Gå til sidens hovedinnhold

Farvel, Afrika!

VMs mest dramatiske kamp endte i tårevåt fortvilelse for de ghanesiske spillerne. Men kan Uruguay juble med hevet hode?

URUGUAY - GHANA 1-1 ( 5-3 etter straffer):

Ghana har begeistret hele Afrika i tillegg til resten av verden med sitt spill i fotball-VM i Sør-Afrika.

Laget slo USA i åttedelsfinalen forrige helg, og «Black Stars» hadde støtte fra hele det afrikanske kontinentet før møtet med Uruguay i kvartfinalen på fredag.

Med seier over de uruguayanske favorittene ville Ghana nemlig være det første afrikanske landet i en semifinale i et VM.

Men for de ghanesiske spillerne endte dagen i tårevåt fortvilelse, etter en dramatikk uten sidestykke mot slutten av kampen.

Straffe på overtid
Etter 120 spilte minutter hadde lagene scoret ett mål hver, og de fleste ventet på at dommeren skulle blåse i fløyta til straffesparkkonkurranse.

Men på overtid i andre ekstraomgang fikk Ghana en trippelmulighet etter et frispark fra høyrekanten.

To ganger reddet uruguayanske spillere med hodet på streken, mens det tredje forsøket ble stoppet med ulovlige midler av Luis Suárez.

En klar hands reddet Uruguay fra baklengsmål, men dommeren fikk med seg situasjonen og sendte Suárez ut med rødt kort.

Asamoah Gyan sto klar ved straffemerket for å sende Ghana til semifinale for første gang i det afrikanske kontinentets historie, men spissen sendte ballen i tverrliggeren - til enorm skuffelse for mesteparten av tilskuerne på plass på Soccer City Stadium.

Felipe Melo: - Unnskyld, Brasil!

Iskald avgjørelse
Dermed gikk kampen til straffesparkkonkurranse.

Diego Forlán var sikkerheten selv på Uruguays første straffe, mens Asamoah Gyan nok en gang gikk fram til straffemerket.

Også denne gangen valgte han å sette straffen høyt oppe, denne gangen med hell: Ballen satt som limt oppe i krysset.

På Ghanas tredje straffe ble det imidlertid stille på arenaen: John Mensah var tydelig utilpass med situasjonen, og leverte et svakt straffespark som keeper Fernando Muslera enkelt reddet.

Maxi Pereira fulgte opp med bom for Uruguay, men også på Ghanas neste straffe reddet Muslera - denne gangen på forsøket fra tidligere Fredrikstad-spiller Dominic Adiyah.

Dermed kunne Sebastián Abreu avgjøre for Uruguay, noe han gjorde med en iskald chip.

The Sun: - Annan verdt 100 millioner

Fair play?
Uruguay er med det klare for semifinalen mot Nederland, mens Ghana må reise fra Sør-Afrika skuffede - men med æren i behold.

Så kan man diskutere om Uruguay kan forberede seg til semifinalen med hevet hode, etter Suárez' «redning» på overtid av ekstraomgangene.

Spissen ble uansett tvilsomt nok kalles Uruguays store helt denne kvelden, ettersom han definitivt reddet laget fra tap med viljehandsen på strek.

«Håper Suarez er blir utestengt til VM 2018!» mener en av Nettavisens lesere.Hva mener du? Diskuter om Suárez' inngrepen er fair play i kommentarfeltet under artikkelen!

Fair play eller ikke - Uruguays spillere bryr seg lite om måten laget spilte seg til semifinale på, og oppfordrer innbyggerne i hjemlandet til å feire bragden.

- La folket feste!
- Vi har skrevet historie. Vi er blant de fire beste lagene, sier Sebastián Abreu, som fikk æren av å sette inn den avgjørende straffen, etter kampen, og legger til:

- La landet, la folket få feire dette!

Også banens beste spiller, Diego Forlán, slenger seg på oppfordringen.

- Det er utrolig. La folket få feste. Vi skal hvile og forberede oss til semifinalen på tirsdag, sier Atlético Madrid-spissen.

Trener Oscar Tabarez hyller sine egne spillere etter seieren.

- Vi er i ekstase, disse guttene fortjener alt. I dag spilte vi ikke godt, men det ser ut som det er noe som driver oss videre. Det må være styrken og samholdet til disse guttene, sier Tabarez.

Stolt ghanesisk sjef
Ghaneserne på sin side takker hele det afrikanske kontinentet for støtten under VM.

- Hele Afrika heiet på oss, og vi fortjente ikke å tape på denne måten. Det er vanskelig, men vi er stolte over hva vi har prestert, sier landets serbiske landslagssjef, Milovan Rajevac.

Ghana er det tredje afrikanske landet som har spilt seg til en kvartfinale i VM, men Rajevac mener de hadde fortjent en enda bedre skjebne.

- Jeg synes vi hadde flere muligheter enn våre motstandere, men sånn er fotballen. Vi hadde virkelig god støtte, og det ville vært et eventyr om vi gikk videre. Men jeg vil gjerne gratulere Uruguay. Jeg er veldig stolt, forklarer Rajevac.

Hevet over enhver tvil er imidlertid det faktum at vi fikk en særdeles morsom og dramatisk match servert fra Sør-Afrika denne fredagskvelden, og det var Uruguay som startet oppgjøret klart best.

Brasil ute av VM: Dunga gir seg som trener

Skiftet karakter
De første 25 minuttene var det nærmest enveiskjøring på Soccer City Stadium i Johannesburg: Uruguay - med Diego Forlán og Luis Suárez på topp - spilte seg til flere målsjanser, og bare en god Richard Kingson i Ghanas bur forhindret at søramerikanerne tok en tidlig ledelse.

Så skiftet kampen plutselig fullstendig karakter.

Et hjørnespark etter en knapp halvtime endte på pannebrasken til Isaac Vorsah, som hittil i kampen hadde slitt med de uruguayanske angriperne.

Headingen endte like utenfor keepers høyre stolpe, men med ett hadde Ghana fått troen på at de kunne slå Uruguay.

For nå kjørte ghaneserne på med lekkert angrepsspill, og Kevin-Prince Boateng kunne scoret VMs flotteste mål da han tok sats og smalt til med et herlig brassespark etter innlegg fra Samuel Inkoom.

Nigeria utestengt av presidenten: - De fortjener ikke annet

Jabulani-skru
Forsøket gikk utenfor mål, men to minutter på overtid var det endelig tid for afrikansk jubel.

Og selv om skuddet fra Sulley Ali Muntari var en liten lekkerbisken, må den omstridte Jabulani-ballen antakeligvis ta sin del av «skylden» for målet.

Ballen fikk i hvert fall en merkelig skru som utmanøvrerte keeper Fernando Muslera, og Ghana-spillerne kunne dansende konstatere at de gikk til pause med 1-0-ledelse.

Uruguay måtte dermed starte den andre omgangen i jakt på en utligning, og selvfølgelig var det Diego Forlán som skulle gjøre det for søramerikanerne.

Og igjen var det et Jabulani-langskudd som måtte til for at ballen skulle havnet i nettet.

Samleside: Alt om fotball-VM

Vakkert frispark
Ti minutter ut i omgangen fikk nemlig Uruguay frispark ved hjørnet av 16-meteren, og Atlético Madrid-spilleren gjorde seg klar.

Forlán, som har fått mer og mer kontroll over VM-ballen, skjøt kula av gårde som et prosjektil, og ballen skrudde først til venstre før den endret retning mot høyre.

Kingson reddet ikke annet enn den løse luften, og lagene var like langt.

Men nå var det Uruguay som igjen tok over initiativet i kampen, i jakt på et seiersmål.

Spesielt Forlán var aktiv foran mål, og serverte også spissmakker Luis Suárez fantastiske pasninger som med litt hell og litt større dyktighet kunne endt opp i målet.

Ghana på sin side slet med mange enkle balltap, og serverte motstanderne stadig vekk overgangsmuligheter.

Likevel holdt Richard Kingson buret rent, og kampen gikk til ekstraomganger som altså endte målløse etter stor dramatikk mot slutten.

Uruguay kan, etter straffeseieren, forberede seg til semifinale mot Nederland. Den kampen spilles i Cape Town førstkommende tirsdag, der Uruguay altså må klare seg uten Luis Suárez - lagets keeper på overtid.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken