Kniven på strupen. Det er uttrykket som beskriver situasjonen for stjernelaget Faze Clan denne helga.

Laget kjemper om en plass i kvartfinalene i Counter-Strike-turneringen som arrangeres i polske Katowice. Turneringen er en såkalt «major», noe som er det største du får i CS-verden. Det arrangeres kun to «major»-turneringer hvert år, og det er knyttet både enorm prestisje og pengepremier til kampene.

Lørdag kveld var norske Håvard «Rain» Nygaard sentral da Faze Clan slo amerikanskje Complexity 2-1.

Seieren gjør at Faze Clan sitter igjen med én siste sjanse til å kvalifisere seg for kvartfinalene, mens Complexity er ute av turneringen.

Kjemper om «legends»-plass

Turneringsspillet i den polske byen har pågått med innledende kvalifiseringer siden midten av januar. Nå, i slutten av februar, skal det snart kåres en vinner.

Med seier i søndagens avgjørende kvalifiseringskamp vil Faze være sikret en plass blant de åtte beste lagene, også kjent som «legends»-runden. Om det blir tap, vil det ende i en skuffende exit for det europeiske stjernelaget.

Nygaard er regnet for å være Norges klart beste spiller, og ble i 2018 kåret til verdens 18. beste spiller. Året før ble han rangert så høyt som nummer fire.

Den norske Counter-Strike-proffen og de andre stjernene i Faze har vært gjennom en turbulent tid. Blant annet ble den danske stjernespilleren Finn «Karrigan» Andersen nylig byttet ut med Dauren «Adren» Kystaubayev i håp om å bedre lagets resultater.

I skrivende stund er det ikke klart hvilket lag som venter som motstander for Faze Clan, men det vil være et av følgende lag: Finske ENCE, svenske NiP, franske Vitality, kazakhstanske AVANGAR og vinneren av kampen mellom Cloud9 og HellRaisers.

Nordmann blant topplagene

Uavhengig av hvordan det går med Nygaard og lagkameratene, er Norge sikret minst én spiller blant den virkelige CS-eliten.

Fræningen Joakim «Jkaem» Myrbostad spiller for det australske laget Renegades. De er allerede klare for kvartfinale etter nærmest sensasjonelt godt spill.

«Jkaem» er Renegades eneste spiller fra Europa, men ser ut til å ha funnet seg godt til rette i laget som ellers består av tre spiller fra Australia, samt én fra New Zealand. Sammenlignet med Faze Clan er Renegades relativt små. Derfor måtte de gjennom en langt mer omfattende kvalifiseringsrunder enn det Nygaard og Faze Clan måtte.

Renegades møter brasilianske MIBR i kvartfinalen.

Saftig premiepott

E-sport har de siste årene vært gjennom en enorm vekst, med stor tilførsel av penger. Det har også ført til at premiepottene har blitt saftige.

Det danske stjernelaget Astralis er regnet som verdens beste CS-lag, og er regjerende «major»-mestre. Om de stikker av med seieren også i Katowice vil laget sikre seg enorme 500.000 dollar i premiepenger. Det tilsvarer omtrent 4,3 millioner kroner.

Lagene som kommer seg inn blant de åtte beste og dermed sikrer en «legends»-plass, er sikret 35.000 dollar.

Finalen i Katowice spilles søndag 3. mars klokka 19.00.