*Nettavisen* Sport.

Fem år siden dette

Foto: Ulf Palm (Scanpix)

Petter Northug har ni mesterskapsgull. Men et av de største øyeblikkene i karrieren fant sted på Lugnet i Falun 8. mars 2006.

08.03.11 15:31

- Kanskje har Norge fått fram en ny Bjørn Dæhlie, sa Tobias Angerer til Nettavisen på Lugnet skistadion i Falun – for nøyaktig fem år siden, 8. mars 2006.

Den tyske verdenscuplederen hadde akkurat fått bank av Petter Northug for aller første gang.

Den unge nordmannen, som fortsatt var juniorløper, var akkurat blitt tidenes yngste vinner av et verdenscuprenn.

Gjenopplev innspurten her!

I den grad noen trodde jyplingen fra Nord-Trøndelag skulle bli et blaff på langrennshimmelen: Den gang ei.

Hva er ditt beste Northug-minne? Skriv det i kommentarfeltet under artikkelen!

Den nybakte VM-kongen fra Holmenkollen, som nå er 25 år, har i løpet av de fem årene siden gjennombruddet i Falun vunnet mer enn noen annen langrennsløper på tilsvarende alder.

På tre VM har han sanket med seg sju gull og to sølv.

På ett OL er det blitt to gull, ett sølv og en bronse.

I tillegg har han altså vunnet verdenscupen sammenlagt – som den første nordmannen siden nettopp Bjørn Dæhlie.

I anledning femårsjubileet for gjennombruddet: Slik beskrev Nettavisens langrennsjournalist Anders Skjerdingstad det som skjedde i Falun denne senvintersdagen da han i romjula 2006 skulle skildre sitt beste idrettsminne fra det året:

«Northugs OL-gull

Selvfølgelig skulle han ha vært i OL. Derfor var hevnen sukkersøt. Jeg var der da Petter Northug jr. ble verdens beste senior.

Kvinnedagen 2006 kommer ikke Petter Northug til å glemme så lett.

Ikke undertegnede, heller.

Det var da junioren fra Framverran i Nord-Trøndelag viste verden at han selvfølgelig skulle ha vært i OL.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ulf Palm

Vrakingen
De fleste var vel heller aldri i særlig tvil om det. Den sportslige langrennsledelsen i Norges Skiforbund, som tok ut laget en lørdagskveld i januar, utgjorde et klart mindretall. Men det var de som bestemte.

Og det de bestemte denne lørdagskvelden på Heistadmoen, var altså at den nybakte seniornorgesmesteren i dobbeljaktstart ikke var moden for OL.

Argumentene var mange. Muligens også gode. Northug skulle spares. Få lov til å være junior. Høyden ville også bli et problem. Han manglet erfaring fra 1600 meter. Dessuten holdt ikke NM-øvelsen Northug vant et høyt nok nivå. Northug var rett og slett ikke medaljekandidat i OL - i motsetning til flere av løperne han altså slo.

- Brenn i helvete
En samlet norsk presse slaktet vrakingen. Ekspertene lige så. Og folket.

- 20 år er en perfekt alder, sa Bjørn Dæhlie. Den gamle skikongen mente dessuten at tre uker i høyden ville ha vært nok for Northug.

- Trekk deg, var det vanligste sms-budskapet til trener Krister Sørgård. Mange dro det betydelig lenger.

- Brenn i helvete, skrev noen.

Sørgård fikk også passet påskrevet av undertegnede.

- Mitt OL er en attraksjon fattigere, skrev jeg i min OL-blogg.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ulf Palm

Fenomenet Northug
Jeg mener fortsatt at det meste av kritikken var berettiget (hvilket altså, i mine øyne, ble dokumentert på den allerede nevnte kvinnedagen).

Greit, jeg var - og er - kanskje ikke hundre prosent objektiv. Til det er jeg nok altfor fascinert av Petter Northug. Gutten, skiløperen - fenomenet.

Jeg møtte ham for første gang på Klekken utenfor Hønefoss, 12. november 2005. Junioren hadde akkurat gått inn til 7. plass i et rulleskitestrenn, foran ikke ukjente karer som Odd-Bjørn Hjelmeset, Jens Arne Svartedal og Frode Estil.

Vi satt og snakket en times tid. Det var en beskjeden gutt som satt der og snakket om forhåpningene til sesongen. Jo da, OL-tanken hadde streifet ham allerede da. Men han hadde slått den fra seg.

Les også: Her er Norges neste skikonge

Sørgård holdt ord
Jeg snakket også med Krister Sørgård om Petter Northug. Det største norske langrennstalentet siden Thomas Alsgaard, mente han. Men allerede da var Sørgård klar på at 19-åringen skulle matches forsiktig. Med junior-VM som hovedfokus og eventuell verdenscupdeltakelse som bonus.

Og Sørgård holdt ord. Northug fikk gå verdenscup på Beitostølen. Og i Nove Mesto. Og i Otepää. Men måtte altså nøye seg med junior-VM i stedet for OL.

Junior-VM viste at der hadde Northug ingenting å gjøre. Han var i en egen klasse. Lekte med konkurrentene. Det ble selvfølgelig fire gull. Dermed viste Northug det de fleste mente - at han hørte hjemme blant seniorene.

Den endelige bekreftelsen skulle altså komme. På selveste kvinnedagen. 8. mars 2006. Falun, Sverige. To ganger ti kilometer fellesstart med skibytte.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ulf Palm

Triumfen i Falun
Jeg tagg meg til en Sverige-tur. Under forutsetning av at jeg ikke skulle skrive overtid. Det skulle vise seg å være verdt noen timer bak rattet - og noen timer ulønnet arbeid (i den grad det er arbeid å se på skirenn ...).

Jeg så deler av løpet på TV i pressesenteret, sammen med Petters servicemann og kompis Hallgeir Martin Lundemo. Han hadde pappa Northug på øret gjennom det meste av rennet. Det er et loslitt uttrykk, men stemningen var til å ta og føle på.

Den var elektrisk.

Og det gikk som det måtte gå.

Junioren leverte taktisk magi i den siste svingen inne på Lugnet skidstadion i Falun. Derfra og inn handlet det om råskap og stålvilje. På langsida var han ustoppelig. Tobias Angerer, Axel Teichmann, Frode Estil og resten av verdenseliten fikk grisebank av det norske OL-vrakgodset.

Årets desidert beste idrettsminne for min del

Snart: VM i Sapporo. Dette til informasjon.»

Resten er, som det så fint heter, historie!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ulf Palm

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.