverdagen.

– Live har betydd mye, og vi har hjulpet hverandre gjennom karrieren. Man får jo et litt annet syn på egne prestasjoner, med et kritisk blikk fra en annen. Vi prater sammen mye i sesongen, så det har vært viktig.

Mandag venter Norges andre kamp i hovedrunden i EM, der vertsnasjon Slovenia står på motsatt banehalvdel. Kampen kan du følge live hos Nettavisen fra 18:00!