RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farrar vil ha bonusen tilbake

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
- Tour de France er kjedeligere uten, mener Tyler Farrar.

TIFFAUGES (procycling.no): Foran 2009-versjonen av Tour de France tok rittdirektør Christian Prudhomme et grep han mente ville gjeninnføre «sanntiden» i rittet.

Franskmannen valgte å sløyfe de seks, fire og to bonussekundene som ble delt ut til de tre første under innlagte spurter. Borte ble også de 20, 12 og 8 sekundene sprinterne kjempet om ved målstreken.

Siden har de glimret ved sitt fravær. Kritikerne mener dette har skapt en mer forutsigbar utgave av verdens største sykkelritt.

- Et av de kule momentene med touren tidligere, var at sprinterne knivet om ledertrøya fra starten av. En rytter hadde den kanskje i en dag eller to, før en annen tok bonussekunder og tok den fram ham. Jeg synes man mister litt av rittets dynamikk uten disse bonusene, sier Farrar til procycling.no.

Det gjør det også nærmest umulig for en rytter av hans kaliber å ende opp med gul trøye på brystet.

Vil du vinne en racersykkel? Eller mobil? SJEKK VÅR KONKURRANSE!

Cancellara-åpningen
I 2010 hadde Fabian Cancellara 10 sekunder i banken i favør Tony Martin etter prologen. Dagen etter mistet han trøya til Sylvain Chavanel på etappen som, med unntak av for franskmannen, ble nøytralisert på grunn av et stort velt i hovedfeltet.

På den tredje etappen var sveitseren tilbake i gult og holdt ledelsen fram til den 7. etappen.

I år er prologen fjernet og nøkkelen blir trolig lagtempoen på rittets andre dag.

- Dersom et lag vinner den med 10-15 sekunder, kommer den rytteren til å være i den gule trøya gjennom hele den første uka. Jeg synes det gjør rittet kjedelig, fortalte Farrar.

Fordel Hushovd
Amerikaneren klarer neppe å holde følge med konkurrentene oppover Mont des Alouettes lørdag, dermed hjelper det ham lite dersom Garmin-Cervélo vinner lagtempoen dagen etter.

- Det blir definitivt for hardt for meg. Jeg er nødt til å være realistisk i forhold til hva jeg kan og ikke kan gjøre med to sprintere på laget. Jeg klarer ikke å følge fronten av hovedfeltet med en slik avslutning. Heldigvis har vi en av de sterkeste bakkesprinterne i verden på laget, så våre interesser blir likevel ivaretatt, påpeker 27-åringen.

Den andre sprinteren er selvsagt Thor Hushovd. 33-åringen kan profittere på fraværet av bonussekunder ved å kjempe i toppen på den første etappen og helst vinne lagtempoen dagen etter.

Sørlendingen er likevel ikke overbegeistret for bortfallet av bonussekunder.

- Jeg er enig med Tyler her. Det er positivt med bonussekunder, ettersom den første uka ofte er preget av flate etapper. Når man åpner rittet med prolog vil den samme rytteren ha trøya hele uka. Jeg tror det blir slik i år også, selv om Mur de Bretagne (målby på den fjerde etappen) kanskje kan forandre noe på det, sier han til procycling.no.

Farrar: - Ønsker meg etappeseier
Under torsdagens pressekonferanse to mil utenfor Les Herbiers, fremsto Garmin-Cervélo nok en gang som en grøtete masse. De har ingen ryttere som i utgangspunktet er gode nok til å utfordre podiet i Paris.

Og bortsett fra drømmen om å vinne lagtempoen - og dermed også muligheten til et opphold i den gule trøyen - virket ikke lagets to stjerner spesielt engasjert i kampen om den grønne poengtrøyen heller.

- Når man har Tyler på laget, rekker man ikke over alt. Han er en av de aller raskeste i flate avslutninger. Da vil jeg heller hjelpe ham under avslutningene av de etappene. Jeg kan ikke holde på og spurte like bak ham, heller, uttalte Hushovd og gjorde det krystallklart at han ikke går for trøyen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Heller ikke Farrar var spesielt brautende i uttalelsene.

- Det er ikke ideelt med tanke på å kjempe om den grønne trøya, at vi to sikter oss inn mot forskjellige etapper. Det første målet er å ta en etappeseier, så får vi heller se hvordan ting utvikler seg.

Oppspilt Vaughters
Til høyre for de to satt en tilfreds og oppspilt Jonathan Vaughters. Amerikaneren fortalte at Garmin aldri har stilt med sterkere oppstilling foran Tour de France.

- Det er vårt beste lag noensinne. Om det gir vår beste prestasjon noensinne, vet vi ikke ennå. Det er derfor vi avholder et sykkelritt. Ambisjonene våre er høyere enn noen gang, og det er også mulighetene til å oppnå dem, sier Vaughters.

- Ser du for deg at den gule ledertrøyen kommer innenfor rekkevidde i løpet av de første to etappene?

- Jeg tror vi har mange sjanser til å ta den gule trøyen gjennom hele rittet. Jeg tror det blir vanskelig i Paris, men før den tid. Dersom laget får den sjansen, kommer vi til å gjøre alt for rytteren som har den sjansen. Dersom du ser på løypetraseen, ser du at vi har mange steder å gjøre det på. Vi ønsker ikke å dele all strategien vår, men vi kommer garantert til å jakte den gule ledertrøyen.

- Ikke misforstå oss
Da blir Vaughters til slutt ble spurt om luksusproblemet de to stjernesprinterne han rår over også kan hemme mannskapet hans, kom den tidligere Crédit Agricole-rytteren med følgende oppklaring:

- Se på HTC-laget. De har både Mark Cavendish og Matt Goss. Det er en fordel, men det kan også være en kompliserende faktor.

- Men ikke misforstå verken Thor eller Tyler. Dersom vi får den grønne trøya i fanget, kommer vi til å kjøre for den. Dette er et opportunistisk lag. Men det viktigste er at laget kommer først. Den beste rytteren for oppgaven, er den vi kommer til å kjøre for. De andre åtte rytterne skal hjelpe den rytteren. Vi tar hver dag som den kommer med den strategien. Rytterne mine er svært fokusert mot laget og ikke mot egne sjanser. Det har fungert tidligere i sesongen, og det håper vi å oppnå igjen.

- Det er omtrent som å være gift. Man får ikke alltid det man vil ha, la Vaughters til.

Om utspillene er forsøk på å villede HTC-leiren må vi vente noen dager til for å være sikre på. Man trenger uansett ikke bli altfor overrasket om Garmin-duoen likevel begynner å stikke kjepper i hjulene til Mark Cavendish på oppløpet.

I hvert fall dersom den gule ledertrøyen ikke sitter på en Garmin-rytter etter dag to av Tour de France.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere