RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Favoritten som ble outsider

(foto: scanpix)
Sist oppdatert:
Spania er normalt sett en av favorittene i enhver turnering de deltar i. Under sommerens EM er de «bare» en outsider.

Spania ønsket desperat å få lov til å arrangere turneringen selv, og var svært skuffet da FIFA valgte Portugal isteden.

Spania hadde i utgangspunktet en enkel kvalifiseringsgruppe, med lag som Hellas, Ukraina, Nord-Irland og Armenia, men under ledelse av den nye treneren Inaki Saez, fikk de problemer. Særlig mot slutten.

Slo Norge i kvaliken
Laget måtte ut i kvalifisering, mot Norge. Den gikk imidlertid smertefritt, med 2-1-seier hjemme og 3-0-seier borte. Med andre ord klassisk spansk. Nervøse hjemme og bunnsolide borte.

Spania har mer enn nok kvalitet i laget til å gå helt til topps. De bør i hvert fall klare å ta seg videre til kvartfinalen i årets turnering.

Spania har ikke vunnet noen stor tittel siden 1964, og forsvaret er definitivt det svake leddet i laget. Carlos Marchena og Ivan Helguera har vært Saez’ førstevalg siden Fernando Hierro la opp, men de ser sjelden komfortable ut sammen.

Raul mangler makker
Saez mangler også en skikkelig venstreback, men enda verre er det at ingen har utmerket seg som det naturlige valget ved siden av Raul på topp. Fernando Morientes, som herjet med Monaco i Champions League i år, kan bli Rauls makker. 20 år gamle Fernando Torres kan også få tillit. Han har vært suveren for Atletico Madrid denne sesongen.

Saez har tatt ut en nokså defensiv tropp til sommerens sluttspill. Han fant ikke plass til verken Arsenal-spissen Jose Antonio Reyes eller Valencia-spissen Mista.

Takler de presset?
Saez har styrt U21-laget til EM-tittel i 1998, under 20-laget til VM-tittel året etter, og i Sydney-OL ble det sølv til Spania under Saez’ ledelse. Helt siden han tok over den spanske skuta i august 2002, har den 60 år gamle baskeren gitt de unge spillerne tillit.

Spørsmålet er om de takler presset som et EM fører med seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere