*Nettavisen* Sport.

Favoritten Fraser-Pryce sprintet hjem gullet

Shelly-Ann Fraser-Pryce vant VM-gull på 100 meter. Foto: Dylan Martinez (Reuters)

Shelly-Ann Fraser-Pryce kopierte Usain Bolt og forsvarte gullet på 100-meteren fra VM i Moskva med 10,76 i finalen i Fugleredet mandag.

Hun løp inn til sitt sjette VM-gull. Tre av dem er kommet på 100 meter, for hun gikk til topps også i Berlin i 2009 og altså i Moskva for to år siden. I tillegg har hun vunnet VM-gull på 200 meter i Moskva og på 4 x 100 meter stafett med Jamaica i Berlin-mesterskapet.

– Jeg satser først og fremst på 100-meteren i dette mesterskapet. Om jeg også kommer til å løpe 200 meter vet jeg ikke. Det kommer jeg ikke til å ta stilling til før etter at 100-meterfinalen er over. Hva jeg gjør med 200-meteren er helt avhengig av hvordan det går på den første distansen, sa Fraser-Pryce for noen dager siden.

Hun har vært veldig usikker på om hun skulle prøve og forsvare begge gullene sine fra Moskva, og fortsette som den ubestridte sprintdronningen.

I Bolts fotspor

I mandagens finale var hun i teten fra start. Midtveis hadde hun en ganske klar ledelse, men nederlandske Dafne Schippers presset henne litt på de siste meterne, selv om det var en klar seier. Fraser-Pryce løp inn til 10,76. Hun var fem hundredeler foran den nederlandske jenta. Schippers gjorde som i semifinalen og satte nederlandsk rekord. Denne gangen ble tiden 10,81.

Tori Bowie fra USA sikret bronsen med 10,86. Hun var regnet som en like stor favoritt som den jamaicanske gullvinneren før mesterskapet, men levde ikke helt opp til forventningene.

Shelly-Ann Fraser-Pryce har fulgt i Usain Bolts fotspor på mange måter. Hun slo gjennom i 2008, akkurat som Bolt, men mens Bolt vant både 100 og 200 meter den gangen, nøyde Fraser-Pryce seg med OL-gullet på den korteste distansen. Etter det har hun sikret seg gull i alle de store mesterskapene, bortsett fra i Daegu i 2011. Det var i mesterskapet som blir husket for at Bolt ble disket for tjuvstart på 100-meteren.

Lite overtak

Hurtigtoget fra Jamaica hadde et lite overtak inn i mesterskapet i Beijing, for hun hadde årsbeste på 100-meteren med 10,74 fra Paris 4. juli. Hun var også den som kom til finalen med den beste personlige rekorden med 10,70.

Men det gikk ikke like fort med henne i finalen i Fugleredet som det gjorde de to forrige gangene hun vant 100-metergullet i VM. I Moskva for to år siden ble det 10,71 og i Berlin i 2009 presterte hun 10,73.

Den som overrasket både i semifinalen og finalen var nederlandske Dafne Schippers. Hun satte to nederlandske rekorder med 10,83 i semien og 10,81 i finalen. Ingen hadde ventet at hun skulle være med i gullkampen på 100 meter, for det er 200-meteren som er ansett for å være hennes beste sprintøvelse.

Men etter VM i Beijing er en ting sikkert, og det er at Dafne Schippers er ferdig med sjukamp. Hun kommer kun til å satse på sprint i årene som kommer.

Ezinne Okparaebo løp seg fram til semifinale, men ble slått ut med 11,19. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag