26-åringen fra Kirkenes imponerte med to seirer i norgescupen i langrenn på Sjusjøen i helga. Lørdag utklasset han nærmeste konkurrent, Anders Aukland, med 53 sekunder på 15 km klassisk. Søndag spurtslo han samme Aukland på 30 km fellesstart med skibytte (duathlon).

Spørsmålet er om John Kristian Dahl burde ha vært et helt annet sted. Nærmere bestemt i Davos, der nettopp 15 km klassisk sto på programmet i verdenscupen lørdag.

- Burde fått vist meg fram
Nettavisen trodde Dahl ville bli uttatt til 15-kilometeren i Kuusamo sist helg, etter en imponerende klassisketappe i verdenscupstafetten på Beitostølen helga i forveien.

Det ble han ikke. Og da de uttatte til Kuusamo fikk fornyet tillit til samme distanse i Davos, ble det norgescup på John Kristian Dahl.

Det er han ikke helt fornøyd med.

- For å tale min egen sak, så mener jeg at jeg burde fått vist meg fram på distanserenn i verdenscupen. Jeg hadde håpet å få sjansen. Men samtidig er jeg ikke overrasket. De bruker å gi tillit til de etablerte landslagsløperne, poengterer Dahl – som selv er på Team Trøndelag.

Finnmarkingen tror hovedårsaken til at han ikke har fått gå de klassiske 15-kilometerne i verdenscupen, er at han ikke gikk den klassiske distansen under den nasjonale åpningen på Beitostølen for tre uker siden.

Klare signaler
- I forkant av åpningen på Beitostølen fikk jeg signaler fra landslagsledelsen om at jeg burde gå sprinten for å kvalifisere meg til sprinten i Kuusamo og 15 km fri for å kvalifisere meg til verdenscupen på Beitostølen. Derfor droppet jeg den klassiske distansen. Totalbelastningen ville ha blitt for stor, jeg kunne ha blitt sjuk.

- Det blir feil når jeg må kvalifisere meg i hjel, konstaterer han.

At han ikke slapp til på 15-kilometeren i Kuusamo, opplever han som ekstra bittert. Der fylte nemlig ikke Norge kvoten, etter at Martin Johnsrud Sundby og Odd-Bjørn Hjelmeset trakk seg fra rennet på grunn av kulde.

- Jeg gikk jo sprinten i Kuusamo lørdag, og kunne ha tenkt meg å bli der til søndag som reserve. Men jeg fikk beskjed om at det var uaktuelt. Det var ordnet med hjemreise lørdag, og det kunne ikke endres, forteller Dahl – som mener det ikke kunne komme som noen stor overraskelse at det ble kalde forhold i Kuusamo.

Skinstad: - Dumt
- I etterpåklokskapens ånd er det bare å si at det var dumt, det som skjedde i Kuusamo. Men ingen var sjuke lørdag og temperaturene søndag ble lavere enn det som var meldt, sier sportssjef Åge Skinstad når Nettavisen konfronterer ham med Dahls «skjebne». Skinstad påpeker at det kunne ha blitt vanskelig å få Dahl til start uansett, i og med at det kreves en legeattest for å få erstattet påmeldte løpere på renndagen.

- Men vi burde latt John Kristian bli igjen som reserve, konstaterer han.

Sportssjefen var selv til stede og observerte Dahls innsats i norgescupen på Sjusjøen denne helga – og ble imponert.

- Lørdag gikk han et kjempebra løp. Søndag var han smart. Jeg tror ikke han dro en eneste meter før han spurtet fra på slutten. Han viste rett og slett meget gode taktiske ferdigheter, konstaterer Skinstad.

Tour-aktuell
Han åpner for at John Kristian Dahl nå kan få sesongens største mål, deltakelse i Tour de Ski, oppfylt til tross for få muligheter til å vise seg frem på distanserenn i verdenscupen.

- Han er en løper vi kjenner kapasiteten til når han er i form. Rennene i helga viste at han er i form, og da styrket han sine muligheter, sier Skinstad.

Dahls trener i Team Trøndelag, Arild Monsen, er ikke i tvil om at Dahl har noe i Tour de Ski å gjøre.

- Selvfølgelig. Norge har ni plasser, og seks løpere som i praksis er klare. John Kristian er en soleklar kandidat til en av de tre siste plassene, og jeg tror det går bra, sier Monsen, som også har et håp om å få Morten Eilifsen med på Tour de Ski-laget.

- Måtte vise seg fram
Monsen er i likhet med Skinstad imponert over Dahls innsats på Sjusjøen.

- Når Anders Aukland får juling med nesten et minutt, snakker vi om et klasseløp. John Kristian måtte vise seg fram her i helgen, og det gjorde han, konstaterer Arild Monsen overfor Nettavisen.

PS. Både John Kristian Dahl og Morten Eilifsen er tatt ut til verdenscupen i Rybinsk neste helg. Dahl går sprint, Eilifsen går 30 km fellesstart i fristil.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster kr. 2,- per melding.