Natt til fredag tapte han 6-7(6), 6-4, 6-7(5) for kroaten Ivo Karlovic i tredje runde av ATP-turneringen i Cincinnati. Hvis Rafael Nadal skulle gå til topps i den samme turneringen, overtar han førsteplassen på verdensrankingen.

Federer har vært nummer én i 235 uker på rad.

Formsvikt
Nadal sleit seg til 6-4, 7-6(0) over tyske Tommy Haas i sin match natt til fredag.

Federer var nødt til å gå minst til semifinale, for fortsatt å være verdensener. Men sveitserens formsvikt i sommer, har ført til at han har tapt oppsiktsvekkende mange kamper i det siste. Karlovic påførte Federer hans 11. tap for sesongen.

Roger Federer har tidligere slått den 2,07 meter høye Ivo Karlovic sju ganger, på alle underlag. Men i Cincinnati klarte han ikke stå i mot kroatens kanonserve. Karlovic noterte seg for 22 serveess, og vant kampen på det.

Ikke lett
- Det er ikke lett å gå over fra sakte underlag til det kjappe dekket her. Men jeg har spilt mot Ivo på alle underlag, og han får faktisk til å spille bra også på grus.

- Men hva skal jeg gjøre når han server som han gjorde i dag? Hvis jeg hadde vunnet det første settet, ville kanskje alt vært annerledes. Men det er ikke tilfellet, sier Federer etter tapet.

Rafael Nadal møter nå den ecuadorianske overraskelsesmannen Nicolas Lapentti i kvartfinalen. Lapentti har tidligere vært nummer 10 i verden, man har i flere år vært langt fra den formen. Nå har han imidlertid fått et oppsving, ved å slå ut både David Ferrer og Fernando Verdasco i Cincinnati. Skulle Nadal vinne kvartfinalen, venter vinneren av oppgjøret Novak Djokovic og Ernest Gulbis.

Nattens resultater:
Rafael Nadal, Spania - Tommy Haas, Tyskland 6-4 7-6(0)
Nicolas Lapentti, Ecuador - Fernando Verdasco, Spania 6-3 7-5
Ivo Karlovic, Kroatia - Roger Federer, Sveits 7-6(6) 4-6 7-6(5)
Andy Murray, Storbritannia - Dmitry Tursunov, Russland 6-3 6-3
Novak Djokovic, Serbia - Andreas Seppi, Italia 6-1 6-2
Ernests Gulbis, Latvia - James Blake, USA 6-4 1-6 6-3
Philipp Kohlschreiber, Tyskland - Robin Söderling, Sverige 7-6(4) 5-7 7-6(8)
Carlos Moya, Spania - Nikolay Davydenko, Russland 7-6(8) 4-6 6-2

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).